Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Χριστούγεννα 2021: Τί θα μας κοστίσει πιο ακριβά στο εορταστικό τραπέζι

Μοιραστείτε το

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν φέτος οι καταναλωτές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς έχουν ακριβύνει όλα τα προϊόντα σε σχέση με πέρυσι.
Εντυπωσιακή είναι η άνοδος στις τιμές κρεάτων και πουλερικών.

Ενδεικτικά παραδείγματα προϊόντων σύμφωνα με το MEGA:

  • Γαλοπούλα (κτψ): 3,93€ – αύξηση 13%
  • Αρνί: 9,55€ – αύξηση 24%
  • Αυγά: 1,86€ – αύξηση 8%
  • Τομάτες: 1,14€ – μείωση -25%
  • Μελομακάρονα: 7,11€ – αύξηση 6%
  • Κουραμπιέδες: 8,33€ – αύξηση 8%
  • Βασιλόπιτα: 6,14 € – αύξηση 5%
  • Κρασί Μοσχοφίλερο: 4,43€ – αύξηση 7%

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ετσι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αναμένεται να είναι… τσιμπημένο. Oπως προκύπτει από την μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι τιμές των προϊόντων του τυπικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού που προκύπτει από τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ το 2021 είναι αυξημένες κατά 5% κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2020, ενώ είναι αυξημένες κατά 1% σε σχέση με την υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε το 2015.

Συγκεκριμένα το τυπικό καλάθι υπολογίζεται σε 86,18 ευρώ το 2021 έναντι 81,81 ευρώ το 2020. Από τις 22 υποκατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην τιμή του αρνιού κατά 24%, η τιμή του οποίου παραμένει υψηλότερα από το Πάσχα και μετά με τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης να μην έχουν αλλάξει ως τότε.

Μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στην τιμή της ντομάτας κατά 25%, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Σε σχέση με το εύρος τιμών στο οποίο έχει πρόσβαση ο καταναλωτής, η μέση διακύμανση των τιμών των προϊόντων παραμένει αυξημένη και υπολογίζεται περίπου στο 35-38% της αξίας τους.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, υπάρχουν προσφορές στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δίνουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα να εξισορροπήσει κάπως τις αυξήσεις επιλέγοντας έγκαιρα κι έξυπνα. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να κερδίσει 13% της αξίας των αγορών του ενώ με έξυπνες αγορές και η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει ακόμα και το 21% της αξίας του καλαθιού.

Σύμφωνα με τον ΙΕΛΚΑ όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη) με μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές να καταγράφονται στα φυτικά έλαια και στα δημητριακά. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στην αποδοτικότητα της παραγωγής στις μεγάλες παραγωγούς χώρες και στην αύξηση της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας. Αρκετές από αυτές τις μεταβολές επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα λόγω των εισαγόμενων πρώτων υλών, αλλά και τις εισαγωγές τελικών τροφίμων και ποτών από τις διεθνείς αγορές

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.