Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Επιμένει στα πρόσθετα μέτρα το ΔΝΤ

Μοιραστείτε το

ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΟΦΤΗ ΔΑΠΑΝΩΝ                                                                                                      

Αμετακίνητο στην απαίτησή του να ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένα προληπτικά πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, φέρεται να είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, αναφέρουν πως το ΔΝΤ δεν συζητά καν την ελληνική αντιπρόταση για αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης τυχόν δημοσιονομικών αποκλίσεων. Η στάση του Ταμείου φέρεται μάλιστα να υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, με πρώτη ανάμεσά τους τη Γερμανία.

Αμετακίνητη στη θέση της παραμένει όμως και η Αθήνα, διαμηνύοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν δέχεται να νομοθετήσει τίποτα πέραν του αυτόματου «κόφτη», η αρχιτεκτονική του οποίου δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

Κι όλα αυτά λίγα μόλις 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup της Δευτέρας κατά τη διάρκεια του οποίου όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι προσβλέπουν σε τελική συμφωνία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν την επιμονή ορισμένων κύκλων των θεσμών για προληπτικό πακέτο μέτρων ως μεθόδευση για να υπάρξει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.

Στο Eurogroup της Δευτέρας πάντως αναμένεται να συζητηθεί για πρώτη φορά επισήμως η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, αν και σε αυτό το μέτωπο δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα κοινός τόπος μεταξύ του Ταμείου και του Βερολίνου.

Το ΔΝΤ έχει θέσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ως προαπαιτούμενο για συμμετοχή στο τρίτο Μνημόνιο, ενώ η γερμανική πλευρά δεν βλέπει για την ώρα ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους.

Από τη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας θα απέχει ωστόσο η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στην θέση της θα βρίσκεται ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν.

Αμέσως μετά το Eurogroup, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσουν προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.