Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Έφαγε “άκυρο” και στο εμπάργκο όπλων

Μοιραστείτε το

“Πόρτα” φαίνεται πως έφαγε η Αθήνα στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει αναφορά σε πιθανό εμπα΄ργκο πώλησης όπλων προς την Άγκυρα από την ΕΕ, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφορά σε πιθανό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας περιελάβανε το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αλλά αυτό αφαιρέθηκε στην τελική του μορφή, ενώ «μαλάκωσε» και η γλώσσα απέναντι στην Άγκυρα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μεταδίδει το «Politico» σε ένα πρώτο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρονταν ότι «η Κομισιόν επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με τις πολιτικές εξαγωγής όπλων στην Τουρκία». Αυτό το τμήμα όμως, δεν υπάρχει στο τελικό κείμενο.

Με βάση το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, σύμφωνα με δυο διπλωμάτες, η γλώσσα που τελικά μπήκε στο κείμενο συμπερασμάτων «μαλάκωσε» σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, στο οποίο δίνονταν στην Τουρκία τελεσίγραφο μιας εβδομάδας να αποσύρει το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είχε γίνει γνωστό την Πέμπτη (15/10), αρχικά δόθηκε διορία στην Τουρκία από για μία εβδομάδα, με «γκάζια» από πλευράς Γερμανίας και Γαλλίας. Στη συνέχεια η διορία έγινε… «μερικών» εβδομάδων. Τελικά, φαίνεται πως αυτή η διορία δεν υπάρχει και για τις όποιες αποφάσεις (με ή χωρίς κυρώσεις) πάνε για τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι υψηλόβαθμος έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε, μιλώντας στο «Politico» ότι υπήρξε draft που έδινε μια εβδομάδα προθεσμία για απόσυρση του Oruc Reis. «Είναι σύγχυση που πηγάζει από μια εσφαλμένη αναφορά του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας», είπε ο αξιωματούχος.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.