Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Δικαστήριο έκρινε ότι ο παγωμένος καφές παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του αμετανόητου μακελάρη Μπρέιβικ

Μοιραστείτε το

Μπορεί όταν κατέθεσε το αίτημα πολλοί να γελούσαν με τους ισχυρισμούς του, αλλά το αρμόδιο δικαστήριο της Νορβηγίας έκρινε ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος εκτίει ποινή πολυετούς φυλάκισης για τη μαζική δολοφονία 77 ατόμων το 2011.

Ο Μπρέιβικ με την προσφυγή του υποστήριξε ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επειδή τον κρατούν απομονωμένο από τους άλλους φυλακισμένους και ότι ο καφές που του σερβίρουν είναι κρύος και τα γεύματά του ζεσταμένα σε φούρνο μικροκυμάτων. Και αυτά τα χαρακτήρισε «χειρότερα από το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού».

Στην ετυμηγορία του δικαστηρίου αναφέρεται ότι το νορβηγικό κράτος παραβίασε το Άρθρο 3 αυτής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης. «Η απαγόρευση της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αξία σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση – και στη μεταχείριση τρομοκρατών και δολοφόνων», αναφέρει στην απόφασή της η δικαστής Έλεν Αντενάες Σέκουλιτς.

Στην απόφαση αναφέρεται επίσης ότι το νορβηγικό κράτος δεν παραβίασε το δικαίωμα του Μπρέιβικ να έχει ιδιωτική και οικογενειακή ζωή. Το Νορβηγικό κράτος αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.