Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί από τα μάτια; Τι απαντούν οι ειδικοί

Μοιραστείτε το

Μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό. Ένα εξ αυτών είναι εάν ο θανατηφόρος ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα μάτια. Ας δούμε όμως τι λένε οι ειδικοί.

Από την πλευρά της η αμερικανική ακαδημία οφθαλμολογίας έχει τονίσει ότι η εξάπλωση του ιού μπορεί να γίνει μέσα από τα σταγονίδια που παράγονται όταν ένα άτομο που έχει κορωνοϊό βήχει ή φτερνίζεται. Στον αντίποδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσα του σάλιου και της βλέννας από τη μύτη. 

Σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ τα μολυσμένα σταγονίδια μπορεί να καταλήξουν στη στοματική κοιλότητα ή τη μύτη ενός υγιούς ανθρώπους και στη συνέχεια πιθανότατα να μεταφερθούν στους πνεύμονες. Από την πλευρά της  η αμερικανική ακαδημία οφθαλμολογίας υποστηρίζει ότι τα σταγονίδια μπορεί να εισέλθουν και στα μάτια.

Επίσης η ακαδημία οφθαλμολογίας υπογραμμίζει ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί εάν κάποιος αγγίξει ένα αντικείμενο ή επιφάνεια όπου υπάρχει ο ιός και έπειτα αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του. Ακόμη υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εισέλθει στο σώμα μας μέσω του επιπεφυκότα και ακολούθως να εξαπλωθεί σε όλο το ανθρώπινο σώμα μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία εντός του επιπεφυκότα.

Στο μεταξύ μία άλλη μελέτη ανέλυσε στοιχεία σχετικά με το κατά πόσο ο ιός μεταδίδεται μέσα από τα δάκρυα. Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο από το περιοδικό Ophthalmology. Μάλιστα υπήρξαν ερευνητές στη Σιγκαπούρη που πήραν δείγμα από 17 ασθενείς με κορωνοϊό. Ωστόσο αν και δεν βρήκαν ίχνη του ιού στα δάκρυα, ο κορωνοϊός εντοπίστηκε στις μύτες και τους λαιμούς τους. 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.