Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Έρευνα-γροθιά: Οι πλούσιοι ζουν 15 χρόνια περισσότερo

Μοιραστείτε το

ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Η ΨΑΛΙΔΑ – ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15ΕΤΙΑ – ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Μια ουσιαστική απάντηση στην παγκόσμια συζήτηση που διεξάγεται για την κατανομή του πλούτου δίνει μια εξαιρετικά σημαντική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Ιατρικής Ένωσης Αμερικής. Σύμφωνα με αυτήν, η διαφορά του προσδόκιμου ζωής μεταξύ πλούσιων και φτωχών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει διευρυνθεί από την αρχή του αιώνα, με τους πλουσιότερους άντρες να επιζούν σχεδόν κατά 15 χρόνια περισσότερα σε σχέση με τους οικονομικά ασθενέστερους.

Στις ΗΠΑ, η μέση διάρκεια ζωής ανδρών και γυναικών που ανήκουν στο ανώτερο 5% της οικονομικής κλίμακας ανέβηκε περισσότερα από δύο χρόνια μεταξύ του 2001 και του 2014, ενώ στο κατώτατο 5%, το προσδόκιμο ζωής έμεινε σχεδόν στάσιμο, είπαν οι ερευνητές.

Οι διαφορές σε προσδόκιμο ζωής ήταν ιδιαίτερα έντονες σε συγκρίσεις που αφορούσαν τους εξαιρετικά πλούσιους και τους εξαιρετικά φτωχούς, σύμφωνα με την έρευνα η οποία ανέλυσε φορολογικά και ληξιαρχικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, στο ανώτατο 1%, οι άντρες και οι γυναίκες υπερβαίνουν σε διάρκεια ζωής το κατώτατο 1% κατά 14,6 χρόνια οι άντρες και 10,1 χρόνια οι γυναίκες, ενώ το προσδόκιμο ζωής για Αμερικανούς άντρες που βρίσκονται στο κατώτατο 1% μοιάζει με αυτό των ανδρών σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Σουδάν και το Πακιστάν.

Οι ερευνητές είπαν πως ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών τους θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση πολιτικών της δημόσιας υγείας και θα μειώσουν τη διαφορά. «Το μέγεθος των κοινωνικο-οικονομικών διαφορών στο προσδόκιμο ζωής, πώς αλλάζουν αυτές οι διαφορές με το χρόνο, και οι παράγοντες που το επηρεάζουν, παραμένουν εκκρεμή», είπαν.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως ο γεωγραφικός τόπος διαμονής των φτωχότερων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί επίσης παράγοντα. Προσδιόρισε δέκα πολιτείες – συμπεριλαμβανόμενης και μιας «γεωγραφικής ζώνης από την πολιτεία Μίσιγκαν έως αυτή του Κάνσας» στο μέσον της χώρας – όπου κάτοικοι χαμηλών εισοδημάτων έχουν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Η Νεβάδα, η Ιντιάνα και η Οκλαχόμα ήταν οι πολιτείες με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, στα 77,9 χρόνια. Η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και το Βερμόντ ήταν αυτές με το μεγαλύτερο, για τα οικονομικά χαμηλότερα στρώματα, με 80,6 χρόνια ζωής.

Παράγοντες που επίσης παίζουν ρόλο για τη διάρκεια ζωής των φτωχότερων Αμερικανών περιλαμβάνουν το κάπνισμα και το βάρος, είπαν οι ερευνητές. Πρόσθεσαν επίσης πως ούτε η ιατρική φροντίδα ούτε το ποσοστό αυτών που είχαν ασφάλιση άλλαζε το προσδόκιμο για τους φτωχότερους στην κλίμακα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.