Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Έρχεται βαριά ευρωκαταδίκη για μη προστασία της caretta-caretta

Μοιραστείτε το

Για δέκα διαφορετικούς λόγους η Ελλάδα κινδυνεύει να καταδικαστεί ξανά από το ευρωπαϊκό δικαστήριο αυτή τη φορά για τη μη θέσπιση καθεστώτος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta.

Η γενική εισαγγελέας του ευρωδικαστηρίου, είκοσι χρόνια μετά την πρώτη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εισηγήθηκε εκ νέου σήμερα την καταδίκη της Ελλάδας με αφορμή τη μη λήψη μέτρων για την προστασία του κόλπου της Κυπαρισσίας στην Πελοπόννησο, που θεωρείται τόπος αναπαραγωγής της χελώνας.

Ειδικότερα, πρόκειται για την περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας», στη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τόπων κοινοτικής σημασίας της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Οι παραλίες του Κόλπου της Κυπαρισσίας αποτελούν, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τον σημαντικότερο τόπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta στην ΕΕ, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό φωλιών.

Αναλυτικά, η γενική εισαγγελέας, οι προτάσεις της οποίας δεν δεσμεύουν το ευρωδικαστήριο, αποφάνθηκε σήμερα ότι «παρά τη θετική συνολική εικόνα και τις προσπάθειες που καταβάλλουν εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια οι κρατικές υπηρεσίες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) για την προστασία της χελώνας, η Ελλάδα επιτρέπει την άσκηση μιας σειράς δραστηριοτήτων οι οποίες επιδρούν αρνητικά τόσο στην αναπαραγωγή της χελώνας όσο και στους προστατευόμενους τύπους οικοτόπων αμμοθινών στην περιοχή».

Συγκεκριμένα δε η εισαγγελέας φρονεί ότι η Ελλάδα παρέβη την οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους εξής λόγους:

  1. επιτρέποντας την κατασκευή κατοικιών στην περιοχή Αγιαννάκη, κατά το έτος 2010, όπως επίσης και τη χρήση άλλων κατοικιών από το έτος 2006, και διατηρώντας σε ισχύ τις άδειες τριών κατοικιών στην περιοχή Βουνάκι,
  2. παραλείποντας να περιορίσει τη χρήση διαδρόμων κατά τρόπο ώστε να αποτρέψει επιβλαβείς επιδράσεις στην περιοχή και σημαντικές ενοχλήσεις της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta κατά την αναπαραγωγή της, εγκρίνοντας ή και κατασκευάζοντας έναν δρόμο παράλληλο προς τη σιδηροδρομική γραμμή, ο οποίος συνδέει το Καλό Νερό με την Ελαία, και επιτρέποντας την ασφαλτόστρωση διαδρόμων,
  3. μη επιβάλλοντας επαρκώς την απαγόρευση του «ελεύθερου κάμπινγκ»,
  4. παραλείποντας να περιορίσει επαρκώς τη λειτουργία παραλιακών μπαρ στις παραλίες αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta,
  5. παραλείποντας να περιορίσει επαρκώς την ενοικίαση εξοπλισμού παραλίας και την τοποθέτηση ξύλινων διαδρόμων στις παραλίες αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta,
  6. παραλείποντας να περιορίσει επαρκώς τη φωτορρύπανση στις παραλίες αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta,
  7. παραλείποντας να περιορίσει επαρκώς την αλιευτική δραστηριότητα μπροστά στις παραλίες αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta.
  8. χορηγώντας το 2012 άδεια κατασκευής τριών εξοχικών κατοικιών κοντά στο Βουνάκι, στην περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας», χωρίς προηγουμένως να εκτιμήσει δεόντως το εν λόγω σχέδιο ως προς τις επιπτώσεις του στην περιοχή, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατηρήσεώς της.
  9. επιτρέποντας κατασκευαστικές εργασίες στον Αγιαννάκη, κοντά στις παραλίες αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.
  10. παραλείποντας να θεσπίσει πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στον τόπο διατηρήσεως «Θίνες Κυπαρισσίας».

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.