Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Έντρομη η κυβέρνηση κλείνει τα στόματα των επιστημόνων

Μοιραστείτε το

Του Σπύρου Σουρμελίδη από την Κυριακάτικη Kontranews

Είναι θεσμικό πραξικόπημα, αναδεικνύει ενοχές και αποκαλύπτει τον φόβο για τις ευθύνες τους. Με μια απαράδεκτη τροπολογία η κυβέρνηση νομοθέτησε το ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Η πίεση της αντιπολίτευσης να δοθούν στη Βουλή τα Πρακτικά των συνεδριάσεων, οδήγησε στην ΟΜΟΛΟΓΙΑ της κυβέρνησης ότι έχει λόγους να κρύψει τα όσα συμβαίνουν. Με την τροπολογία ορίζεται ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν διώκονται, δεν ευθύνονται και δεν…. ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ. Αυτό το τελευταίο είναι και το πλέον ύποπτο. Είναι λοιπόν η κυβέρνηση που δεν θέλει να βγουν τα μέλη της Επιτροπής να βγουν να μιλήσουν. Δια νόμου τους κλείνει το στόμα. Όπως έχει εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο για τα τραπεζικά στελέχη και τα στελέχη του ΤΧΣ.

Ποιους αφορά η τροπολογία

Πρόκειται για τα μέλη των εξής επιτροπών:

• Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19

• Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες

• Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας τα μέλη τους «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο λειτουργίας» των επιτροπών.

Δεν καλύπτει μόνο επιστήμονες που μετέχουν στην δεύτερη και την τρίτη επιτροπή. Η πρώτη επιτροπή όμως, αποτελείται από κυβερνητικά στελέχη, τα οποία και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποφάσεις. Άρα το επιχείρημα της κυβέρνησης οτι καλύπτονται οι επιστήμονες για να κάνουν τη δουλειά τους, δεν είναι ακριβές.

Είναι λοιπόν η κυβέρνηση που δεν θέλει να βγουν τα μέλη της Επιτροπής να μιλήσουν. Γιατί αν κληθούν να καταθέσουν ή να μιλήσουν δημοσίως ή να «ομολογήσουν» τι ακριβώς γινότανε, τότε θα αποκαλυφθεί ότι οι επιστήμονες έλεγαν «άλφα» και η κυβέρνηση αποφάσιζε «ωμέγα». Αξίζει να θυμίσουμε ότι ήδη έχουν υπάρξει καταγγελίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης για «σύγκρουση συμφερόντων» ανάμεσα σε μέλη της επιτροπής και τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται προστατευτική προς τα μέλη της Επιτροπής, στην πραγματικότητα όμως θέλει αν προστατεύσει τον εαυτό της. Γιατί η Επιτροπή έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Η κυβέρνηση αποφασίζει. Χωρίς να ξεχνάμε ότι τα πρακτικά της Επιτροπής μπορεί να αποκαλύψουν και σύγκρουση συμφερόντων.

Η διαρροή των πρακτικών

Στην εφημερίδα «Δημοκρατία» διέρρευσε ένα τμήμα από τα πρακτικά της Επιτροπής των επιστημόνων. Φάνηκε από τις λίγα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν ότι υπήρξαν έντονες διαφωνίες και ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι την επιτροπή για να δικαιολογεί τις δικές της αποφάσεις.

Η διαρροή όμως έγινε με νόμιμο τρόπο. Μετά από προσφυγή στην δικαιοσύνη ενός πολίτη (που διαμαρτυρήθηκε για το κλείσιμο των Ναών), το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε στον δικηγόρο τού μηνυτή τμήμα των Πρακτικών. Είναι λοιπόν αυτό το γεγονός η αφορμή για να θορυβηθεί η κυβέρνηση και να προχωρήσει στην συγκεκριμένη απαράδεκτη τροπολογία.

Το ακαταδίωκτο

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είναι η πρώτη. Έχουν προηγηθεί νομοθετικές ρυθμίσεις για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών και των στελεχών του ΤΧΣ. Η κυβέρνηση πλέον προωθεί ένα καθεστώς ασυλίας για όλους όσοι λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις, ένα καθεστώς ΜΗ λογοδοσίας. Δηλαδή κατάργησης της ισότητας έναντι του νόμου. Η κυβέρνηση εξασφαλίζει δια νόμου τη δική της προστασία, δίνοντας εκ των προτέρων «χάρη» στον εαυτό της και σε όσους μπορεί να δηλώσουν την διαδικασία αποφάσεων και το αποτέλεσμα των αποφάσεων.

Πόσο συνταγματικά είναι όλ’ αυτά και πόσο μπορεί να γίνουν αποδεκτά;

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.