Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

«Δέκα αδιάγνωστα κρούσματα για κάθε ασυμπτωματικό, η ήπια εκδοχή» – «Καμπανάκι» από ειδικούς

Μοιραστείτε το

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να βρίσκονται τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον αριθμό νέων κρουσμάτων του τελευταίου 24ωρου να φτάνει τα 217, και τους ειδικούς να κρούουν το καμπανάκι για τους ασυμπτωματικούς, οι οποίοι κυκλοφορούν χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι μολυσμένοι και μεταδίδουν τον ιό.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την άποψη ότι «είμαστε σε ανοδική τάση».

«Η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να δείξει ότι αποδίδουν, αλλά θα το διαπιστώσουμε σε δέκα ημέρες. Ο αριθμός των κρουσμάτων που βλέπουμε είναι συνήθως ο ελάχιστος. Μπορεί να υπάρχουν πολλά άλλα, και σίγουρα θα υπάρχουν, όμως είναι χωρίς συμπτώματα. Και αυτό γιατί δεν κάνουμε επίσημη δειγματοληπτική εξέταση ενός τυχαίου δείγματος του πληθυσμού για να ξέρουμε στα 10 εκατ. Έλληνες πόσοι άλλοι είναι ασυμπτωματικοί και νοσούν. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να δούμε την αύξηση. Την μεταβολή μπορούμε να τη δούμε με τα κρούσματα που νοσούν, με αυτά που χρειάζονται νοσηλεία και αυτά που απαιτούν εισαγωγή σε εντατική ή διασωλήνωση. Μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται», ανέφερε.

Σχετικά με τους ασυμπτωματικούς που έχει εκφραστεί η άποψη ότι μπορεί να είναι χιλιάδες είπε: «η πιο ήπια εκδοχή αναφέρει ότι για κάθε συμπτωματικό κρούσμα υπάρχουν δέκα αδιάγνωστα στον πληθυσμό. Οπότε ναι, θα μπορούσαν να είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες κρουσμάτων στη χώρα τα οποία μεταδίδουν χωρίς να υποφέρουν και χωρίς να απαιτούν θεραπεία αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς πόσα είναι.

Ναι στο άνοιγμα των σχολείων

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Λινού είπε ότι πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένα μέτρα. «Πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών, των γονιών αλλά και των εργαζομένων. Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι συλλογικά. Όχι μόνο μάσκα, αλλά να υπάρχει τήρηση αποστάσεων, συχνό πλύσιμο των χεριών και αξιοποίηση των υπαίθριων χώρων. Επίσης τα μεγάλα τμήματα να σπάσουν γιατί μόνο η μάσκα δεν λύνει το πρόβλημα. Κάθε δήμος να βρει, αν υπάρχουν κάποιες αίθουσες που δεν χρησιμοποιούνται, όπως πνευματικά κέντρα ή βιβλιοθήκες και να πάνε εκεί οι μαθητές», είπε.

Επισήμανε ακόμα πως αν τα παιδιά μείνουν στο σπίτι ο κίνδυνος είναι υψηλότερος, καθώς εκτίθενται σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

«Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει»

Την ανησυχία της σχετικά με τα πολλά κρούσματα σε υγειονομικούς και γηροκομεία εξέφρασε η η Μίνα Γκάγκα διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία μιλώντας στον Alpha.

«Μπορεί η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου ανά πάσα στιγμή. Ελπίζουμε αυτό να μην συμβεί. Και θέλω να σταθώ στους συνωμοσιολόγους. Τους προσκαλώ να μπουν στους θαλάμους που νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊο να δουν», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι νέοι αδιαφορούν για τα μέτρα»

Για τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων ημερών αλλά και την εμφάνιση κρουσμάτων σε γηροκομεία, μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας.

Παράλληλα υποστήριξε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη, προσθέτοντας ότι «είναι νέοι άνθρωποι που αδιαφορούν για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας που έχουμε προτείνει και λέμε συνέχεια».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.