Τρίτη, 30 Μαΐου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Δείτε τι ανακάλυψαν στα έγκατα της Ρουμανίας! (Εικόνες)

Μοιραστείτε το

Το πιο απομονωμένο οικοσύστημα στον κόσμο που κατοικείται από παράξενα πλάσματα

Το μυστηριώδες σπήλαιο που σφραγίστηκε πριν από 5 εκατ. χρόνια, αποκάλυψε ένα διαφορετικό είδος εξέλιξης που έχει εξάψει το επιστημονικό ενδιαφέρον

Aν θα θέλαμε να φτιάξουμε ένα ακόμη σπήλαιο Movile θα έπρεπε με απλά λόγια να ακολουθήσουμε την παρακάτω συνταγή:

1. Δημιουργήστε μια σειρά από στενά υπόγεια τούνελ και μικρές πισίνες από ασβεστόλιθο.

2. Συνδέστε τη σπηλιά σας με μια δεξαμενή ασβεστόλιθου γεμάτη νερό που είναι ήδη ανέγγιχτη για δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

3. Επιτρέψτε σε εκατοντάδες είδη να εισέλθουν στην κατασκευή

4. Σφραγίστε ξαφνικά το σύστημα με ένα παχύ στρώμα αργίλου για να καταστεί αδιαπέραστο σε υπέργεια στοιχεία.

5. “Ψήστε” στους 25 βαθμούς Κελσίου για 5,5 εκατομμύρια χρόνια. Όταν ανοίξετε και πάλι το σύστημα, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά…

Όσο το ανθρώπινο είδος εξελίσσονταν στις πεδιάδες της Αφρικής, ένα διαφορετικό είδος εξέλιξης, λάμβανε χώρα σε ένα σπήλαιο στη Ρουμανία. Οι εντομοειδείς κάτοικοι του Σπηλαίου Movile αποκόπηκαν από τον έξω κόσμο περισσότερο από πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν και όταν στα τέλη του 1890 το σπήλαιο ανακαλύφθηκε, αποκάλυψε ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο οικοσύστημα.

Το Movile θεωρείται σήμερα ότι είναι το πιο απομονωμένο οικοσύστημα στον κόσμο, και οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να ξετυλίγουν και να κατανοούν τα μυστικά του. Χρειάστηκαν χρόνια για να ξεκινήσει η καταγραφή των πλασμάτων στο Σπήλαιο Movile για διάφορους λόγους. Πρώτον, είναι ένα επικίνδυνο περιβάλλον με δηλητηριώδη ατμόσφαιρα.

sta egkata ths Roumanias 2

Η είσοδος στο σπήλαιο απαιτεί συνδυασμό καταδύσεων και εξερεύνησης σπηλαίων. Θα πρέπει κανείς να κατέβει από ένα στενό φρεάτιο 20 μέτρων, να αναρριχηθεί μέσα από μικροσκοπικές σήραγγες ασβεστόλιθου πριν τελικά φτάσει στο κύριο σπήλαιο. Η ρουμανική κυβέρνηση είναι επίσης πολύ επιλεκτική σχετικά με το ποιος επιτρέπεται να εισέλθει για έρευνα στο σπήλαιο με το φόβο να μην διαταραχθεί η ευαίσθητη οικολογική ισορροπία. Μόνο μερικές δεκάδες επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφθούν και συμμετέχουν στην έρευνα του μυστηριώδους σπηλαίου.

sta egkata ths Roumanias 3

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πως το Movile είναι γεμάτο ζωή και πως οι κάτοικοί του δεν ενοχλούνται με τα υψηλά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα και υδροθείου στον αέρα. Με μόνο το ήμισυ της συνηθισμένης συγκέντρωσης οξυγόνου, οι άνθρωποι πρέπει απαραιτήτως να φορούν αναπνευστικές συσκευές για να επιβιώσουν, αλλά οι ζωντανοί οργανισμοί του είναι ακόμη περισσότεροι στα σημεία όπου η ατμόσφαιρα είναι πολύ επιβαρυμένη.

sta egkata ths Roumanias 4

Τα περισσότερα πλάσματα πιστεύεται ότι έχουν φτάσει στο σπήλαιο πάνω από πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ο ασβεστόλιθος σφράγισε την είσοδο και τα εγκλώβισε στο νέο τους σπίτι. Τα περισσότερα έντομα έχουν έκτοτε προσαρμοστεί στο απόλυτο σκοτάδι, χάνοντας τα μάτια και τη χρώση τους. Πολλά έχουν επίσης αναπτύξει μακρύτερα πόδια και κεραίες για να αισθάνονται το περιβάλλον στο σκοτάδι. Μεταξύ άλλων συναντά κανείς σπάνια είδη αραχνών, ψευδοσκορπιούς, νεροσκορπιούς, σαρανταποδαρούσες και βδέλλες, όπως αναφέρει το tonwtiko.

Το οικοσύστημα βασίζεται εξ ολοκλήρου στα χημειοσυνθετικά βακτήρια που εξάγουν άνθρακα από τον αέρα χωρίς τη βοήθεια του φωτός. Τα πιο πολλά βακτήρια χρησιμοποιούν το διοξείδιο του άνθρακα, και άλλα απορροφούν τον άνθρακα από μεθάνιο. Το βακτηριακό φιλμ που καλύπτει το νερό και τα τοιχώματα είναι το σημείο όπου όλα τα θρεπτικά συστατικά εισέρχονται σε αυτό το οικοσύστημα, και αυτό είναι το μόνο γνωστό παράδειγμα ενός τέτοιου συστήματος. Οι μικρότεροι θρέφονται από τη λάσπη και γίνονται το γεύμα για τους μεγαλύτερους.

sta egkata ths Roumanias 5

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται για τα ζώα στο σπήλαιο, αλλά τα βακτήρια θα μπορούσαν να παρέχουν συμβουλές για το πώς η ζωή λειτούργησε όταν η Γη ήταν ακόμη πολύ νέα. Με την υψηλή θερμότητα, τα τοξικά αέρια και τον ελάχιστο φωτισμό, οι συνθήκες είναι πολύ παρόμοιες με εκείνες της Γης πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Μερικοί εξετάζουν επίσης την ιδέα της χρήσης αυτών των βακτηρίων για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι. Όπως και να έχει, αυτό το σπήλαιο στη Ρουμανία, είναι σίγουρο πως έχει πολλά περισσότερα μυστικά να αποκαλύψει.

sta egkata ths Roumanias 6

Υπάρχουν ακόμη αρκετοί ζωντανοί οργανισμοί θαμμένοι στα ιζήματα του σπηλαίου, που περιμένουν να εντοπιστούν και θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε μερικές από τις βαθύτερες ερωτήσεις σχετικά με τη φύση της ζωής.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.