Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μπορεί ένα μπαλόνι να μπει εμπόδιο στα σχέδια Ερντογάν;

Μοιραστείτε το

Της Γεωργίας Μοσχονά από την Κυριακάτικη Kontranews

Mιλώντας στην Κυριακάτι­κη Kontranews, η Mary Baboyan, από την εταιρεία BANA- Business Angel Network of Armenia, με έδρα το Ερε­βάν της Αρμενίας, κάνει έκκληση για τη διακοπή της τουρκικής επιθετικό­τητας και αναδεικνύει το κίνημα των ημερών, το #redballoonchallenge.

Το @poptheballoon ή αλλιώς το #redballoonchallenge ξεκίνησε ως απάντηση στην αποδεδειγμένη συμ­μετοχή της Τουρκίας στη Σύγκρουση του Artsakh (Nagorno Karabakh) από τον οργανισμό Global Awareness.

ερντογαν

Για να διαδοθεί η ευαισθητοποί­ηση κατά της προκλητικότητας και επιθετικότητας της Τουρκίας, αλλά και για τον πρόσφατο πόλεμο κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καρα­μπάχ, έπρεπε να δημιουργηθεί μια καινοτόμα ιδέα, από νέους φιλειρη­νιστές της χώρας.

To viral αυτό κίνημα έχει τραβή­ξει την προσοχή χιλιάδων ανθρώ­πων. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα κόκκινο μπαλόνι, το οποίο συμ­βολίζει τον νεο-ιμπεριαλισμό της Τουρκίας και άνθρωποι από όλον τον κόσμο απαντούν στην «πρόκλη­ση» αυτή με το να σκάσουν το μπα­λόνι.

Άνθρωποι στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία έχουν λάβει μέρος στο Red Balloon Challenge, το οποίο συνε­χίζει να αυξάνει την επιρροή του κάθε μέρα.

erdogan

Είναι γνωστό, πως η Αρμενία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, που ξεκίνησε το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία στα τέλη του περασμένου μήνα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Όσοι θέλησαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους απέναντι στον πόλεμο και να εδραιώσουν την ειρήνη στην περι­οχή, ακολούθησαν το κίνημα αυτό. Σήμερα η Τουρκία έχει παρατείνει τις συγκρούσεις με όλες τις γειτονι­κές της χώρες: την Ελλάδα, τη Συρία, το Ισραήλ, την Κύπρο, το Ιράκ, την Αίγυπτο και τώρα την Αρμενία. Βρί­σκεται επίσης σε διένεξη με τη Γαλ­λία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνω­μένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Τουρκία, όπως τονίζει η κ. Baboyan «φουσκώνει» το μπαλό­νι της με ματαιοδοξία, κυριαρχι­κές βλέψεις και άπλετο αριβισμό. Είναι ένα μπαλόνι γεμάτο τρόμο, βία, ψέματα και αίμα. Το κόκκινο μπαλόνι της κενής φιλοδοξίας της Τουρκίας είναι έτοιμο να σκάσει, καθώς η προκλητική της συμπερι­φορά έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγ­μα στην οικονομία της. Ο Ερντο­γάν τροφοδοτεί τα προσκείμενα σε αυτόν Μέσα και τον λαό του με τις ιδέες του παντουρκισμού, του εθνι­κισμού και της συνεχιζόμενης εξό­ντωσης των μειονοτήτων.

Μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων από τη Γαλλία

Το μποϊκοτάζ των τουρκικών προ­ϊόντων στη Γαλλία αποκτά δυναμι­κή και ο ασταθής Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο στόχαστρο. Γάλλοι υπήκοοι έχουν καταδικάσει την πολιτική του τουρ­κικού κράτους για διεθνή αποστα­θεροποίηση, υποκίνηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και υποστή­ριξη για τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. Το ψήφισμα – το οποίο έχει φτάσει σχεδόν τους 15.000 υπογράφοντες – επιβεβαι­ώνει τη δέσμευση να μποϊκοτάρει όλα τα προϊόντα “Made in Turkey” και επιπλήττει τη βίαιη και ιμπερι­αλιστική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, όπως η πρόσληψη τζιχα­ντιστών μισθωτών για την απομά­κρυνση του συμμάχου του Αζερμπαϊ­τζάν στον πόλεμο της Τουρκίας με τη γειτονική της Αρμενία. Το κάλεσμα των Γάλλων πολιτών για μποϊκοτάζ ακολούθησαν και άλλα έθνη όπως η Αρμενία και η Ελλάδα, τα οποία έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε τουρκικά προϊόντα ή η Σαουδική Αραβία, η οποία ουσιαστικά κατα­στρέφει την οικονομία της.

Όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε πρό­σφατα να «συγκρατήσει» τις ιμπε­ριαλιστικές φιλοδοξίες της η Τουρ­κία, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντη­σε με έκκληση για μποϊκοτάζ γαλλι­κών αγαθών και δήλωσε δημόσια ότι ο Μακρόν «χρειάζεται ψυχια­τρικό έλεγχο».

Ψήφισμα και από την Ελλάδα: Τουρκική εισβολή στην ελληνική ακεραιότητα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων αιώνων η Τουρκία έχει μεγαλώσει το έθνος και την ταυτότητά της γύρω από στρατιωτικές δραστηριότητες και κατά κύριο λόγο εναντίον των Ελλήνων, που ενισχύονται από τις ιδέες του ριζοσπαστικού εθνικισμού του Ατατούρκ.

Οι Έλληνες θυμούνται τις κατα­στροφές της Οθωμανικής Αυτοκρα­τορίας, τη δίψα της για αίμα, τη βία, την απανθρωπιά και την αναμφι­σβήτητη επιμονή για υπεροχή. Η τραγωδία της εθνοκάθαρσης των ελληνικών μειονοτήτων, των απε­λάσεων και των σφαγών και η επαί­σχυντη άρνηση της ελληνικής γενο­κτονίας, η καταστροφή των πολιτι­στικών θεσμών και της κληρονομιάς δεν μπορούν να παραμεληθούν από την διεθνή κοινότητα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει τις ελληνι­κές σφαγές «αβάσιμες και παραλη­ρητικές».

Η διαρκής λοιδορία του Προ­έδρου Ερντογάν για τους πόρους στη Μεσόγειο, τα σχέδια επέκτα­σής του για γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο, σε έδαφος που ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα, το Oruc Reis, το εξε­ρευνητικό πλοίο και η αδικαιολό­γητη εισβολή του…

Το ελληνικό κάλεσμα για μπο­ϊκοτάζ:

• Σταματήστε να χρηματοδοτείται την Τουρκία μποϊκοτάροντας τα προϊ­όντα και τις εταιρείες τους.

• Μποϊκοτάζ ώστε η Τουρκία να μην μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί τις τρομοκρατικές της πράξεις με τα χρήματά μας.

• Αναλάβετε δράση και υπογράψτε το υπόμνημα για να αρχίσετε σήμε­ρα να κάνετε τη διαφορά!

Λήξη του πολέμου με συνθηκολόγηση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία υπέγραψαν πρόσφατα μια συμφωνία για τον τερματισμό των βίαιων συγκρούσεων που διήρκησαν 6 εβδομάδες στην περιοχή Ναγκόρ­νο-Καραμπάχ. Τη συμφωνία αυτή ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν χαρακτήρισε «επώδυνη» σε μια αρκετά «φορτισμένη» δημοσίευση στο Facebook. Ο Πασινιάν έγραψε ότι η υπογραφή της ήταν μια «πολύ δύσκολη απόφαση», ενώ επισήμανε, ότι αυτή ελήφθη μετά από μια βαθιά ανάλυση της στρατιωτικής κατάστα­σης. Τέλος, σχολίασε πως «Δεν είναι νίκη, αλλά δεν υπάρχει ήττα μέχρι να γνωρίσεις τον εαυτό σου.»

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.