Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2025

Ένα «κράτος-φούσκα» γελοιοποιήθηκε από το πρώτο «χιόνι»

Του Νίκου Καραμπάση από την Κυριακάτικη Kontranews

Με δυο λόγια είναι αυτό που έγραψε ο πρώην υπουργός της ΝΔ Στέφανος Μάνος σε ένα tweet του: «Γενική διάλυση! Είμαι 36 ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, άρα χωρίς θέρμανση και 12 ώρες χωρίς ύδρευση. Πληροφόρηση μηδέν. Έτσι φαντάζονται την κανονικότητα;». Τα όσα συνέβησαν στην χώρα μας την Τρίτη «με το πρώτο χιόνι» (χωρίς καν να… φυσάει) είναι εκτός κάθε… περιγραφής ή προσπάθειας λογικής εξήγησης (το ότι στη συνέχεια ο ένας ρίχνει το φταίξιμο στον άλλο σε ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι μετάθεσης ευθυνών απλά υπογραμμίζει ότι πόρρω απέχουμε από το να θεωρούμαστε «ευρωπαϊκή χώρα» έστω και σε επίπεδο στοιχειωδών υποδομών ή οργάνωσης).

Η αλήθεια είναι ότι διαχρονικά οτιδήποτε ξεπερνάει το «σύνηθες» σε καιρικά φαινόμενα στην σημερινή Ελλάδα, μας βρίσκει παντελώς ανέτοιμους και απροετοίμαστους. Εάν βρέξει στη συνέχεια, είναι βέβαιο ότι θα καταστραφούν περιουσίες ή θα χαθούν ζωές…

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το κράτος –ως «κομματικό λάφυρο για πλιάτσικο»– χρησιμοποιείται από την «εγχώρια και ξένη ολιγαρχία» (για να θυμηθούμε μερικές παλαιότερες ορολογίες) ως «το πορτοφόλι ή το γιουσουρούμ τους». Και οι «καραγκιόζηδες» που κατοικούν «εκεί γύρω τριγύρω ως λαός» με ένα κομμάτι ψωμί, ένα χτύπημα στην πλάτη ή με μια υπόσχεση «είναι εντάξει». Υπάρχουν όμως και όρια…

Άρκεσε ένα απλό «χιονάκι» (έστω 20 έως 25 πόντων) στην Πρωτεύουσα για να διαλύσει «εις τα εξ ων συνετέθη» το περίφημο «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και να αποκαλύψει «αιμομικτικές σχέσεις» με εργολάβους και συμφέροντα (για το πώς και γιατί έκλεισε «προληπτικά» η Εθνική Οδός) για το πώς και γιατί «ο αμαρτωλός» ΔΕΔΔΗΕ ακόμη ψάχνει να δει τι συνέβη (συστήθηκε το 2012 και έχει την αποκλειστική ευθύνη ανάπτυξης, συντήρησης και λειτουργίας των δικτύων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος –ένα δίκτυο 112 χιλιάδων χιλιομέτρων).

Τώρα «ωρύεται» για τα κλαδιά που έπεσαν στα ηλεκτροφόρα σύρματα (γιατί δεν…κλαδεύτηκαν έγκαιρα από τους δήμους της Αττικής) και γιατί τα δέντρα δεν έμειναν όρθια (πάρα το βάρος του χιονιού) και έπεσαν σε καλώδια, αυτοκίνητα και δρόμους. Όπως είναι γνωστό, ο ΔΕΔΔΗΕ αναθέτει το «κλάδεμα» των δέντρων σε… εργολάβους (προφανώς κάποια «φιλαράκια»…) και στη συνέχεια προβαίνει σε δειγματοληπτικό έλεγχο στο 10% της δουλειάς τους («για τα μάτια του κόσμου» δηλαδή, επι της ουσίας).

Πάνω από 70.000 νοικοκυριά ξεπάγιασαν την «πιο κρύα ημέρα του χρόνου» χωρίς να μπορούν να μαγειρέψουν ή να κάνουν ένα μπάνιο, χωρίς τηλέφωνο και Internet. Καταγγέλθηκαν και θάνατοι συμπολιτών μας λόγω της διακοπής του ρεύματος. Όμως όλος ο σημερινός πολιτισμός μας βασίζεται επάνω «σε μια πρίζα». Και το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει «αυτός ο πολιτισμός» θα ήταν «αυτό το αγαθό» να το προφυλάσσει «σαν τα μάτια του» και στη συνέχεια να το διαθέτει «σε συμβολική ή δωρεάν τιμή» (ως δημόσιο αγαθό).

Με άλλα λόγια θα έπρεπε να υπάρχει συνεχής συντήρηση του δικτύου και παραγωγή νέου ρεύματος («πράσινου») και όλα τα καλώδια να είναι «υπόγεια» και σε συνθήκες «εύκολης συντήρησης ή αντικατάστασης τους». Αντί για αυτά, το μόνο που ενδιαφέρει τους εκάστοτε κυβερνώντες είναι «οι παχυλοί μισθοί τους», η δημιουργία διοικητικών θέσεων (για το βόλεμα των ημετέρων) και οι… μίζες από το μοίρασμα των ιματίων της ηλεκτρικής ενέργειας σε «εγχώριους φίλους» και «ξένους αφεντάδες». Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Να σημειώσουμε επίσης ότι από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης σημείωνε μεταξύ άλλων σε επιστολή του: «Για το λόγο αυτό ελπίζουμε πως έχετε κάνει τον απαιτούμενο σχεδιασμό και θα θέσετε σε αυξημένη ετοιμότητα τις μονάδες και τα συνεργεία που απαιτούνται ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα και κατ’ επέκταση η ταλαιπωρία των καταναλωτών». Όσο είδατε εσείς «σχεδιασμό και αυξημένη ετοιμότητα», αλλά τόσο είδε κι αυτός. Ποιος και γιατί δεν κήρυξε την Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προληπτικά (παρότι προτάθηκε);

Συμπέρασμα (για το μέλλον); Ας αποδεχτούμε ότι το κράτος μας είναι «μια μεγάλη φούσκα» που στο πρώτο χιόνι, αέρα, βροχή, ζέστη ή κρύο λιώνει, παγώνει και χάνεται. Ας αρχίσουμε να δημιουργούμε ένα «κράτος» με απλή λογική. Για παράδειγμα όλα τα ηλεκτροφόρα καλώδια να είναι υπόγεια. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Θα δείξει τουλάχιστον ότι κάτι μαθαίνουμε από τις συμφορές μας.

* Δημοσιογράφος

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή