Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΔΕΘ-Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές αν ο Μητσοτάκης τολμήσει να τις προκηρύξει – Δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι

Μοιραστείτε το

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην 85η ΔΕΘ. Ο κ. Τσίπρας απαντάει στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών ξεδιπλώνοντας τη στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφεξής.

«Χρειάζεται ένα συνολικότερο όραμα, να καταπολεμηθεί το brain drain και το δημογραφικό πρόβλημα. Γερνάει η χώρα και διώχνει τα παιδιά της στο εξωτερικό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τη νεολαία. Υποστήριξε πως πρώτη φορά κοπήκαν τόσοι τόσο μαζικά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προσθέτοντας ότι «οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια, θέλουν όραμα, προοπτική και σχέδιο». «Ο Μητσοτάκης παραμένει Μητσοτάκης», πρόσθεσε. 

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων, γιατί δε ζητάει πρόωρες εκλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστήριξε: «Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει στο χέρι του είναι».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «παταγώδη αποτυχία» σε ότι αφορά το ζήτημα της πανδημίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. «Ο εμβολιασμός δεν προχωράει όπως θα έπρεπε να έχει προχωρήσει», είπε ο κ. Τσίπρας. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε να γίνουν στοχευμένες καμπάνιες για την προώθησή του, ειδικά στους άνω των 60 ετών, αλλά και στους νέους. « Η προοπτική του τείχους ανοσίας απομακρύνεται», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι πρέπει «να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν». «Δεν είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο, λέγοντας ότι «εμείς έχουμε βγει και θα βγούμε μπροστά».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δημοσκοπήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «να το δούμε αυτό στην κάλπη, το τι εμπιστεύονται οι πολίτες και το τι θα εμπιστευθούν. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη ανησυχία με τα ποσοστά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις μετρήσεις, γιατί δεν υπήρξε ποτέ το τελευταίο διάστημα μια διαφορετική αποτύπωση», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πάντα υπήρχε υποεκτίμηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό που αποτυπώνεται στην κάλπη. Ανέφερε ότι τον Ιούλιο του ‘19 ο μ.ο. των δημοσκοπήσεων την Παρασκευή πριν από την κάλπη έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και πήρε 32%.

«Είναι πολύ διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες τι θα ψηφίσουν όταν θα έχει τεθεί το δίλημμα της κάλπης απ’ ό,τι σε μια περίοδο που δεν είναι προεκλογική» σημείωσε και προσέθεσε. «Αν 6 στους 10 είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση σήμερα, αν μόλις 2 στους 10 πείστηκαν ή θεωρούν ότι τους αφορούν οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, τότε ο νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο».

Απαντώντας σε ερώτημα με ποιο κόμμα θα μπορούσε να συνεργαστεί μετά τις εκλογές απάντησε: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει όραμα και προοπτική στον τόπο εφαρμόζοντας μία διαφορετική πολιτική, ριζικά διαφορετική προοπτική προς όφελος της κοινωνίας, μία πολιτική που θα έρθει να απαντήσει στο μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα που είναι η διεύρυνση των ανισοτήτων, στις μεγάλες αγωνίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. (…) Το κρίσιμο δίλημμα ετούτη την ώρα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κατεύθυνση στην οποία την οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ή εάν η χώρα θα αποκτήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν ως στόχο την κοινωνική συνοχή».

«Είναι ένα θέμα που δεν αποτελεί ούτε ζήτημα παραπολιτικής ούτε ζήτημα κλειδαρότρυπας, είναι συνταγματική υποχρέωση των δημόσιων προσώπων να καταθέτουν πόθεν έσχες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού.

