Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Απαγόρευση διαδηλώσεων: Ογκώδης διαδήλωση για τις διαδηλώσεις (φωτο)

Μοιραστείτε το

Με μια μαζική διαδήλωση δόθηκε το απόγευμα της Τρίτης η πρώτη απάντηση στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη που στοχεύει στον ασφυκτικό περιορισμό των διαδηλώσεων. Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας με κύριο σύνθημα «το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι υπόθεση όλων μας – Ούτε σκέψη για απαγόρευση των διαδηλώσεων!».

Η συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις ξεκίνησε περί τις 7.00 μ.μ. και περίπου μια ώρα αργότερα ξεκίνησε η πορεία. Χιλιάδες διαδηλωτές με πανό (ενδεικτικό το «Στο δρόμο σπάμε τις απαγορεύσεις»), πλακάτ και συνθήματα συμμετείχαν στη διαδήλωση που πορεύτηκε προς το Σύνταγμα.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή για την Ελευθερία στη Διαδήλωση, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει:

– Υποχρεωτική λήψη άδειας από την αστυνομία για κάθε διαδήλωση και συγκέντρωση

– Ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα για αυθόρμητη διαδήλωση

– Απόλυτη ελευθερία της αστυνομίας να διαλύει κατά το δοκούν κάθε συνάθροιση με τα πιο βίαια μέσα

– «Πρόσωπο- οργανωτής» συνάθροισης αστικά υπεύθυνο για κάθε φθορά ή καταστροφή

«Οι διατάξεις αυτές σημαίνουν ότι στο εξής κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να νομοθετεί οποιαδήποτε μέτρα, χωρίς να μπορεί να εκφραστεί η φωνή της κοινωνίας, χωρίς να λογαριάζει αντιδράσεις από το λαό. Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι υπόθεση όλων μας», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 του Συντάγματος, «κάθε συνάθροιση είναι εκ των προτέρων ελεύθερη και νόμιμη με την προϋπόθεση να πραγματοποιείται «ήσυχα και χωρίς όπλα». Το νομοσχέδιο, κατ’ απόλυτη αντίθεση προς τη συνταγματική διάταξη, αλλάζει το πρόσημο, καθώς «κάθε δημόσια συνάθροιση βαφτίζεται εκ των προτέρων δυνάμει παράνομη».

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και διαδηλώσεων, αφού περιορίζει βάναυσα το δικαίωμα στη διαδήλωση, σε βαθμό που αγγίζει την ακύρωσή του. Οι διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα στην αστυνομία να αποφασίζει ποιος μπορεί να διαδηλώνει, αλλά και να διαλύει διαδηλώσεις κατά τη διάρκειά τους. Προβλέπουν το ιδιώνυμο για συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση και αστική ευθύνη του «διοργανωτή» για ζημιές που ενδεχομένως γίνουν κατά τη διάρκεια μιας κινητοποίησης.

Οι επερχόμενες κινητοποιήσεις

  • Την Τετάρτη 8/7, συνδικάτα του δημοσίου τομέα καλούν σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή, στις 11:30 π.μ.
  • Την Πέμπτη 9/7, ημέρα ψήφισης του νομοσχέδιο, προγραμματίζεται νέα κινητοποίηση εργατικών σωματείων και φορέων, στις 7μ.μ. στα Προπύλαια και αντίστοιχες δράσεις σε όλη τη χώρα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.