Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Χαμένη χρονιά και το 2021 λέει η έκθεση του ΟΟΣΑ

Μοιραστείτε το

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 0,9% ΑΝΤΙ ΓΙΑ 4,9% ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΔΙΨΗΦΙΑ ΥΦΕΣΗ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Κόλαφο για την κυβέρνηση συνιστά η έκθεση του ΟΟΣΑ που προβλέπει σχεδόν μηδενική ανάπτυξη για το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο διεθνής οργανισμός, η ανάπτυξη για το νέο έτος θα κινηθεί στο 0,9% του ΑΕΠ και όχι στις 4,9%, όπως αναγράφεται στο σχέδιο προϋπολογισμού.

Προβλέπει επίσης διψήφιο αριθμό ύφεσης για το 2020 με παράλληλη εκτίναξη του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος.

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες και διαχειρίζεται με επικοινωνιακούς όρους την οικονομία.

Άλλωστε μέσα σε διάστημα έξι μηνών άλλαξε τρεις φορές τις προβλέψεις για ύφεση και από το 5% που ήταν η εκτίμηση της Τραπέζης της Ελλάδος έφτασε αισίως σε πρόβλεψη για 11% χωρίς να αποκλείονται και νέες εκπλήξεις.

Τα σενάρια για μεγάλη ανάκαμψη και οι θεωρίες του ελατηρίου που αναπτύσσουν διάφοροι υπουργοί στα κανάλια φαίνεται ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Το ερώτημα είναι αν οι υπουργοί λένε συνειδητά ψέματα στον κόσμο ή είναι ανίκανοι να υπολογίσουν το μέγεθος της κρίσης και την επίδρασή της σε βασικά στοιχεία της οικονομίας.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία στη Γερμανία και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά έχουν αρχίσει τη συζήτηση για το δημόσιο χρέος.

Δεν αποκλείεται η Ελλάδα να βρεθεί ξαφνικά στη μετά κορωνοϊού εποχή αντιμέτωπη με μια κρίση χρέους και την επιβολή σκληρών μέτρων που θα παραπέμπουν στα μνημόνια.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλία και απαιτεί τη διαγραφή των δανείων που έχει πάρει από την ΕΚΤ την περίοδο της πανδημίας.

Βέβαια στη χώρα μας το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού, αλλά αναγκαστικά θα ανοίξει με δεδομένο το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία, αλλάζει δραματικά τα δεδομένα.

 

Yφεση 10,1% φέτος

Εξαιρετικά απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας: Κόντρα στις επίσημες προβλέψεις-εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι μετά από βαθιά ύφεση 10,1% φέτος, η ανάπτυξη θα είναι μόλις 0,9% την επόμενη χρονιά, καθώς θα συνεχίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας. Επιτάχυνση προβλέπει για το 2022, που -κατά τον ΟΟΣΑ – θα είναι χρονιά ουσιαστικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,6%.  Στην έκθεσή για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (OECD Economic Outlook) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα,  διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι η ανεργία θα κινηθεί κοντά στα προ της κρίσης επίπεδα, καθώς τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης έχουν περιορίσει τις απώλειες θέσεων εργασίας και έχουν μειωθεί αυτοί που αναζητούν εργασία. Για το 2020 το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται σε 16,9% από 17,3% πέρυσι. Προβλέπεται ότι θα αυξηθεί σε 17,8% το 2021 και θα υποχωρήσει ξανά στο 17,2% το 2022. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η πολύ αδύναμη τουριστική δραστηριότητα και τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο του κορωνοϊού εξασθενίζουν την ανάκαμψη, επιφέροντας σημαντική μείωση των πωλήσεων της βιομηχανίας, του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου, ενώ παράλληλα εξασθενούν οι εξαγωγές. Τα νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να εξασθενίσουν την καταναλωτική ζήτηση και τις εξαγωγές υπηρεσιών στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Στη συνέχεια προβλέπεται σταδιακή αναθέρμανση της καταναλωτικής ζήτησης.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.