Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εντός στόχων αλλά με απόκλιση 138 εκατ. οι δαπάνες του προϋπολογισμού

Μοιραστείτε το

Εντός στόχων κινήθηκε ο προϋπολογισμός δαπανών του 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως καταγράφεται υπάρχει μικρή απόκλιση 0,3% ή 137,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 47.962 εκατ. ευρώ.  Αν και κάποια υπουργεία, όπως αυτό της Οικονομίας μείωσε τις δαπάνες του για την Ανάπτυξη κατά 15,6%, άλλα τις ξεπέρασαν, κυρίως λόγω των εξελίξεων όπως έγινε στο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Εργασίας, με αυξήσεις 15,3% και 3,7% αντίστοιχα.

Αναλυτικά οι σημαντικότερες αποκλίσεις μεταξύ στόχων είναι οι εξής :

Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Στην Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα παρατηρείται μείωση των δαπανών σε σχέση με τον στόχο κατά 314 εκατ. ευρώ, δηλαδή απόκλιση 15,6%. Αυτή οφείλεται στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο πλαίσιο του οποίου κατανεμήθηκαν περισσότερες πιστώσεις από όσες αρχικά είχαν εκτιμηθεί.

Στον τομέα Τουρισμό οι συνολικές πληρωμές κινήθηκαν σημαντικά υψηλότερα του στόχου κατά 17,9 εκατ. ευρώ ή 42,4% γεγονός που οφείλεται κυρίως σε ανακατανομή και απορρόφηση περισσότερων δαπανών του ΠΔΕ από ό,τι αρχικώς είχε εκτιμηθεί.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Οι πληρωμές κινήθηκαν αρκετά υψηλότερα από τους στοχους κατά 178,1 εκατ. ευρώ ή κατά 15,3%, κυρίως  λόγω της ανακατανομής πρόσθετων πιστώσεων του προϋπολογισμού του ΠΔΕ  από 463 εκατ. ευρώ σε 714,7 εκατ. ευρώ.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κατεγράφη υπό-εκτέλεση έναντι του στόχου κατά 163,3 εκατ. ευρώ ή  24,2% και οφείλεται κυρίως στην ανακατανομή και αναμόρφωση του σχεδιασμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ).

Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κατεγράφη, αύξηση των δαπανών κατά 456,3 εκατ. ευρώ ή  3,7% η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία οφείλεται κυρίως στις  δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στην απόδοση 236 εκατ. ευρώ για το ΕΚΑΣ από το αποθεματικό και στην ανακατανομή και απορρόφηση περισσότερων δαπανών του ΠΔΕ από όσες είχαν αρχικά εκτιμηθεί.

Συνολικά για τα 55 Νομικά Πρόσωπα – φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα οποία έχουν προϋπολογισμέ πάνω από 10 εκατ. ευρώ κατεγράφη μειωμένη δαπάνη κατά 570 εκατ. ευρώ από το στόχο.

Από αυτούς, οι 24 φορείς παρουσιάζουν θετική απόκλιση ή απόκλιση μικρότερη του 10% από το στόχο ενώ 31 φορείς παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση άνω του 10%.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.