Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μπακογιάννη και Βενιζέλος ζητούν κατάργηση της Σαρία στη Θράκη

Μοιραστείτε το

Το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση τω ν δικαιωμάτων του ανθρώπου επιβάλλουν να καταργηθεί η Σαρία, ο ισλαμικός νόμος που εφαρμόζεται για τους Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνους στο θρήσκευμα που ζουν στη Θράκη.

Αυτό τόνισαν δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Δίκαιο και Θρησκεία στην Ελλάδα» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (ΕPLO).

Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν σαφέστατη: «Είμαστε το μοναδικό κράτος στον δυτικό κόσμο που εφαρμόζεται για ένα μέρος του πληθυσμού της η σαρία» επισήμανε και προσέθεσε πως «πρόκειται για έναν αναχρονιστικό θεσμό».

Προέχει η προστασία των ελευθεριών των Ελλήνων πολιτών και ιδίως των γυναικών, ανέφερε η κ Μπακογιάννη η όποια πάντως παραδέχτηκε ότι «δεν πρόκειται για ένα πολιτικά εύκολο θέμα και γι αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα».

Είναι όμως, είπε, μια απόφαση που πρέπει να πάρουμε γρήγορα και θα είναι «ένα μεγάλο βήμα προόδου για τις νέες γενιές των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης».

Μάλιστα η κυρία Μπακογιάννη επισήμανε πως ακόμα και η ίδια η Τουρκία, που αντιδρά σε σχετικές ελληνικές προθέσεις, έχει καταργήσει την σαρία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ανάμεσα στα αλλά πως είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το θέμα της σαρίας με την λογική της εφαρμογής του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αναρωτήθηκε μάλιστα, γιατί ο Άρειος Πάγος, δεν εφαρμόζει και το Σύνταγμα και την Σύμβαση στο θέμα αυτό.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αφού αναφέρθηκε στις διεθνείς και Ευρωπαϊκές συνθήκες επισήμανε ότι δεν μπορείς να αναγκάσεις ακόμα και έναν μουσουλμάνο πολίτη να δεχθεί την εφαρμογή του θρησκευτικού αυτού νόμου, αν δεν το θέλει.

Πάντως ο πρώην υπουργός, έβαλε και μια ακόμη διάσταση στο θέμα, που έχει προκύψει, από την συνθήκη της Λωζάννης. Πως θα πρέπει να δούμε το θέμα συνολικά, γιατί η μη εφαρμογή του κομματιού που αφορά την σαρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί και συνολική μη εφαρμογή της συνθήκης. Και γι αυτό, τόνισε θα πρέπει «να κάνουμε συνολικό υπολογισμό τι χάνουμε και τι κερδίζουμε» από μια τέτοια εξέλιξη.

Την συζήτηση των δύο υπουργών, που έγινε στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (ΕPLO) στην Πλάκα, συντόνισε ο πρέσβης Σωτήρης Βαρουξάκης, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Μεσόγειο

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Στο συνέδριο, με γενικό τίτλο «Δίκαιο και Θρησκεία στη Μεσόγειο», που οργάνωσε το Ινστιτούτο για την Μεσόγειο, μέλος του ΕPLO, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Εργαστήριο Δημοσίου Δικαίου (Laboratoire Méditerranéen de Droit Public –LMDP) μίλησαν ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης, διευθυντής Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (ΕPLO) , ο Ν. Σακελλαρίου, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και ο καθηγητής Μάθιου Τουζέλ-Ντιβίνα ,από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης.

Ακολούθησαν δύο πάνελ συζητήσεων:

Α) Η Θρησκεία στον Μεσογειακό Χώρο, που συντόνισε ο αντιπρόεδρος του Συμβούλιου Επικρατείας Ιωάννης Γράβαρης, με ομιλητές τον καθηγητή Dr. Refaat al-Said, τέως μέλος Γερουσίας της Αιγύπτου, επίτιμο πρόεδρο του κόμματος TAGAMMU, την καθηγήτρια Ελίνα Μουσταΐρα, (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και τον αναπληρώτη καθηγητή Παναγιώτη Μαντζούφα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Β) Δίκαιο και Θρησκεία στην Ελλάδα: Η Νομική Διάσταση με συντονίστρια την καθηγήτρια Σταυρούλα Κτιστάκη, πάρεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας και ομιλητές την καθηγήτρια Ισμήνη Κριάρη, πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου, την Γεωργία Σακάλογλου, εφέτη (Εφετείο Θράκης) και τον Kυριάκο Νικολάου-Πατραγά, εντεταλμένο Διδασκαλίας Ισλαμικού Δικαίου ( Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.