Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

«Έρχεται» το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid – «Λευκός καπνός» στη διαπραγμάτευση στην ΕΕ

Μοιραστείτε το

Οι ευρωβουλευτές και οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν σε συμφωνία για το λεγόμενο «πράσινο πιστοποιητικό», που θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της ΕΕ φέτος το καλοκαίρι, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή του πριν από τα τέλη Ιουνίου, ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.

Με ανάρτησή της στο Twitter, η Ευρωπαϊκή Επτιροπή έγραψε λίγα λεπτά μετά τις 20.00: «Έχουμε συμφωνία στην πρότασή μας για το ευρωπαϊκό ψηφιακό Covid-19 πιστοποιητικό». Στο τουίτ αναφέρεται πως θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα.

Ο σημερινός, τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το πιστοποιητικό ολοκληρώθηκε με συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας επίκειται να ανακοινωθούν.

Ο Κανονισμός για το πιστοποιητικό θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 7-10 Ιουνίου αφού θα έχει προηγηθεί ψηφοφορία στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ζητούμενο της ΕΕ είναι να αποτελέσει το πιστοποιητικό βασικό βήμα προς ελεύθερα και ασφαλή ταξίδια στην Ένωση το καλοκαίρι.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει προ ημερών τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με την πρόταση για το πιστοποιητικό που επανεπιβεβαιώνει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ παρά την πανδημία.

Οι ευρωβουλευτές είχαν συμφωνήσει ότι οι κανόνες για το νέο «Πιστοποιητικό της ΕΕ για τη νόσο Covid-19», αντί ενός «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού» σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ το πολύ για 12 μήνες.

Το έγγραφο, το οποίο θα μπορεί να διατίθεται σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊό, είτε έχει λάβει αρνητική διάγνωση μετά από διεξαγωγή τεστ, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Ωστόσο, τα εν λόγω πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικά έγγραφα, ούτε να αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης, έχουν υπογραμμίσει οι ευρωβουλευτές.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.