Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Έρευνα ΕΒΕΑ: «Όχι» των πολιτών στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Μοιραστείτε το

«Αντίθετοι στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών αποκλειστικά, για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας», είναι οι πολίτες, σύμφωνα με δήλωση του πρόεδρου της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της για καίρια ζητήματα όπως οι εργοδοτικές εισφορές, το ασφαλιστικό και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Τα στοιχεία της έρευνας  του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Αντίθετα, «προκρίνουν την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης ως ένα μέτρο ενδυνάμωσης του ασφαλιστικού μας συστήματος». Σύμφωνα με έρευνα του Επιμελητηρίου, στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού οι πολίτες «δείχνουν να προκρίνουν στην πλειοψηφία τους την ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία και την παραγωγική δραστηριότητα, των προσφύγων που θα παραμείνουν στην χώρα μας, υπό την προϋπόθεση πάντως, να δοθεί προτεραιότητα στον ήδη άνεργο πληθυσμό της χώρας».

Η έρευνα διεξήχθη μέσω ερωτηματολογίου το οποίο αναρτήθηκε από τις 14 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου στην ιστοσελίδα του Ε.Β.Ε.Α., και στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι επιχειρήσεις-μέλη του αλλά και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος. Το πλήθος των συμμετοχών έφτασε τις 850.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα:          

Εργοδοτικές εισφορές και συντάξεις

Το 53%, συμφώνησε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί τόσο τις εργοδοτικές εισφορές όσο και τις συντάξεις, έτσι ώστε να καταμεριστεί η επιβάρυνση μεταξύ των δυο. Το αμέσως μεγαλύτερο ποσοστό (38%) συγκεντρώθηκε στην επιλογή σχετικά με την μη διαπραγμάτευση των εργοδοτικών εισφορών και τη μείωση των συντάξεων.

Η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στη βελτίωση του ασφαλιστικού

Σχεδόν 8 στους 10 (78%), υποστηρίζει τη συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά των παροχών προς τους ασφαλισμένους, και επιπρόσθετα, θεωρεί πως πρέπει να δοθούν φοροαπαλλαγές σε όσους επιλέγουν την ιδιωτική ασφάλιση ως λύση. Αντιθέτως, μόλις το 16% των συμμετεχόντων θεωρεί πως η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να έχει θετική επιρροή στο ασφαλιστικό σύστημα και στις παροχές προς τους ασφαλισμένους, το 6% υποστηρίζει μεν τη συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης αλλά είναι αντίθετο στη χρήση φοροαπαλλαγών ή άλλης μορφής ελαφρύνσεων σε όσους ασφαλίζονται ιδιωτικά.

Ενσωμάτωση των προσφύγων που θα παραμείνουν στην Ελλάδα

Το 40%, υποστηρίζει την επιλογή της παραμονής των προσφύγων-μεταναστών στη χώρα και την ενσωμάτωσή τους στην Ελληνική κοινωνία. Επιπλέον, υποστηρίζει την τελική ενσωμάτωσή τους και στη παραγωγική διαδικασία της οικονομίας αφού όμως δοθεί προτεραιότητα στον ήδη άνεργο πληθυσμό της χώρας. 

Το αμέσως επόμενο υψηλό ποσοστό απαντήσεων (32%) συγκεντρώθηκε στην επιλογή που αναφερόταν στη    μη-ενσωμάτωση των προσφύγων-μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία και στην αποχώρησή τους από τη χώρα.

Σχεδόν 2 στους 10 (19%) θεωρούν πως οι πρόσφυγες-μετανάστες θα πρέπει να ενσωματωθούν στην Ελληνική κοινωνία και πως η συμβολή τους στη παραγωγική διαδικασία θα είναι προσοδοφόρα για το σύνολο της χώρας. Ολοκληρώνοντας, μόλις το 9% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι πρέπει να ενσωματωθούν στην Ελληνική κοινωνία και πώς η συμμετοχή τους στη παραγωγική διαδικασία θα ενισχύσει τη παράνομη εργασία.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.