Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ασυνόδευτοι ανήλικοι το 1/3 των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. το 2015

Μοιραστείτε το

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΑΣΥΛΟ                                                                             

Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έφτασαν πέρυσι στην Ευρώπη. Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων το 2015 ήταν διπλάσιος από εκείνον του 2014, αλλά σύμφωνα με τη Eurostat ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων τετραπλασιάστηκε.

Από το 1,26 εκατομμύριο ανθρώπους που αιτήθηκαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι, το ένα τρίτο ήταν ανήλικοι. Τέσσερις στους δέκα ασυνόδευτους ανήλικους ζήτησαν άσυλο στη Σουηδία.

Στη χώρα αυτή κάποιοι ζητούν να ενταθούν οι έλεγχοι καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενήλικοι υποδύονται τους ανήλικους για να εξασφαλίσουν την προστασία που σε διαφορετική περίπτωση θα τους αρνούνταν οι αρχές.

Τα στοιχεία της Eurostat αφορούν συγκεκριμένα τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου σε πρόσωπα που «θεωρούνται ότι είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι». Αυτό σημαίνει είτε ότι οι αρχές των χωρών δέχτηκαν την ηλικία που δήλωσαν οι ίδιοι οι αιτούντες είτε ότι η ηλικία τους εξακριβώθηκε με άλλους τρόπους.

Πάνω από το 90% όσων ταξίδεψαν μόνοι, χωρίς έναν γονιό ή κηδεμόνα, ήταν αγόρια. Από αυτά, τα μισά ήταν ηλικίας 16-17 ετών. Το 50% κατάγονταν από το Αφγανιστάν και το 16% από τη Συρία.

Μετά τη Σουηδία, οι βασικοί προορισμοί των ασυνόδευτων ανηλίκων ήταν η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Αυστρία.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.