Ελπίδες από τα δύο νέα εμβόλια – Τι δείχνουν οι μελέτες

Μοιραστείτε το
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΜΠΙΖΗ για την Κυριακάτικη Kontranews
• Αναµένεται νέα αύξηση των κρουσµάτων
• Ξεκίνησε η διανοµή των χαπιών στα σπίτια
Ελπίδες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού γεννούν τα δύο νέα εμβόλια που έρχονται στην Ελλάδα, τα οποία είναι διαφορετικής τεχνολογίας σε σχέση με αυτά της Pfizer και της Moderna που χορηγούνται σήμερα.
Ο λόγος για τα εμβόλια της Sanofi και της Novavax, τα οποία τεχνολογικά βρίσκονται κάπου ανάμεσα στα εμβόλια mRNA και τα παλιά κλασικά εμβόλια. Ονομάζονται πρωτεϊνικά και θεωρείται ότι θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα πείσουν όσους φοβούνται να εμβολιαστούν με τα mRNA. «Θα έχουμε σύντομα τα πρωτεϊνικά εμβόλια που παράγονται με τον κλασικό τρόπο, όπως αυτά που έχουμε υποβληθεί όλοι για τις παιδικές ασθένειες, για τους συμπολίτες μας που ανησυχούν για τα εμβόλια mRNA που πιστεύουν ότι δήθεν θα επηρεάσουν το DNA τους» λέει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.
Ο ίδιος υποστήριξε πως τα συγκεκριμένα σκευάσματα «φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά τη βαριά νόσηση και τον θάνατο», ενώ σημείωσε ότι «επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας, φαίνεται ότι μπορεί να καλύπτουν επαρκέστατα και μεταλλαγμένα στελέχη». «Στην ουσία τι κάνουμε; Βάζουμε μέσα στον οργανισμό ένα κομματάκι του ιού μαζί με ένα ενισχυτικό για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα σε αυτό το κομματάκι του ιού» εξηγεί.
Πότε έρχονται τα νέα εμβόλια
Το εμβόλιο της Novavax αναμένεται στις 21 Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα περιμένει περίπου μισό εκατομμύριο δόσεις και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα Τον Απρίλιο αναμένεται και το εμβόλιο της Sanofi.
Παρέχουν μεγάλη προστασία
Τα αποτελέσματα των δοκιμών των δύο πρώτων φάσεων του εμβολίου της Sanofi έδειξαν παραγωγή αντισωμάτων από 91% έως 100% στους συμμετέχοντες δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, ενώ η εταιρεία υποστηρίζει πως δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες. Συνολικά, το υποψήφιο εμβόλιο προκάλεσε ισχυρά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ιδιαίτερα σε νεότερους ενήλικες (18 έως 59 ετών). Μετά από μία μόνο δόση δημιουργήθηκαν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε συμμετέχοντες που είχαν νοσήσει στο παρελθόν, κάτι που σημαίνει πως το συγκεκριμένο μπορεί να χορηγηθεί ως αναμνηστική δόση.
Ξεκίνησαν οι θεραπείες με τα χάπια
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι έχουν ήδη εγκριθεί 300 αιτήσεις για τη χορήγηση των χαπιών, τα οποία μοιράζονται ήδη στα σπίτια των ασθενών. Όπως είπε, τα φάρμακα εγκρίνονται μέσα σε 1-2 μέρες το αργότερο και παραδίδονται σε αυτούς που τα χρειάζονται στο σπίτι τους.
Πώς προμηθεύεται κάποιος τα χάπια
Αν κάποιος βρεθεί θετικός πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό που τον παρακολουθεί. Στη συνέχεια, ο γιατρός κάνει αίτηση στην πλατφόρμα και η απάντηση έρχεται με τη μορφή μηνύματος τόσο στον γιατρό όσο και στον ασθενή. Αφού έρθει η απάντηση και αφού υπάρξει επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, ο ασθενής δηλώνει τη διεύθυνση που θα παραλάβει τα χάπια. Τα χάπια προορίζονται για ενηλίκους που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου.
