Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Δρίτσας: «Θα ήθελα μια άλλη προοπτική για το λιμάνι του Πειραιά»

Μοιραστείτε το

«ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΧΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ»    

«Θα ήθελα μια άλλη προοπτική για το λιμάνι του Πειραιά, Το λιμάνι του Πειραιά είναι τεράστιων δυνατοτήτων. Η πίεση των πραγμάτων οδήγησε σε λύση που δεν είναι επιλογή μας», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, αναφερόμενος στη συμφωνία με την Cosco.

«Η πώληση των μετοχών γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, δεν γίνεται επί τη βάσει ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τον Πειραιά», σημείωσε ο Θοδωρής Δρίτσας και είπε ότι η συμφωνία που έρχεται είναι τροποποιημένη σε σχέση με την αρχική της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και με αυτή που ετοίμασε το ΤΑΙΠΕΔ.

«Είναι βελτιωμένη και θα βελτιωθεί κι άλλο», υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας και παράλληλα ανέφερε ότι με παρέμβαση της κυβέρνησης εξαιρέθηκε η ακτογραμμή των λιπασμάτων και υπογράμμισε ότι δεν έχει τελειώσει η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ.

Ερωτηθείς εάν σκέφτηκε να παραιτηθεί αφού δεν συμφωνεί με τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, είπε: «Είναι δίλημμα καθημερινό. Δίνουμε μάχη καθημερινά με τους εαυτούς μας, την ιστορία μας, τις απόψεις μας και την προοπτική μας. Καθημερινά συγκρουόμαστε με τους εαυτούς μας».

«Αυτή η κυβέρνηση όταν συμβιβάστηκε και έκανε την επώδυνη συμφωνία απευθύνθηκε στο λαό για να πάρει την εντολή αν θα την παλέψει και αν την εφαρμόσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε ο Θοδωρής Δρίτσας.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, κάποια επέλεξαν να μείνουν πιστοί στις προγραμματικές τους δεσμεύσεις και να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη, κάποιοι άλλοι- σε αυτούς ανήκω κι εγώ-επέλεξαν με βάση τη σκληρή πραγματικότητα και τους κινδύνους που υπήρχαν, να δεχθούν ακόμη και την προσωπική αυτοακύρωση μιας διαδρομής 50 ετών για χάρη ενός πολύ πιο αναγκαίου στόχου αυτής της περιόδου να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος για μια μάχη που δεν πρέπει να ρίξουμε τις ασπίδες και πρέπει να συνεχίσουμε να τη δίνουμε. Έκρινα ότι δεν έπρεπε να φύγω από τη μάχη», συμπλήρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ο Θοδωρής Δρίτσας αναφέρθηκε και στο ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ λέγοντας μεταξύ άλλων πως ελέγχεται πλήρως από τους δανειστές.  «Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει… Είναι μια παράλληλη εξουσία που πρέπει να ελέγχεται συνεχώς», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε το Ταμείο επινόηση των δανειστών και σημείωσε ότι πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του.

«Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι κυβέρνηση. Θέλουμε ένα ανεξέλεγκτο ΤΑΙΠΕΔ;», διερωτήθηκε ο κ. Δρίτσας και κάλεσε όλα τα κόμματα να απαντήσουν.

Επίσης, είπε ότι «δεν έχουμε δεσμευθεί να βρούμε 50 δισεκατομμύρια ευρώ για το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Κύκλοι στο ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι 26 ιδιωτικοποιήσεις αντί για 9 της συμφωνίας».

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια κατά την τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΟΛΠ, ο Θοδωρής Δρίτσας καταδίκασε απερίφραστα την απαγόρευση να προχωρήσουν οι λιμενεργάτες στο χώρο του Ζάππειο. Όπως είπε δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Τόσκας και είπε ότι ήταν λάθος που η αστυνομία τους εμπόδισε.

Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό, είπε ότι μέρα με τη μέρα πλησιάζει η στιγμή που το λιμάνι θα αδειάσει. «Δεν είναι δομή διαμορφώθηκε ως χώρος προσωρινής διαμονής. Πριν από το Πάσχα στόχος μας είναι να φύγουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Δρίτσας.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.