«Ιδιαίτερα αν είσαι πρωθυπουργός οφείλεις να μην έχεις τίποτα να κρύψεις, κι όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία για αναληθές πόθεν έσχες οφείλεις να δώσεις απαντήσεις και όχι να στοχοποιήσεις τα ΜΜΕ που αναδεικνύουν το πρόβλημα, όχι να δημιουργείς κλίμα ποινικοποίησης της κριτικής. Είναι λάθος ο τρόπος που ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το ζήτημα, πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις», υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Για μας είναι ζήτημα ισονομίας. Θα ήθελα να αναρωτηθείτε τι θα γινόταν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό ή τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν συνέβαινε σε εμένα» και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε τον ρόλο του ερευνητή δημοσιογράφου, ούτε του ντετέκτιβ, ή του εισαγγελέα, αλλά ως πολιτικό κόμμα αναδεικνύει πολιτικά αυτή την αντίφαση και μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες ζητά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει.

Για το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση σχολίασε: 800.000 ευρώ ακίνητη περιουσία έχουν μόνο 24.000 φορολογούμενοι. Δηλαδή το 0,4%. Για αυτό το 0,4% θα νομοθετήσει και όχι για την μεγάλη πλειοψηφία.

Τόνισε ότι θα έπρεπε να μεταφέρει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. Ή να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος.

«Δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για τόσο μικρή μειοψηφία μέσα στην οποία ανήκει και ο ίδιος. Αυτό είναι ανήθικο», τόνισε.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως τα μέτρα που παρουσίασε το Σάββατο είναι πλήρως κοστολογημένα. «Τα μόνιμα μέτρα που προτείνουμε είναι αξίας 1,8 δισ. ευρώ. Ούτε καν 2. Είναι πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα. Εχουμε την εμπειρία», τόνισε.

Σχολιάζοντας τη λεγόμενη μεταρρύθμιση Χατζηδάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως για το νομοθέτημα Χατζηδάκη ασκήθηκαν πιέσεις. Συγκεκριμένες πιέσεις. Από διάφορα λόμπι. Ας τα βρει αυτά η ερευνητική δημοσιογραφία. Εμείς θα βγούμε στην αντεπίθεση και θα δώσουμε προοπτική στον κόσμο της εργασίας. Σε σχέση με τα όσα πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας σημείωσε: «Η Ελλάδα στα μνημόνια ήταν πειραματόζωο. Βγήκαμε από τα μνημόνια και φέραμε μία σειρά μεταρρυθμίσεις. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό. Ενισχύσαμε το ΣΕΠΕ. Βάλαμε πρόστιμα σε τράπεζες, υποχρεώσαμε σε καταγραφή υπερωριών. Αυτό που συνέβη τις προηγούμενες με τις ταχυμεταφορές που εκβίασε τους εργαζόμενους είναι κάτι το οποίο η εταιρία έχει τη δυνατότητα να το κάνει λόγω του νόμου Χατζηδάκη».

Για το ζήτημα των εκλογών πρόσθεσε: «Πέρυσι τέτοιο καιρό σας έλεγα ότι είναι απολύτως έξω από την λογική εάν σε συνθήκες κρίσης πανδημικής σκέφτεται μια κυβέρνηση τις κάλπες. Σήμερα με πολύ χειρότερα στοιχεία, σας λέω ότι αν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός ας το κάνει. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Ας αναλάβει την ευθύνη. Ψάχνει να βρει συμμέτοχο στην ευθύνη. Δεν θα έχει από εμάς συμμετοχή. (…) Αν έχει το θάρρος να αναλάβει αυτή την ευθύνη ας το κάνει», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».

Για την τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας τόνισε:«Κατά τη γνώμη μου η επιλογή Πλεύρη για τη θέση του υπουργού Υγείας, ένας άνθρωπος που είναι γνωστός και για τις αντισημιτικές και ρατσιστικές τους απόψεις, δεν άλλαξε φαντάζομαι άποψη για να γίνει υπουργός, απλά κρύβει αυτές τις απόψεις προκειμένου να διατηρηθεί σε αυτή τη θέση. Ένας άνθρωπος ο οποίος είχε ταχθεί σε προηγούμενη περίοδο αναφανδόν με το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Είχε ταχθεί κατά των εμβολίων στην περίπτωση του H1N1, είχε ταχθεί με σθένος και με δυναμισμό απέναντι στις αφρικανές οροθετικές γυναίκες όπου μιλούσε για την ανάγκη να τις αποπέμψουμε από τη χώρα. Αυτός που μιλούσε για την ανάγκη να χυθεί αίμα στα σύνορα αν θέλουμε να κρατήσουμε καθαρή τη χώρα, την πατρίδα. Και πρόσφατα, για να μην πιάσω όλο το παρελθόν, αυτός ο οποίος λίγους μήνες πριν είχε βγει και είχε πει ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, έγινε υπουργός Υγείας την πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας. Ε τώρα αυτό εσείς πως το εξηγείτε; Είναι απολύτως προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει σε αυτό το χώρο που συνυπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος του. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι ανησυχητικό για την πολιτική ζωή του τόπου».

