Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ασήκωτο βάρος για την αγορά τα 5,3 δισ. ευρώ «Φέσια» του Δημοσίου

Μοιραστείτε το

Από το κακό στο χειρότερο πάει η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες με τα «φέσια» του να έχουν φτάσει τα 5,3 δισ. ευρώ.  Πρώτοι στις απλήρωτες οφειλές, είναι για ακόμα μία φορά, οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης με οφειλές 2,34 δισ. ευρώ.  Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου οι συνολικές εκκρεμείς επιστροφές άμεσων και έμμεσων φόρων αγγίζουν τα 733 εκατ. ευρώ.

Εν μέσω διαπραγμάτευσης και με τα οικονομικά στοιχεία να επιδεινώνονται, παρατηρείται μία άτυπη στάση πληρωμών τους τελευταίους μήνες και στο βαθμό που αφορά την αγορά, η μη πληρωμή έχει συντελέσει στην έλλειψη ρευστότητας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, οι υποχρεώσεις του κράτους και φορέων προς την αγορά διαμορφώθηκαν σε 4,595 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά σχεδόν 300 εκατ.  σε σχέση με τον Μάιο που ήταν κοντά στα 4,3 δισ.

Οι ανάλυση των στοιχείων για τους επιμέρους φορείς βγάζουν «πρωταθλητές»  τους  οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης με οφειλές 2,34 δισ. ευρώ. Από αυτά  τα 1,633 δισ. χρωστά ο ΕΟΠΥΥ και τα 421 εκατ. το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Από την πλευρά τους, τα νοσοκομεία χρωστούν 1,114 δισ. και η τοπική αυτοδιοίκηση 421 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή εκκρεμείς  παραμένουν επιστροφές φόρων ύψους 733 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τα «φέσια» του Δημοσίου φτάνουν συνολικά  τα 5,3 δισ. και είναι καταγράφονται αυξημένα κατά 291 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.