Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023

ΕΝΦΙΑ, εργασιακά, φόροι και τράπεζες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Κουαρτέτο

Μοιραστείτε το

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία και στα Εργασιακά περιλαμβάνει το “μενού” των συζητήσεων που ξεκινούν και πάλι σήμερα μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και των απεσταλμένων των θεσμών στην Αθήνα.
 
Στα επώδυνα τετ-α-τετ θα κριθούν μια σειρά από ζητήματα, που θα αποφασιστούν και θα ψηφιστούν μέσα στον Αύγουστο.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης με σκοπό να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τα μέσα του Αυγούστου και να εκταμιευθεί η πρωτη δόση-μαμούθ του προγράμματος η οποία εκτιμάται στα 20-25 δισ. ευρώ.

Δεδομένο θεωρείται, δε, πως ένα ακόμη πακέτο προαπαιτούμενων δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί-για την εκταμίευση της δόσης-, με τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά και με τις ημερομηνίες που λήγουν οι νέες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας προς τους δανειστές να πλησιάζουν.

Στο τραπέζι ο ΕΝΦΙΑ
Στις επαφές που γίνονται θα αποφασιστεί και αν ο ΕΝΦΙΑ, που θα υπολογίζεται με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις έως τον Δεκέμβριο ή σε έξι ως επτά, μέχρι τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2016. Την ίδια στιγμή η Τρόικα επιμένει στον κατώτατο μισθό και την κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων.

Αποκρατικοποιήσεις
Ενόψει των επαφών που προγραμματίζονται για αύριο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα λειτουργεί το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με την κυβέρνηση να έχει ήδη παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις.
Πάντως, το νέο πρόγραμμα, σε ό,τι αφορά τα προς αποκρατικοποίηση στοιχεία, δεν διαφοροποιείται από εκείνο που υπήρχε πριν από την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Άλλωστε, αυτή είναι και η δέσμευσή που ανέλαβε ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε 12 και 13 Ιουλίου.
Τέλος, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως όταν ολοκληρωθεί ο παραπάνω κύκλος, θα έρθει προς ψήφιση το νέο πρόγραμμα στις 18-19 Αυγούστου, «ώστε εκεί να ψηφιστούν όλα», να ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης, ενώ η νέα συμφωνία θα αποτελέσει-αναπόφευκτα- αφετηρία πολιτικών εξελίξεων.

Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Με ξεκάθαρο στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί κύριο μέλημα της κυβέρνησης με πηγές που βρίσκονται μέσα στη διαπραγμάτευση να κάνουν λόγο για μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο ’15, αφού από την 1.1.16 ισχύει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρω.
Με βάση τα παραπάνω, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, θέμα που χρήζει άμεσης επίλυσης, αφού αποτελούν τεράστιο  «αγκάθι» για την ελληνική οικονομία και σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν τα 90δις.

Το χρονοδιάγραμμα
Ο σχεδιασμός με βάση τον οποίο κινείται η ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, αποκλείει οποιαδήποτε σκέψη για δάνειο–γέφυρα. Επιδιώκεται όλα να έχουν κλείσει στις 18 Αυγούστου, ώστε ο ορίζοντας να είναι ανοιχτός για το «ξεκαθάρισμα» στον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη συνέχεια.
Η διαπραγμάτευση με την τετράδα Κοστέλο, Βελκουλέσκου, Ρέφερ και Τζιαμαρόλι έχει χτιστεί σε τρεις κύκλους.
Στον πρώτο, ο οποίος σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη οι επικεφαλής των Θεσμών διατρέχουν όλα τα πεδία διαπραγμάτευσης τα οποία θα αποτυπωθούν στο νέο Μνημόνιο.
Θα ακολουθήσει ένας νέος κύκλος διαπραγμάτευσης έως το τέλος της εβδομάδας (το πολύ να απαιτηθούν μια δυο μέρες και από την άλλη εβδομάδα, έως τις 12 του μήνα αναφέρουν αρμόδιες πηγές) για να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες.
Στη συνέχεια, οι επικεφαλής των Θεσμών σχεδιάζεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα αφήνοντας πίσω μια «ομάδα συγγραφής» η οποία θα ολοκληρώσει την κατάρτιση του νέου Μνημονίου.
Μετά, αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Καταθέτει στη Βουλή το νέο Memorandum of Understanding, μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση και τα νέα προαπαιτούμενα, με στόχο να έχουν ψηφιστεί στις 18 Αυγούστου.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της πρώτης μεγάλης δόσης της νέας ευρωπαϊκής δανειακής σύμβασης.
Η πρώτη δόση επιδιώκεται να φτάσει ακόμα και τα 25 δισ. ευρώ εκ των οποίων 3,2 δισ. ευρώ για να πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, 10 δισ. ευρώ ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 7,16 δις ευρώ για την εξόφληση του πρόσφατου δανείου- γέφυρα και επιπλέον 5 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Η πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του νέου Μνημονίου, έρχεται τον Οκτώβριο, διάστημα στο οποίο η παράμετρος διευθέτησης του χρέους και τα εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνουν πολλά για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.