Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Επεκτείνεται ο θεσμός του αστυνομικού γειτονιάς

Μοιραστείτε το

Την επέκταση του «αστυνομικού της γειτονιάς» και σε άλλες περιοχές της επικράτειας σχεδιάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά τον απολογισμό του θεσμού που κρίνεται άκρως θετικός.

Ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, τα αποτελέσματα της λειτουργίας των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (ΚΑΜ) το πρώτο τρίμηνο της πιλοτικής εφαρμογής τους (τέλη Απρίλιου-τέλη Ιούλιου 2015), καθώς υπήρξε ανταπόκριση από πολίτες και τοπικούς Φορείς.

Έτσι, πρόσφατα αποφασίστηκε η διεύρυνση του θεσμού στη Φθιώτιδα, την Άρτα, την Πρέβεζα, την ορεινή Κορινθία και τη Μάνδρα Αττικής.

Οι ΚΑΜ είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.

Κατά το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του προγράμματος ενεργοποιήθηκαν αρχικά τέσσερις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, στην Αρκαδία, την Εύβοια, τα Ιωάννινα και την Ξάνθη.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα του θεσμού, βάσει των στοιχείων ανά περιφέρεια, έχουν ως εξής:

•    Στην Ξάνθη, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 69 δρομολόγια. Εξυπηρετήθηκαν συνολικά 1.212 περιπτώσεις (συγκεκριμένα 1.176 από ιδιώτες και 36 από τοπικούς Φορείς) παροχής πληροφοριών, επίλυσης προβλημάτων – προσωπικών διαφορών, παροχής συμβουλών, βεβαιώσεων γνησίου υπογραφής κτλ.
•    Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 145 δρομολόγια και εξυπηρετήθηκαν 566 περιπτώσεις ιδιωτών. Επιπλέον, υποβλήθηκε μία μήνυση για κλοπή, ενώ παρασχέθηκαν συστάσεις -υποδείξεις για κατ’ έγκληση διωκόμενα αδικήματα και αστικής φύσης διαφορές.
•    Στην Εύβοια πραγματοποιήθηκαν συνολικά 78 δρομολόγια και εξυπηρετήθηκαν συνολικά 2.891 περιπτώσεις (2.576 από ιδιώτες και 315 από τοπικούς Φορείς). Βεβαιώθηκαν τέσσερις παραβάσεις του ΚΟΚ, διευθετήθηκαν πέντε διαφορές μεταξύ ιδιωτών, ενώ παρασχέθηκε συνδρομή σε 17 αιτήματα πολιτών.
•    Στην Αρκαδία πραγματοποιήθηκαν συνολικά 79 δρομολόγια και εξυπηρετήθηκαν συνολικά 319 περιπτώσεις (304 από ιδιώτες και 15 από τοπικούς Φορείς). Στο πλαίσιο της συνδρομής των ΚΑΜ στους πολίτες, ελέχθησαν 142 οχήματα, μέσω της ειδικής συσκευής car-pc, ενώ διευθετήθηκε και επεισόδιο μεταξύ ιδιωτών.

Απώτερος σκοπός είναι η ενσωμάτωση των ΚΑΜ σε δυσπρόσιτες τοπικές κοινωνίες, αποτελώντας ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων – μεσαίου επιπέδου – που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.