Έκκληση για εμβολιασμό
Κάλεσμα τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν πλήρως απηύθυνε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως είπε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, πάνω από το 70% των ασθενών που καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 70 ετών. «Καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι τελείως αθώα, ιδιαίτερα για την ομάδα πληθυσμού άνω των 70 ετών. Ακόμα και αν περάσουν την ίωση μία φορά, αυτό δεν πρέπει να τους δίνει εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η επόμενη συνάντησή τους με τον ιό, η οποία είναι σχεδόν σίγουρη πλέον, θα είναι απλή. Το πιο πιθανό, μία από τις συναντήσεις με τον ιό θα είναι θανατηφόρα» είπε χαρακτηριστικά.
Έρχεται αύξηση κρουσμάτων
Όπως λέει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης έως τις 24 Φεβρουαρίου περίπου, θα φτάσουμε τα 31.000 με 32.000 κρούσματα σαν εβδομαδιαίο μέσο όρο: «Μπορεί να δούμε και 35.000 κρούσματα σε μια μέρα με πάρα πολλά τεστ. Οι νεκροί θα φτάσουν περίπου στους 75 την ημέρα». «Μπορεί να είναι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα… Θα μπορούσαν να είναι και παραπάνω, δεδομένου ότι η Όμικρον σε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού δίνει ασυμπτωματική νόσο…» είπε.
«Είμαστε πλούσιος λαός – Μεγαλώστε τα πρόστιμα…»
Πολλοί είναι οι επιστήμονες που τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μάλιστα είπε πως πρέπει να αυξηθούν τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους: «Δεν είναι σοβαρή υποχρεωτικότητα αυτή η οποία επεβλήθη και γι’ αυτό δεν έχει πιάσει. Είμαστε ένας πλούσιος λαός, είναι 6-7.000 υγειονομικοί που αντέχουν επί 6-7 μήνες χωρίς μισθό. Εγώ δεν αντέχω να ζήσω 6-7 μήνες χωρίς μισθό, δεν βγαίνω. Τι είναι 100 ευρώ για τον άλλο τον πλούσιο; Θα τα δώσει κανείς; Όχι, είμαι σίγουρος. Πιστεύετε ότι θα τα πληρώσει κάποιος ή θα εισπραχθούν; Χρειάζονται πιο δύσκολα πρόστιμα στην πηγή… Αν το πρόστιμο αφαιρείτο από τη σύνταξη αντί για 220.000, θα είχαμε 450.000 με 500.000 εμβολιασμένους» είπε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι για να υπάρξει διακοπή μετάδοσης, θέλει καθολικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, των παιδιών συμπεριλαμβανομένων… Αν δείτε το 90% όσων πεθαίνουν στην Ελλάδα είναι άνω των 60. Κάθε μέρα συμβαίνει αυτό. Να βρούμε σοβαρό τρόπο να υποχρεώσουμε αυτούς τους ανθρώπους…»
Διαταραχές σε όσους νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ασθενείς µε COVID-19 που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, παρουσιάζουν σωµατικές, ψυχολογικές ή γνωσιακές διαταραχές ένα χρόνο µετά τη νοσηλεία τους, σύµφωνα µε πρόσφατη µελέτη που δηµοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό JAMA. Η µελέτη αναδεικνύει τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η εισαγωγή στη ΜΕΘ λόγω COVID-19 ακόµα και ένα χρόνο µετά από την νοσηλεία. Το 74,3% των ασθενών που επιβίωσαν ανέφεραν σωµατικά συµπτώµατα, το 26,2% συµπτώµατα σχετιζόµενα µε την ψυχική τους υγεία και το 16,2% συµπτώµατα που αφορούσαν τη γνωσιακή τους λειτουργία. Επιπλέον, σχεδόν 60% από τους ασθενείς οι οποίοι εργάζονταν πριν εισαχθούν στο νοσοκοµείο, ανέφεραν προβλήµατα στην εργασία τους, ένα χρόνο αργότερα, όπως ανάγκη να εργάζονται λιγότερες ώρες ή ανάγκη παράτασης της αναρρωτικής τους άδειας. Μεταξύ των ασθενών που ανέφεραν συµπτώµατα από την ψυχική σφαίρα, το 17,9% ανέφερε άγχος και το 18,3% ανέφερε κατάθλιψη, ενώ το 9,8% των επιζώντων ανέφεραν συµπτώµατα µετατραυµατικού στρες, ένα χρόνο µετά τη νοσηλεία τους.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.