Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Επίθεση με βιτριόλι: Γιατί η γιατρός της Ιωάννας φοβάται για την υγεία της – Τι είναι η διπλή μάσκα που φορούσε

Μοιραστείτε το

Το «παρών» στην πρώτη μέρα της δίκης της 36χρονης που έριξε το βιτριόλι στο θύμα της, έδωσε η διευθύντρια της Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής στο Θριάσιο Νοσοκομείο, Μαρία Καλοφώνου, που ήταν ο άνθρωπος που έζησε από την πρώτη στιγμή τον Γολγοθά που ανεβαίνει η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Εκεί βρέθηκε τόσο ως επιστήμων για να καταθέσει όσα οφείλει να καταθέσει για την υγεία της παθούσας, αλλά και ως γυναίκα και συνάνθρωπος μιας κοπέλας που πασχίζει να ξαναπάρει τη ζωή στα χέρια της.

Η κυρία Καλοφώνου, μίλησε για το μεγαλείο ψυχής της Ιωάννας, τη θέληση για ζωή που επιδεικνύει και για το πόσο δυνατή κι άξια συγχαρητηρίων είναι για το γεγονός ότι βροντοφωνάζει πως είναι παρούσα. Ωστόσο, εξέφρασε και την ανησυχία της, καθώς η υγεία της κινδυνεύει να επιδεινωθεί απ’ όλη αυτή τη διαδικασία που υποβάλλεται. «Ανησυχώ για την υγεία της. Εχει ήδη επιπτώσεις στην υγεία της από το στρες που βιώνει κι όλο αυτό περνάει στο δέρμα της» είπε μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε: «Τη μάσκα που φορά δεν τη φόρεσε για να παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο, τη φορά πολλές ώρες τη μέρα».

Και εξήγησε: «Πάγια τακτική για όσους καίγονται είναι με τον α’ ή β’ τρόπο να πιέζουμε τις ουλές. Η μάσκα είναι διπλή. Υπάρχει ένα φύλλο λεπτό σιλικόνης, το οποίο ακουμπά πάνω στο τραύμα και στη συνέχεια μια σκληρή πλαστική κατασκευή. Και τα δύο έχουν σκοπό να πιέζουν τις ουλές, γιατί οι μετεγκαυματικές ουλές έχουν την τάση να υπερτρέφονται, να φουσκώνουν, γι’ αυτό πρέπει να πιέζουμε τις ουλές».

«Το στρες μπορεί να της προκαλέσει οποιαδήποτε δερματική αντίδραση. Το στρες βγαίνει στο δέρμα με κάθε μορφή εξανθήματος. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσο στρες και πίεση μπορεί να αισθάνεται. Δεν μπορούμε καν να το διανοηθούμε» είπε η κυρία Καλοφώνου.

Όσον αφορά στην υγεία της Ιωάννας Παλιοσπύρου, η χειρουργός είπε πως «έχει καεί όλο της το σώμα. Έχει καεί και στον κορμό και στα χέρια. Από τους μηρούς της, έχουμε πάρει μοσχεύματα. “Ελεύθερος χώρος” υπάρχει από τα γόνατά της και κάτω» και γι αυτό το λόγο φορούσε μακριά μπλούζα, καπέλο, τη διπλή μάσκα, επιδέσμους στα χέρια και μακρύ παντελόνι.

Εν συνεχεία εξήρε το σθένος που παρουσιάζει αυτή η κοπέλα: «Το ότι αντιμετωπίζει τον κόσμο κατάματα, είναι το δικό της θαύμα» τόνισε κι όταν την αντίκρισε το πρωί στο δικαστήριο «με ρώταγε λεπτομέρειες για την αγωγή της! Βάζει στόχους και κάνει ό,τι καλύτερο για να βγει απ’ αυτό, ξέροντας ότι θα το κουβαλάει για πάντα μαζί της».

Η συγκλονιστική εμφάνιση της Ιωάννας

Με την ειδική λευκή μάσκα στο πρόσωπό της που καλύπτει και τον λαιμό, ψάθινο καπέλο και επιδέσμους στα χέρια, περπατά από το αυτοκίνητο έως την είσοδο του δικαστηρίου με δυσκολία. Με αργά βήματα, υποβασταζόμενη από τους δικηγόρους της, που ζουν από την πρώτη στιγμή όσο λίγοι το μαρτύριο που περνά από τον Μάιο του 2020.

Η ζωή της Ιωάννας έχει γίνει εφιαλτική και η ίδια ζητάει τη δικαίωση. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που αποφάσισε να παραμερίσει τις συμβουλές όλων εκείνων που της έλεγαν τις τελευταίες μέρες να μην πάει στο δικαστήριο.

Λίγο πριν τις 09.00 έφτασε με αυτοκίνητο στο σημείο που περίμεναν κάμερες και δημοσιογράφοι. Φορούσε ένα προστατευτικό κορμάκι κάτω από τη λευκή της μπλούζα που έφτανε ως τη βάση του λαιμού, τζιν παντελόνι και κλειστά παπούτσια. Κάτω από το καπέλο ένα μαντήλι και στα χέρια ειδικά γάντια. Γυμνά στο φως του ήλιου, είχε αφήσει μόνο τα δάχτυλά της.

