Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Δείτε μέσα από μοναδικές εικόνες πώς βλέπουν όσοι έχουν αχρωματοψία

Μοιραστείτε το

Δεν βλέπουμε όλοι τον κόσμο γύρω μας με τα ίδια ζωντανά χρώματα. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που έχουν διαφορετική αντίληψη για την παλέτα των χρωμάτων, ελαφρώς διαστρεβλωμένη.

Το να πάσχει κάποιος από αχρωματοψία δεν σημαίνει ότι βλέπει τα πάντα ασπρόμαυρα. Άλλωστε, αυτός είναι μόνο ένας τύπος αχρωματοψίας.

Για τους υπόλοιπους, διαφορετικούς τύπους, μία ομάδα επιστημόνων στην κλινική Compare στο Λονδίνο δημιούργησε μια σειρά διαδραστικών κινούμενων εικόνων για να μας βοηθήσει να δούμε «μέσα από τα μάτια» των ατόμων με διαφορετικού τύπου αχρωματοψία.

 

Μονοχρωματική αχρωματοψία του Μπλε Κώνου (Blue Cone Monochromacy)

Πρόκειται για σπάνια γενετική ασθένεια του αμφιβληστροειδούς. Επηρεάζει σχεδόν αποκλειστικά τους άνδρες. Εμφανίζεται από τη γέννηση.

0

 

Τριτανωπία (Tritanopia)

Οι άνθρωποι μπερδεύουν το μπλε με το πράσινο και το κίτρινο με το βιολετί. Παράλληλα, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα να διακρίνουν το χρώμα στα φανάρια. Η τριτανωπία δεν συνδέεται με τα γονίδια του φύλου, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξίσου κοινή σε άνδρες και γυναίκες.

1

 

Τριτανωμαλία (Tritanomaly)

Είναι ένα είδος αχρωματοψίας των τριών τύπων κώνων που είναι υποδοχείς του φωτός στο μάτι (κόκκινο, μπλε και πράσινο). Τα άτομα συγχέουν το μπλε με το πράσινο και το κίτρινο με βιολετί.

2

 

Δευτερανωπία (Deuteranopia)

Ο συχνότερος τύπους αχρωματοψίας. Οι κώνοι που λαμβάνουν το μέσου κύματος φως (πράσινο) λείπουν εντελώς. Έτσι, οι άνθρωποι διακρίνουν μόνο 2-3 διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου, ενώ κάποιος με φυσιολογική όραση βλέπει 7 διαφορετικές αποχρώσεις.

3

 

Δευτερανωμαλία (Deuteranomaly)

Σε αυτή την περίπτωση, οι κώνοι που λαμβάνουν το μεσαίου κύματος πράσινο δεν λείπουν, αλλά η ευαισθησία του ματιού κινείται προς το κόκκινο φάσμα.

4

 

Αχρωματοψία (Achromatopsia)

Παρατηρείται μερική ή ολική αδυναμία αντίληψης του χρώματος. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής στις ΗΠΑ, τα άτομα με πλήρη αχρωματοψία δεν μπορούν να αντιληφθούν κανένα χρώμα. Βλέπουν μόνο μαύρο, λευκό και αποχρώσεις του γκρι.

5

 

Πρωτανωπία (Protanopia)

Οι άνθρωποι είναι λιγότερο ικανοί να διακρίνουν το κόκκινο φως. Εκείνοι με πρωτανωπία δεν έχουν καθόλου L-κώνους, γεγονός που καθιστά δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ του μπλε με το πράσινο χρώμα και του κόκκινου με το πράσινο.

6

 

Πρωτανωμαλία (Protanomaly)

Τα άτομα με πρωτανωμαλία εξακολουθούν να έχουν L-κώνους, αλλά αυτοί είναι ελαττωματικοί. Ως αποτέλεσμα, έχουν πρόβλημα διάκρισης μεταξύ μπλε και πράσινου και μεταξύ κόκκινου και πράσινου χρώματος, αν και σε μικρότερο βαθμό.

 

7

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.