Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Είναι η Δημοκρατία, κ. Μητσοτάκη

Μοιραστείτε το

Του Απόστολου Κρυωνίδη από την Κυριακάτικη Kontranews

Χρειάζεται ο Καπιταλισμός τη Δημοκρατία;

Αν κάποιος συγκρίνει τις κατατάξεις των χωρών βάσει του δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης του ΟΗΕ, του δείκτη Δημοκρατίας του Economist Intelligence Unit και του δείκτη ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα διαπιστώσει ότι κάποιες χώρες καταλαμβάνουν σταθερά τις υψηλότερες θέσεις. Εν ολίγοις φαίνεται ότι οι ώριμες Δημοκρατίες καταφέρνουν να εξασφαλίσουν υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος, περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες τους.

Οι θεσμοί και τα δικαιώματα που συγκροτούν τις Δημοκρατίες έχουν υποστεί ένα πολύ βαρύ πλήγμα την εποχή της πανδημίας του Covid-19. Η αναστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων σε μεγάλο βαθμό έγινε με την ανοχή της πλειονότητας των πολιτών. Ωστόσο αυτή η ανοχή δεν είναι άνευ προϋποθέσεων και χρονικών ορίων, κάτι που προφανώς δεν πρέπει να ξεχνάνε οι Κυβερνήσεις που διαχειρίζονται την κρίση.

Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και σε αυτό το επίπεδο δεν τα πήγε καθόλου καλά.

Κατ’ αρχάς εργαλειοποίησε την πανδημία με την αδιαφανή «λίστα Πέτσα» για να εξασφαλίσει την ευνοϊκή αντιμετώπιση στο μιντιακό πεδίο. Κούνησε το δάχτυλο στην κοινωνία ηθικολογώντας περί της προσωπικής ευθύνης, αλλά ο ίδιος «ποίησε τη νήσσαν» σε σχέση με την προκλητική προσωπική παραβίαση των κανόνων στην Ικαρία ενώ φαίνεται ότι απαίτησε, δια αντιπροσώπων, και από τη δημόσια τηλεόραση να κάνει το ίδιο.

Και φυσικά ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε το επεισόδιο εξόφθαλμης αστυνομικής αυθαιρεσίας στη Νέα Σμύρνη έδειξε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο έχει σκουριασμένα αντανακλαστικά αλλά και την εγγενή ροπή να δικαιολογεί και να ανέχεται την κρατική αυθαιρεσία.

Όσο τα εμβόλια κατά της νόσου φαίνεται να φέρνουν τις χώρες πιο κοντά στη μετά Covid-19 εποχή, τόσο πιο επιτακτικό θα γίνεται δίπλα στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας να αποκατασταθούν πλήρως τα υπό αναστολή δημοκρατικά δικαιώματα.

Εδώ θα παρουσιαστεί μια ακόμη μεγάλη πρόκληση για την Κυβέρνηση. Θα αξιοποιήσει τη σημασία των ποιοτικών δημοκρατικών θεσμών στη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας;

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας σύμφωνα με τον πραναφερθέντα Δείκτη Δημοκρατίας κατατάσσεται εδώ και αρκετά χρόνια τελευταία ανάμεσα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης με απόδοση ελαφρώς καλύτερη από τις χώρες κράτη μέλη της ΕΕ της Ανατολικής Ευρώπης.

Δεν έχουμε όμως μεγάλες προσδοκίες από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αλλάξει κάτι σε αυτό το πεδίο.

Το Κίνημα Αλλαγής κατάφερε να αποδείξει στη Βουλή ότι η Κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα σχετικά με τον σχεδιασμό για τους πόρους των 32 δισ. ευρώ που έχει αποφασιστεί να διατεθούν στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στις 15 Ιανουαρίου 2021, στην προ ημερησίας συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχει σχέδιο για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο κ. Μητσοτάκης αμυνόμενος κατέθεσε για τα πρακτικά της Βουλής ένα πίνακα γραμμένο στα αγγλικά με κατανομή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης λίγο πάνω από 3 δισ. ευρώ σε δράσεις για την Υγεία.

Όμως η κατανομή αυτών των πόρων αλλά και των υπόλοιπων πόρων στα άλλα πεδία πολιτικής δεν υπάρχει στο κείμενο με θέμα «Στρατηγικές Κατευθύνσεις του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» που έδωσε προς δημόσια διαβούλευση ο κ. Σκυλακάκης στις 25 Νοεμβρίου 2020. Αντιθέτως το κείμενο αυτό αποτελεί μια «έκθεση ιδεών» επί της οποίας ζητήθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους να τοποθετηθούν.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση συζητάει την κατανομή των πόρων που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την ανασυγκρότηση της εθνική οικονομίας μόνη της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενδεχομένως και με άλλους προνομιακούς συνομιλητές. Από την άλλη επιλέγει ένα εντελώς προσχηματικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και με την ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αγνοεί ότι το μέγιστο διακύβευμα είναι πάντα η Δημοκρατία και αυτό η Δημοκρατία δεν θα του το συγχωρέσει.

*Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής, Οικονομολόγος και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.