Κυριακή, 4 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εμφύλιος, παράνομες εξορύξεις και λαθροθηρία αφανίζουν τους σπάνιους γορίλες της Ρουάντα

Μοιραστείτε το

ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕ

Με πλήρη αφανισμό κινδυνεύει ο πληθυσμός του σπάνιου γορίλα Γκράουερ που ζει στη Ρουάντα και το Κογκό. Το 1995, μετά την έναρξη της γενοκτονίας στη Ρουάντα, εκτιμάται ότι υπήρχαν περίπου 17.000 γορίλες Γκράουερ.

Σήμερα, ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί σε περίπου 3.800, εμφανίζοντας «σοκαριστική κατάρρευση» κατά 77%, όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους οι οργανώσεις Wildlife Conservation Society και Fauna & Flora International.

Η νέα έκθεση του Wildlife Conservation Society (WCS) θεωρεί ότι αιτία είναι ένας συνδυασμός γεγονότων, μεταξύ των οποίων η εξόρυξη μεταλλευμάτων, η λαθροθηρία γύρω από τις περιοχές αυτές και οι πολιτικές αναταραχές.

Ο γορίλας του Γκράουερ είναι το πιο μεγαλόσωμο από τα τέσσερα υποείδη γορίλα, με τα αρσενικά να φτάνουν μέχρι τα 200 κιλά. Επιζεί σήμερα μόνο σε δάση χαμηλού υψομέτρου στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Σύμφωνα με την έκθεση, κύρια αιτία για τη μείωση του πληθυσμού είναι τα παράνομα ορυχεία κολτανίου, ενός μεταλλεύματος που περιέχει τα σπάνια μέταλλα ταντάλιο και νιόβιο, απαραίτητα στη βιομηχανία υπολογιστών και κινητών.

Τα περισσότερα παράνομα ορυχεία, εξηγούν οι ερευνητές, βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές, κάτι που αναγκάζει τους μεταλλωρύχους να κυνηγούν την τροφή τους.

Οι γορίλες από την άλλη, είναι εύκολος στόχος καθώς κινούνται κατά ομάδες και δεν απομακρύνονται πολύ από τις περιοχές τους.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.