Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Bloomberg: Ο κορωνοϊός είναι πιο επικίνδυνος απ’ ό,τι πιστεύαμε-Η χαλάρωση των μέτρων οδηγεί σε αύξηση κρουσμάτων

Μοιραστείτε το

Νέες μελέτες που φανερώνουν ότι ο κορωνοϊός έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και αντοχή απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, επικαλείται σε άρθρο του το Bloomberg.

Το δίκτυο επισημαίνει ότι βάσει των νέων στοιχείων προκύπτει ότι ο κορωνοϊός πιο επικίνδυνος από την εκδοχή που είχε αρχικά διαμορφωθεί και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επανεκκίνηση των αγορών δεν είναι στα χέρια των πολιτικών. Αντιθέτως, είναι κάτι που θα «αποφασίσει» ο κορωνοϊός.

«Τον Ιανουάριο, προτού ο κορωνοϊός εξελιχθεί σε πανδημία, ένας γιατρός από το Τενεσί είπε κάτι σοφό. “Τα πάντα αφορούν τον ιό”» σημειώνει αρχικά το Bloomberg. Αναφέρεται στον δρ Μαρκ Ντένισον, επικεφαλής του τμήματος Παιδιατρικής και Λοιμωδών Νοσημάτων στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Vanderbilt. Ο Ντένισον είχε υποστηρίξει τον Ιανουάριο ότι «τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον ιό. Εμείς απλώς ακολουθούμε στην “κούρσα”, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε όσο καλύτερα μπορούμε».

Υπεριπλάσια η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, απ’ ό,τι πίστευε ο ΠΟΥ

Είναι μια φράση «που πρέπει να έχετε κατά νου όταν ακούτε τις εξαγγελίες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων ηγετών κρατών αναφορικά με το πότε εκτιμούν ότι θα επανεκκινηθούν οι οικονομίες τους. Γιατί στο τέλος, δεν θα έχει σημασία τι θα ήθελαν να κάνουν οι ίδιοι ή οι επιστημονικοί τους σύμβουλοι. Το μόνο που θα έχει σημασία είναι τι θα μας επιτρέψει ο ιός να κάνουμε» σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg και προσθέτει:

«Δυστυχώς, τα τελευταία νέα από τα “μέτωπα” των ερευνητών εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την πραγματική δυνατότητα των οικονομιών να ανακτήσουν έστω μια βασική λειτουργία, δίχως να επιταχυνθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Στην Ουχάν της Κίνας, απ’ όπου ξεκίνησε η έξαρση, κάθε άνθρωπος που προσβλήθηκε πέρασε τον κορωνοϊό σε 5,7 άτομα, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μια μαθηματική ανάλυση του Los Alamos National Laboratory. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από τους αριθμούς που είχε αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες Αρχές Δημόσιας Υγείας τον Φεβρουάριο.»

Το καλό σενάριο: Λάθη στα τεστ -Το κακό: Ο ιός ενεργοποιείται ξανά

Το Bloomberg εξηγεί ότι η έρευνα του Los Alamos αφορά μόνο την Ουχάν. Αν όμως αυτός ο ρυθμός μεταδοτικότητας είναι τόσο μεγάλος και σε άλλες περιοχές, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός.

Στη Νότια Κορέα, περίπου 50 ασθενείς που είχαν χαρακτηριστεί ως θεραπευμένοι, διαγνώστηκαν ξανά θετικοί, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Προλήψεων Λοιμώξεων της χώρας. «Υπάρχουν παρόμοιες αναφορές από την Κίνα. Η αισιόδοξη οπτική σε αυτό είναι ότι υπάρχουν λάθη στα τεστ -πιθανώς ένα λάθος αρνητικό τεστ αρχικά ή ένα λάθος θετικό τεστ τη δεύτερη φορά. Η πιο τρομακτική εκδοχή είναι ότι ο ιός με κάποιον τρόπο ενεργοποιείται ξανά» τονίζει το Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, χώρες όπως η Ιαπωνία, που έδειχναν να έχουν νικήσει τον κορωνοϊό χωρίς ακραία μέτρα απομόνωσης, βλέπουν ξαφνικά τα κρούσματα να αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Στις 7 Απριλίου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κήρυξε το Τόκιο και τις γύρω περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα.

«Οποιαδήποτε χαλάρωση στα περιοριστικά μέτρα οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων»

«Τα καλά νέα είναι ότι το κλείσιμο των οικονομιών, έστω με μια μικρή καθυστέρηση, δείχνει να έχει αποτέλεσμα στον περιορισμό του κορωνοϊού. Αυτό αποδείχθηκε στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, που ακολούθησε αυτή τη στρατηγική. Την ίδια στιγμή, και στη Νέα Υόρκη, που πήρε τα πλέον ακραία μέτρα για να αποτρέψει τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι εισροές στα νοσοκομεία για πνευμονοπάθειες αυξάνονται, αλλά με μειούμενο ρυθμό» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

Σε ό,τι αφορά τα πιο δυσάρεστα… μαντάτα; «Τα άσχημα νέα είναι ότι ο κορωνοϊός δείχνει να αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα απ’ ό,τι στην αρχή. Και μπορεί να επιστρέψει δριμύτερος όταν τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώσουν. “Κάθε στάδιο χαλάρωσης των μέτρων απομόνωσης θα οδηγεί αναπόφευκτα σε μια ανάλογη αύξηση σε νέα κρούσματα” επισημαίνεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει στην κατοχή του το Bloomberg. Οι επενδυτές επικροτούν τα μέτρα διάσωσης που πήρε το Κονγκρέσο, όμως αυτό που στο τέλος θα έχει σημασία θα είναι μόνο η πανδημία. Όπως είπε ο γιατρός από το Τενεσί “τα πάντα έχουν να κάνουν με τον ιό”» καταλήγει το Bloomberg.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.