«Είναι επίσης ανησυχητικό ότι δεν βρήκε μια κουβέντα για να αποδοκιμάσει την αθλιότητα Μπογδάνου», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε «κρεσέντο υποκρισίας» ότι την ίδια ώρα παρουσίασε την πολιτογράφηση των Αντετοκούνμπο, που είχε γίνει μια εβδομάδα πριν, όπως είπε. «Αυτή είναι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με το πρόσωπο του Ιανού, που με τις πολιτικές της χαϊδεύει τα αυτιά της ακροδεξιάς και από την άλλη με το πρόσωπο του μοντέρνου του Ευρωπαίου πολιτικού», σχολίασε.

Για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει εθνική στρατηγική». Υπογράμμισε ότι «το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής. Γνωρίζουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας, έχει γίνει προβλέψιμη, θέλει να δημιουργεί τετελεσμένα. Αμφισβητεί την ελληνική ΑΟΖ στην Κρήτη. Υπήρξε παρενόχληση γαλλικού σκάφους μέσα στην ελληνική ΑΟΖ, η κυβερνητική εκπρόσωπος έλεγε ότι είναι πρόβλημα της Γαλλίας. Ακούστηκε και το ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξι μίλια. Τι περιμένουμε λοιπόν; Η κυβέρνηση έχασε μία ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, δεν αξιοποίησε τη συγκυρία. Η Τουρκία δεν επιδιώκει τη λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε χαραμάδα».

Μιλώντας για τη μεσαία τάξη, υπογράμμισε: «θεωρώ αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου το κόμμα συνέτριψε τη μεσαία τάξη, και να λέει ότι δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ. Είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης. Να μιλήσει δηλαδή αυτός που δεν ξέρει πόσο κάνει ένα κιλό ψωμί; Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη στη θητεία μας, δεν ήταν επιλογή μας, ήταν ανάγκη εθνική, να βγούμε από τα μνημόνια. Μειώσαμε τους φόρους από τον Απρίλιο του ’19. Γιατί βγήκαμε από τα μνημόνια. Τι θα γινόταν στην πανδημία χωρίς τα 37 δισ. που αφήσαμε;». Προειδοποίησε ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί»,και ζήτησε να υπάρξει κοινή στάση από τις χώρες του Νότου, ενώ υποστήριξε ότι δεν είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης ως προς αυτό, καλώντας την να συμπτήξει συμμαχίες ώστε να αποφευχθεί η απότομη επαναφορά του συμφώνου σταθερότητας.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι περιμένει μονάχα από την αύξηση της κατανάλωσης -που, όπως είπε, ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί μετά από καραντίνα- για να μας δείξει κάποιους αριθμούς που μεταδίδουν μαγική εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημείωσε ότι ανησυχεί γιατί «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη». «Εμείς καταφέραμε πολύ σημαντική ρύθμιση για το χρέος που έδωσε τη δυνατότητα πολύ χαμηλών αποπληρωμών σε βάθος διετίας» είπε προσθέτοντας και πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει φτάσει το χρέος 220-230% του ΑΕΠ» και κάνει πολιτική «με δανεικά».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε πως θα πρέπει να μετατραπεί σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. «Ήταν μία εξαιρετικά σημαντική κίνηση η μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα στο 6% στη θητεία μας. Ο κ. Χατζηδάκης την ενσωμάτωσε στα τιμολόγια. Θεωρώ σημαντικό ότι μειώθηκε ο συντελεστής στην εστίαση. Εχει να κάνει με τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Στην παρούσα φάση εκτιμήσαμε ότι τα μέτρα που χρειάζονται για την ανακούφιση του κόσμου είναι αυτά που ανακοινώσαμε χθες. Στον ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει μεγάλη αύξηση με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να γίνει φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας», είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. 