Σε ένα βλέμμα γεμάτο αποφασιστικότητα, αντικατοπτρίζονται και οι δυσκολίες από τον προσωπικό της Γολγοθά. Τα βάσανά της, από τα αλλεπάλληλα χειρουργεία και την αγωνία να μπορέσει κάποια στιγμή να συνεχίσει και να πάρει πίσω ένα κομμάτι της ζωή της.

Στους δικηγόρους της, αμέσως μετά από αυτές τις σκηνές, είπε ότι δεν ενοχλήθηκε από την παρουσία των ΜΜΕ και τους ρωτάει αν η γυναίκα που την κατέστρεψε θα εμφανιστεί. Κάτι που όμως δεν έγινε το πρωί.

Η 36χρονη Έφη Κακαράντζουλα αποφάσισε να αναβάλει ξανά την ώρα των δικών της εξηγήσεων. Έκανε χρήση του δικαιώματος που της δίνει ο νόμος και δεν στάθηκε απέναντι από την Ιωάννα.

Κρύφτηκε όπως τότε που την παρακολουθούσε μέρα και νύχτα λίγο πριν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της. Όπως τότε μετά την επίθεση που συνέχιζε τη ζωή της, σα να μην συμβαίνει τίποτα, με μια ολόκληρη χώρα να περιμένει την αποκάλυψη της άγνωστης αλήθειας. Όπως κάνει από την πρώτη στιγμή σε αυτή την πολύκροτη υπόθεση.

Κατέθεσε στο βήμα η Ιωάννα

Μέσα στη δικαστική αίθουσα, η Ιωάννα, με την καρέκλα της κατηγορούμενης να παραμένει άδεια, ανέβηκε πρώτη στο βήμα του μάρτυρα για να δηλώσει τα στοιχεία της. Η σειρά των μαρτύρων άλλαξε ώστε όταν ξαναβρεθεί στην αίθουσα να είναι η πρώτη που θα καταθέσει.

Βγήκε από τη δικαστική αίθουσα με την χρωματιστή υφασμάτινη μάσκα για τον κορωνοϊό με εκπροσώπους ακόμα και διεθνών ΜΜΕ να συνωστίζονται σε λίγα τετραγωνικά για ένα της πλάνο.

Εκείνη ψύχραιμη, με ακόμη πιο σταθερό βήμα και το κεφάλι ψηλά, στάθηκε μπροστά στις κάμερες και για πρώτη φορά το πανελλήνιο ακούει τη φωνή της.

Η κατάθεση της Ιωάννας θα αρχίσει στην επόμενη συνεδρίαση που ορίστηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ομολόγησε την πράξη της η κατηγορούμενη

Όπως εξήγησε ο δικηγόρος της κατηγορούμενης Έφης Κακαράντζουλα, Σάκης Κεχαγιόγλου, στο δικαστήριο: «Εκφράζουμε την προσωπική μας συμπάθεια στο θύμα αυτής της επιθέσεως. Η προσωπική και ανθρώπινη πλευρά της υπόθεσης δεν έχει σχέση με τα νομικά. Θεωρώ υποχρέωση μου να εκφράσω στην κ. Παλιοσπύρου τη συμπάθεια μου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και θα βρίσκεται για πολλά χρόνια. Το τι θα πει η κατηγορούμενη για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, θα το πει στον οικείο δικονομικά χρόνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία στο νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις».

Όπως καταλήγει «η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης».

Ο διάλογος του Σάκη Κεχαγιόγλου με την Ιωάννα

Το πρωί, όταν η Ιωάννα Παλιοσπύρου έφτασε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ο Σάκης Κεχαγιόγλου την πλησίασε και ζήτησε να της μιλήσει. Εκείνη δέχτηκε.

Ο δικηγόρος της 36χρονης τής εξέφρασε τη συμπάθεια και τη συμπόνοια του για αυτό που συνέβη και τής ζήτησε να μην τον παρεξηγήσει, λέγοντας πως απλώς θα κάνει τη δουλειά του.

Λίγη ώρα αργότερα, σε δηλώσεις του έξω από το δικαστήριο, ο συνήγορος της κατηγορούμενης ο κ. Κεχαγιόγλου ανέφερε: «Η υπόθεση είναι ομολογημένη από πλευράς της εντολέως μου ως προς τα πραγματικά περιστατικά. Δέχεται ότι είναι η δράστρια της επίθεσης, υπάρχει διαφωνία ως προς τον νομικό χαρακτηρισμό».

Αναφερόμενος στον διάλογο που είχε μέσα στη δικαστική αίθουσα με την Ιωάννα, είπε: «Αντιλαμβάνεται και δέχεται όσα της είπα και ξεχωρίζει την ανθρώπινη διάσταση του θέματος και τον ρόλο μου ως υπερασπιστή. Την άκουσα ψύχραιμη και εκφράζω τον θαυμασμό μου για την ψυχική αντοχή αυτής της κοπέλας».

«Δεν συμβιβάζομαι στο υπερασπιστικό μου καθήκον, δεν λειτουργώ με λαϊκισμούς» επισήμανε, ενώ για το αν ζητά συγγνώμη η εντολέας του είπε: «Δεν μεταφέρω συγγνώμη της, θα το μεταφέρει στην απολογία της».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.