Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για το απίστευτο χάος στα νησιά

Μοιραστείτε το

O εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, επέκρινε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι έχει την “αποκλειστική ευθύνη για το απίστευτο χάος και την πρωτοφανή έκρηξη αυταρχικότητας” στα νησιά, και κατήγγειλε τις “μονομερείς ενέργειες επίδειξης πυγμής και αυταρχισμού”, την “πρωτοφανή όξυνση της βίας” και τη λειτουργία των ΜΑΤ ως “στρατού κατοχής”.

“Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική βούληση για την επίλυση του ζητήματος γιατί δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τα στελέχη της αυτοδιοίκησης που η ίδια στήριξε προεκλογικά”, τόνισε.

Χαρακτήρισε, ωστόσο, ως “θετικό βήμα” τη σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής από τη Λέσβο, υποστηρίζοντας πως “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει ισοπεδωτική αντιπολίτευση και θα βάλει πλάτη στο προσφυγικό”, αλλά με δύο ακόμη κρίσιμες προϋποθέσεις: “την άμεση ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις ακινήτων και εκτάσεων στα νησιά, η οποία συνιστά πράξη θεσμικού αυταρχισμού, και την άμεση διακοπή της δημιουργίας κλειστών κέντρων-φυλακών”.

Υποστήριξε ότι “άμεσα πρέπει να βρεθεί λύση”, και υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, οι τομεάρχες του κόμματος επισκέφθηκαν προ ημερών τους αρμόδιους υπουργούς και κατέθεσαν προτάσεις, που όμως “δεν εισακούστηκαν”. “Ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει πει εξαρχής: το προσφυγικό είναι θέμα γεωπολιτικών διαστάσεων. Δεν αντιμετωπίζεται με μαγικές λύσεις, ούτε με τον μικροκομματικό τακτικισμό της ΝΔ, αλλά με αίσθημα ευθύνης και συναίσθηση της δυσκολίας του”, σημείωσε.

Ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρθηκε τέλος, στις ενέργειες που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν το 2018-2019 “μετακινήθηκαν 30.000 πρόσφυγες στην ενδοχώρα με στόχο την ισομερή κατανομή τους”, ενώ προχώρησαν “περισσότερες από 17.000 οικειοθελείς επιστροφές στις χώρες προέλευσης”, αλλά και το “πρόγραμμα επανένωσης 20.000 προσφύγων και μεταναστών με τις οικογένειες τους σε χώρες της Ευρώπης”.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.