Για το ζήτημα των συνταξιούχων, επισήμανε ότι: «έχω την αίσθηση ότι στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη συνταξιούχος, ούτε στην ομιλία του, ούτε στις ερωτήσεις. Και θεωρώ ότι μαζί με τη μεσαία τάξη είναι μία κοινωνική κατηγορία που επίσης εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη», είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας. «Εξαπάτησε τους συνταξιούχους με τη 13η σύνταξη», τόνισε. «Εμείς είχαμε παραλάβει 400.000 εκκρεμείς συντάξεις και καταφέραμε να μειώσουμε στο 70% τις εκκρεμείς συντάξεις. 120.000 εκκρεμείς συντάξεις παραδώσαμε στον κ. Βρούτση που έβγαινε και έλεγε ότι είναι απαράδεκτο αυτό που έχει αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα αποδώσουμε όλες τις εκκρεμείς συντάξεις. Δύο χρόνια περάσανε. Τι έχει γίνει;», συμπλήρωσε. 

Σε ερώτηση για το πολιτικό του μέλλον και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «o ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα σε κίνηση». «Και τα κόμματα και οι άνθρωποι αν δεν αλλάζουν γίνονται μνημεία του εαυτού τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι είναι ένα κόμμα που διαρκώς εξελίσσεται. Σε όλη του τη διαδρομή. Από την περίοδο του Συνασπισμού, μετά η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, η συμμαχία με κινήματα της Οικολογίας και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης, διασπάσεις, συνθέσεις, ανασυνθέσεις. Είναι ένα κόμμα σε κίνηση», είπε ο κ. Τσίπρας.  Πρόσθεσε ότι πλέον έχει μεγάλη εμπειρία «και γερό στομάχι», όπως είπε, σημειώνοντας ότι δεν σκοπεύει να γίνει «μνημείο του εαυτού του», ενώ ευχήθηκε στον Όλαφ Σολτς να είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας. 

Για το ζήτημα των πυρκαγιών του Αυγούστου, ανέφερε ότι η ευθύνη δεν τελειώνει στους υπουργούς, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε υποχρέωση να κάνει «πέντε πράγματα» που δεν τα έκανε. Η ευθύνη για τις φωτιές είναι πολιτική και βαθιά. Έχει να κάνει με την πολιτική που επιλέξαμε για να προστατευτούμε από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ηθική υποχρέωση να συνεχίσει όσα κάναμε μετά το Μάτι. Ο κ. Μητσοτάκης πάγωσε όλες τις πρωτοβουλίες. Πήγαν σπίτια τους οι Χρυσοχοϊδης-Χαρδαλιάς. Δεν λέει κάτι αυτό. Οι πολίτες μιλούσαν για ανικανότητα. Είναι όμως θέμα αντίληψης», υποστήριξε. «Το θέμα δεν είναι αν είναι ικανοί ή ανίκανοι», υποστηρίζοντας ότι οι «άνθρωποι δεν πιστεύουν σε αυτό που κάνουν, επειδή δεν πιστεύουν στο ρόλο του κράτους». Κάνοντας αναφορά στο Μάτι, μίλησε για «αιφνιδιασμό».

Για τον Σταύρο Μπένο, είπε: «Εγώ του εύχομαι καλή επιτυχία. Αλλά το θέμα στην Εύβοια είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι, πώς θα έχουν εισόδημα όλοι εκείνοι που έχασαν τα παραγωγικά τους εφόδια λόγω της πυρκαγιάς. Και απάντηση σε αυτό από την κυβέρνηση δεν είδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτόξευσε πυρά κατά του πρωθυπουργού και για τις καθυστερήσεις στο μετρό της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου. Τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να πέφτουν οι ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και τους πολίτες, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη τη στάση του Κ. Μητσοτάκη και υποστηρίζοντας ότι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεσσαλονίκη θα είχε ήδη μετρό, απλά με έναν σταθμό κλειστό, τον σταθμό Βενιζέλου.

Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί την κερδοσκοπία, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα. «Πρόκειται για ασπιρίνη σε βαριά ασθένεια καθώς οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το κόστος θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην πηγή της αύξησης των τιμών. «Εδώ υπάρχουν δύο κόμβοι, είναι η ΡΑΕ και η ΔΕΗ. Η ΡΑΕ θα πρέπει να παρέμβει με ελέγχους για να σταματήσει το κύμα ανατιμήσεων και να επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Όσο για την ΔΕΗ είναι πρόβλημα όχι ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά ότι δεν λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον» σημείωσε.

Σε ότι αφορά τη Συνθήκη των Πρεσπών τόνισε: «Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο δεν ακούστηκε η λέξη Βόρεια Μακεδονία. Υποθέτω δεν θα τολμούσε να ψελλίσει το όνομα της γειτονικής χώρας. Εδώ πρόκειται για δειλία, κρύβεται πίσω από προσχήματα. Είναι σε όλους φανερό ότι πολέμησε μία συμφωνία την οποία ο ίδιος προφανώς πίστευε. Υποκριτικά λοιπόν την πολέμησε για να εκμεταλλευτεί ένα ρεύμα εκείνης της εποχής και σήμερα δεν τολμά να φέρει στην Βουλή την κύρωση τριών μνημονίων τα οποία αφορούν κάτι πολύ θετικό για την χώρα. Δεν τους ζητάει να την τηρήσουν. Τους αφήνει χαλαρούς. Η Τουρκία έχει όφελος από αυτό. Που πάντοτε είχε στον προσανατολισμό της να δημιουργήσει στα Βαλκάνια μία Λιβύη».

Για το ζήτημα των μετακλητών, σχολίασε ότι «προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης έκανε σημαία το ζήτημα των μετακλητών και όταν ανέλαβε τους διπλασίασε».

«Εμείς γενικά δεν είμαστε ενάντια στη λογική της σύμπραξης ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά αυτό έχει να κάνει με το αντικείμενο και τους όρους της σύμπραξης. Όταν μιλάμε για την υγεία ποιο είναι αντικείμενο και οι όροι;», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Ανέφερε ότι «στο χώρο της υγείας καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να υλοποιήσει σχεδιασμό “ιδιωτικοποίησης” δημόσιων νοσοκομείων, προσφέροντας τα οφέλη στους ιδιώτες και το βάρος στο Δημόσιο» και συμπλήρωσε: «Και πού ήταν στην πανδημία ο ιδιωτικός χώρος της υγείας; Ανέλαβε όλο το βάρος της πανδημίας το δημόσιο νοσοκομείο και ο ιδιωτικός τομέας έμεινε “καθαρός”».

Σημείωσε ότι θα ήταν στρατηγικό λάθος για τη Θεσσαλονίκη η ανάπλαση της ΔΕΘ να μη γίνει με όρους που θα διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΘ.

Σε ότι αφορά το τριμερές σύμφωνο μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Μ. Βρετανίας (AUKUS) τόνισε ότι: «θεωρώ ότι δεν είναι μία εξέλιξη σε θετική κατεύθυνση. Μας γυρίζει σε λογικές ψυχρού πολέμου. Δημιουργούνται ερωτηματικά για τη συνοχή και τον λόγο ύπαρξης της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, όπως και για τον ρόλο της Ευρώπης, ιδιαίτερα όταν αγνοείται επιδεικτικά. Πρέπει να ζυγίσει πάρα πολύ η χώρα την εξωτερική της πολιτική, στην κατεύθυνση μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που θα προάγει τη συνεργασία. Η κρίση ασφαλείας θα εναλλάσσεται την οικονομική και την κλιματική κρίση».

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.