Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Δυο «καυτοί» μήνες για αξιολόγηση και χρέος

Μοιραστείτε το

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ                                                                                                                                                                 

Σαράντα «καυτές» μέρες έχει μπροστά της η κυβέρνηση και η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου χτυπάει… «κόκκινο», αφού τα κρίσιμα μέτωπα της αξιολόγησης και του χρέους παραμένουν ανοικτά.

Παράλληλα, η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και η πίεση για τη χώρα μεγαλώνει. Καθώς τα σύνορα προς το Βορρά κλείνουν ερμητικά, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη.

Όσο για την Τουρκία, είναι σαφές ότι επιχειρεί να  κερδίσει οφέλη – φέρνοντας στο προσκήνιο ακόμα και πάγιες αξιώσεις της στο Αιγαίο- φανερώνει ότι είναι έτοιμη για ..σκληρό παιχνίδι.

Οι διαβουλεύσεις πάντως με το κουαρτέτο και το οικονομικό επιτελείο συνεχίζονται για ακόμα μια μέρα στο Χίλτον, παρότι οι οιωνοί δεν είναι και οι καλύτεροι δυνατοί.

Οικονομικό επιτελείο και υπουργείο εργασίας έχουν …πελαγώσει με το αφορολόγητο, το ‘μαχαίρι’ που πρόκειται να μπει στις επικουρικές, τα «κόκκινα» δάνεια, τα δημοσιονομικά και τη συγκρότηση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και τα κυβερνητικά στελέχη επιστρέφουν από σήμερα σε ρυθμούς καθημερινότητας.

Τα ανοικτά μέτωπα στο προσκήνιο να είναι πολλά και ο κ. Τσίπρας συγκαλεί στη Βουλή, στις 9:30 το πρωί, την καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη. Παρουσία υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, αναμένεται να συζητηθούν όλα τα καυτά ζητήματα αλλά και να γίνει ένας μίνι-απολογισμός.

ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον , ευελπιστούν,  όπως αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος πως  “μέχρι τις 20 Απριλίου καλό θα ήταν να έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα”,  ει δυνατόν με.. ένα πόνο και ένα νόμο. ΅

Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία κανείς δεν προτίθεται να βάλει και το χέρι του στη φωτιά και να μιλήσει με βεβαιότητα για τα χρονοδιαγράμματα, αν δεν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς. Σε γενικές γραμμές πάντως ο… αέρας  που εκπέμπει η κυβέρνηση ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών είναι αέρας αισιοδοξίας.

“Δεν τίθεται θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας” δήλωσε σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη kontranews ο υπουργός περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στη realnews απέκλεισε κατηγορηματικά το σενάριο της Οικουμενικής, τονίζοντας  ότι ” η κυβέρνηση βαδίζει στη βάση της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας”, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι “οι σημερινές μας δυνάμεις επαρκούν απόλυτα”, ώστε η χώρα να βγει από το τούνελ στο οποίο την έβαλαν Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ – ΣΤΑΘΜΟΙ

Κρίσιμοι «σταθμοί» για την Αθήνα πάντως, είναι οι εξής:

•17-18 Μαρτίου: Την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής με την προσδοκία να βρεθεί λύση για το προσφυγικό

•27 Μαρτίου: Είναι το Πάσχα των Καθολικών οπότε και θεωρείται σίγουρο ότι οι όποιες συζητήσεις θα διακοπούν, εκτός αν μέχρι τότε έχουν κλείσει όλα τα θέματα

•21 Απριλίου: Συνεδριάζει το eurogroup και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο

ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Τέλος, μέσα στην καταιγίδα,  ο πρωθυπουργός επιλέγει και φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή (στις 22 Μαρτίου) το φάκελο για τη Δικαιοσύνη και τη Διαφθορά , στον απόηχο των καταγγελιών για επιχείρηση παρέμβασης της Δικαιοσύνης από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας θα υψώσει το λάβαρο κατά της διαφθοράς ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με στόχο πρώτον” να κλείσουν τα θέματα που υφέρπουν” και δεύτερον να αναδειχθεί το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Δικαιοσύνης και της διαφθοράς που στην κυβέρνηση θεωρούν πως είναι το δυνατό τους σημείο.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.