Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αποκλειστικά το νομοσχέδιο για το Πόθεν Έσχες

Μοιραστείτε το

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ, ΘΥΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ                                                            

Το νέο όπλο της κυβέρνησης στον πόλεμο κατα της φοροδιαφυγης αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα μας και δεν ειναι άλλο απο τον νέο  νόμο για το πόθεν έσχες, με τον οποίο ο έλεγχος για ορισμένες κατηγορίες γίνεται υποχρεωτικός σε όλες τις δηλώσεις, ενώ μπαίνει «απαγορευτικό» σε πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο για συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρίες.
Σύμφωνα με τον νέο νομο:

Ανοίγουν τα σεντούκια… ξηλώνονται τα στρώματα και δηλώνονται οι θυρίδες. Κρυμμένα χρήματα, τιμαλφή και αντικείμενα αξίας, ακόμη και δάνεια σε τράπεζες και διοικητικά πρόστιμα πρέπει πλέον να αναφέρονται στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Έσοδα, ακίνητα, μετοχές και εμπράγματα δικαιώματα ήταν μέχρι σήμερα μεταξύ άλλων υποχρεωμένος ο φορολογούμενος να δηλώσει, ενώ με την ψήφιση του νέου νόμου για το πόθεν έσχες θα δηλώνει και την μίσθωση θυρίδων σε τράπεζες, και ταμιευτήρια εντός και εκτός συνόρων.

Σημαντική αλλαγή αποτελεί η υποχρέωση δήλωσης μετρητών χρημάτων, που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις τραπεζών, ταμιευτηρίων και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων ή δεν αποτελούν χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστεύματα (trusts).

-Με λίγα λόγια, τα λεφτά «κάτω από το στρώμα» εφόσον «το συνολικό ποσό υπερβαίνει τις δέκα πέντε χιλιάδες ευρώ, αλλά και κινητά μεγάλης αξίας, εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα ή υπάρχει εκ του νόμου υποχρέωση ασφάλισης τους, η δε εκτιμώμενη αξία τους υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ» πρέπει πλέον να δηλώνονται. Μάλιστα, τα ποσά αυτά αφορούν αθροιστικά τον υπόχρεο, το σύζυγό και τα ανήλικα τέκνα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές, δήμαρχοι, υπουργοί, υφυπουργοί και όσοι υπάγονται στις πρώτες πέντε κατηγορίες υπόχρεων σε δήλωση πόθεν έσχες είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν και «τις δανειακές υποχρεώσεις τους προς ημεδαπά και αλλοδαπά πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα, λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και φυσικά πρόσωπα». Μάλιστα, υποχρεούνται σε δήλωση οποιασδήποτε «οφειλής που προέρχεται ακόμη και από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τέλη προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και υπερβαίνει τα πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ».  

Ο κατάλογος των υπόχρεων προς δήλωση περιουσιακής κατάστασης προσώπων διευρύνεται ελαφρώς, καθώς πλέον αφορά και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση, αλλά και τους Γενικούς Γραμματείς των αποκεντρωμένων Διοικήσεων όταν αυτοί διοριστούν. Με την τροποποίηση του νόμου οι τράπεζες και όλα τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεώνονται εντός 3 ημερών από την υποβολή σχετικού αιτήματος να εκδίδουν χωρίς επιβάρυνση έγγραφο για το υπόλοιπο των καταθέσεων, αλλά και των δανείων και οφειλών που έχει ο κάθε υπόχρεος

Επανακαθορίζονται τα όργανα που επιφορτίζονται με τον έλεγχο των δηλώσεων ανάλογα με τις ειδικότερες κατηγορίες στις οποίες εντάσσονται τα υπόχρεα πρόσωπα.

Ειδικότερα, για τους λειτουργούς της δικαιοσύνης οι μεταβιβάσεις ακινήτων και οι αποδοχές κληρονομιάς φεύγουν από την Επιτροπή του άρθρου 3Α και ανατίθενται στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, καθώς εκεί είναι πλέον υποχρεωμένοι «οι  συμβολαιογράφοι να υποβάλουν αντίγραφο κάθε συμβολαιογραφικού εγγράφου, που συντάσσεται από αυτούς, με το οποίο αναλαμβάνεται η υποχρέωση ή μεταβιβάζεται από ή προς δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό, σύζυγο ή τέκνο του, οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, κινητό ή ακίνητο, ή δικαίωμα». Σημειώνεται ότι δεν αφορά μόνο τους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς, αλλά η νέα διάταξη επεκτείνεται και μέχρι δύο χρόνια από την παύση της ιδιότητας. Στην Επιτροπή του άρθρου 3Α υποβάλλονται οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων, ενώ οι πλειοψηφία των υπολοίπων κατηγοριών στην Αρχή για το Ξέπλυμα χρήματος.

Λίβανος, Μονακό, Λίχτεσταϊν, Μπαχάμες, Νήσοι Κουκ, Νήσοι Μάρσαλ, Παρθένες Νήσοι των ΗΠΑ και όλα τα μη συνεργάσιμα με την Ελλάδα φορολογικά κράτη απαγορεύονται…δια ροπάλου. Όλα τα πολιτικά πρόσωπα, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς Υπουργείων, αλλά και δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί «απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι, είτε με παρένθετα πρόσωπα, στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εταιρειών που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα». Στην περίπτωση που κάποια από τις κατηγορίες υπόχρεων υποκύψει στον «πειρασμό» μιας εξωχώριας εταιρίας θα τιμωρηθεί με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και επιβολή χρηματικής ποινής από  10.000 έως 200.000 ευρώ. Επισημαίνεται, ότι στις Εισαγγελίες Εφετών Αθηνών και Θεσσαλονίκης και στις Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα ορισθούν από τουλάχιστον ένας Αντεισαγγελέας Εφετών και ένας Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών, οι οποίοι θα χειρίζονται τις δικογραφίες που τυχόν θα σχηματισθούν.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.