Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Χαρίτσης: Η ακρίβεια δεν είναι μονόδρομος – Η χώρα χρειάζεται προοδευτική κυβέρνηση

Μοιραστείτε το

Το ζήτημα της ακρίβειας, της πανδημίας, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κρίση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, έθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”.

Σε ό,τι αφορά το κύμα ακρίβειας, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε για την κυβέρνηση ότι επέλεξε να μην συγκρουστεί μαζί της, αλλά «να αφήσει την αγορά να αυτορρυθμιστεί».

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Αν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή πορείας, το προσεχές διάστημα προμηνύεται εξαιρετικά δύσβατο. Γιατί μπορεί με ονομαστικούς όρους να υπάρχει ανάκαμψη σε σχέση με την πρωτοφανή καθίζηση του 2020, οι διαβρωτικές επιπτώσεις της ακρίβειας όμως είναι ορατές πλέον σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας: από τα σπίτια που μένουν δίχως θέρμανση μέχρι τις επιχειρήσεις που δεν αντέχουν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος.

Το 6.2% του πληθωρισμού Ιανουαρίου που συνιστά υψηλό 25ετίας αποτυπώνει το μέγεθος της απειλής που βρίσκεται μπροστά μας. Απειλείται η κοινωνική συνοχή, οξύνονται οι ανισότητες -καθώς η ακρίβεια πλήττει κυρίως ασθενέστερους και μικρομεσαίους- και υπονομεύεται κάθε βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική. Αποτυπώνει όμως και το μέγεθος της κυβερνητικής αποτυχίας.

Η κυβέρνηση εδώ και καιρό έκανε την πολιτική επιλογή να μην συγκρουστεί με την ακρίβεια αλλά να αφήσει την αγορά να αυτορρυθμιστεί. Τον λογαριασμό αυτής της επιλογής τον πληρώνουμε όλοι. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει ο κατήφορος πριν να είναι πολύ αργά».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

«Η ακρίβεια δεν είναι μονόδρομος. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνει αποφασιστικά μέτρα, ρεαλιστικά και κοστολογημένα, που έχουν ως στόχο να πλήξουν την ακρίβεια στον πυρήνα της (όπως με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και την πάταξη της κερδοσκοπίας στη χονδρεμπορική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας) και να προστατεύσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους). 

Η κυβέρνηση απαντά ότι αυτά κοστίζουν πολύ. Είναι ενδιαφέρον ότι δεν φαίνεται να την απασχολεί το πόσο ήδη κοστίζει στην ελληνική κοινωνία η ακρίβεια. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η επίκληση των δημοσιονομικών περιορισμών όταν πρόκειται για μέτρα κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά σε φοροελαφρύνσεις στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, εξελίσσεται ένα διαρκές πάρτι απευθείας αναθέσεων με τεράστια ποσά και η χώρα μπαίνει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών. 

Η στοχευμένη και ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας είναι δημοσιονομική επένδυση για τη χώρα. Αν δεν την κάνουμε, σύντομα θα χαθεί κάθε δυνατότητα διατηρήσιμης ανάπτυξης αλλά και δημοσιονομικής ισορροπίας».

Κεφάλαιο πανδημία

«Δεν είμαστε στις πρώτες μέρες της πανδημίας. Υπάρχει, δυστυχώς, μια μακρά, πικρή εμπειρία πλέον: η κυβέρνηση απέτυχε τόσο στην υγειονομική θωράκιση της χώρας όσο και στην προστασία της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν έχει νόημα να υπενθυμίσουμε τον τραγέλαφο του ράβε-ξήλωνε, την εργαλειοποίηση των επιστημόνων, το περίφημο εκείνο «τελευταίο μίλι» του πρωθυπουργού από το οποίο έχει περάσει πλέον ένας ολόκληρος, εξαιρετικά επώδυνος, χρόνος. 

Σήμερα, η Ελλάδα είναι, αναλογικά, στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως σε ανθρώπινες απώλειες και το ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο. Τα όποια «αυστηρά» ή «χαλαρά» μέτρα δεν θα έχουν αποτέλεσμα δίχως ισχυρό ΕΣΥ, υγειονομικό σχέδιο και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων».

Το σενάριο πρόωρων εκλογών

«Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές εκφράζει το ολοένα και αυξανόμενο «Δεν πάει άλλο» της κοινωνίας. Η κυβέρνηση έχει χάσει όχι μόνο τον έλεγχο, αλλά την ίδια την επαφή με την πραγματικότητα. Τις προάλλες ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε -αντίθετα με τις εκτιμήσεις όλου του πλανήτη- ότι η ακρίβεια θα υποχωρήσει σύντομα και ότι όλα βαίνουν καλώς. 

Σε αυτές τις συνθήκες, η μόνη δημοκρατική διέξοδος είναι οι εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την προσφυγή στην κάλπη γιατί πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή με μια προοδευτική κυβέρνηση που από την πρώτη κιόλας μέρα θα ανοίξει πόλεμο στην ακρίβεια, θα στηρίξει την κοινωνία, θα βάλει τις βάσεις για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα».

Κρίση στην Ουκρανία

«Πιστεύω, μαζί με κάθε λογικό άνθρωπο, ότι πρέπει να αποφευχθεί ο πόλεμος με κάθε δυνατό τρόπο. Μια ενδεχόμενη κλιμάκωση θα έχει ανυπολόγιστες ανθρώπινες απώλειες αλλά θα σημάνει και ένα ανεξέλεγκτο σπιράλ που μπορεί να έχει εξαιρετικά καταστροφικά αποτελέσματα στη διεθνή οικονομία. Είναι αλήθεια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται άτολμη, τη στιγμή που θα έπρεπε να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο.

Για την χώρα μας οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης στο ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένο ενεργειακό πεδίο θα είναι μεγάλες. Πέρα όμως από αυτό, τέτοιες γεωπολιτικές συγκρούσεις υπενθυμίζουν και την αξία μιας εξωτερικής πολιτικής που επιδιώκει την επίλυση των διαφορών και επιμένει στη δυνατότητα ειρηνικής διευθέτησής τους. Το λέω αυτό έχοντας κατά νου και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι εκκρεμείς διαφορές εγκυμονούν απρόβλεπτους κινδύνους».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.