Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ενα υπέροχο animation δείχνει πώς εισπνέει και εκπνέει η γη τον άνθρακα

Μοιραστείτε το

Το animation που έκανε το Τμήμα Βιογεωχημικής Ενσωμάτωσης του Max-Planck-Institute στη Γερμανία δείχνει πώς τα φυτά προσλαμβάνουν και απελευθερώνουν τον άνθρακα, όπως αλλάζουν οι εποχές. Θα δείτε πώς φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν οι ήπειροι όταν αναπτύσσεται η βλάστηση και τα φυτά ‘ρουφούν’ το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και τι γίνεται, όταν πεθαίνει η βλάστηση και ο άνθρακας απελευθερώνεται.

Όπως είπε ο διευθυντής του τμήματος που έκανε την οπτικοποίηση, Markus Reichstein στο Live Science “οι αλλαγές είναι εντυπωσιακές, σε εύκρατα γεωγραφικά πλάτη -όπως η ηπειρωτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική-, όπου οι εποχικές διαφορές είναι πιο έντονες”. Τα δεδομένα που έγιναν εικόνα, προέρχονταν από δορυφορικές παρατηρήσεις και εκατοντάδες σταθμούς παρακολούθησης του άνθρακα, σε όλον τον κόσμο.

“Ο άνθρακας μπορεί να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα με την αποσύνθεση οργανικών υλικών και από τη διάβρωση πετρωμάτων που περιέχουν ενώσεις άνθρακα. Μπορεί να προσληφθεί από τους ωκεανούς και τα φυτά, τα οποία χρησιμοποιούν άνθρακα στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Η σημασία των φυτών είναι ξεκάθαρη στο animation, το οποίο δείχνει μέρη γεμάτα φυτά -όπως ο βραζιλιάνικος Αμαζόνιος και τα δάση της Ανατολικής Ευρώπης- που λαμβάνουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα στα καλοκαίρια του νότιου και του βόρειου ημισφαιρίου, αντίστοιχα. Ο ωκεανός δεν περιλαμβάνεται στο animation, γιατί ενώ ο απορροφά άνθρακα, δεν εμφανίζει έντονα εποχιακά μοτίβα”.

Ο Reichstein τόνισε ότι “όσον αφορά τον κοινωνικό αντίκτυπο, το μήνυμα είναι ότι τα δάση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του πλανήτη”. Σε πρόσφατη έρευνα έγινε γνωστό πως ο Αμαζόνιος -ένας από τους μεγαλύτερους καταβόθρες άνθρακα στον πλανήτη-, απελευθερώνει περισσότερο άνθρακα από όσο ‘χρειάζεται’ κάθε χρόνο, εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών και των πυρκαγιών.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.