Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αντιδρά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην περικοπή των διακοπών

Μοιραστείτε το

Η απόφαση λήφθηκε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τις Δικαστικές Ενώσεις

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στις κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση των δικαστικών διακοπών, που σήμερα πήραν την μορφή τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο πρόεδρος Χριστόφορος Σεβαστίδης επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Κράνη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αλεξανδρή και εξέφρασε την διαφωνία του αφενός στην εξαγγελθείσα παράταση του δικαστικού έτους και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τις Δικαστικές Ενώσεις, αφετέρου στον σχεδιασμό για την ανακατανομή 22 θέσεων στις Εισαγγελίες Εφετών που αποτελεί επανάληψη της αστοχίας του περασμένου Νοεμβρίου με την αντίστοιχη ανακατανομή 86 θέσεων στα Εφετεία της Χώρας.

«Ειδικότερα επαναλάβαμε με παράθεση αριθμητικών δεδομένων ότι η περίοδος των κατ’ ευφημισμόν «δικαστικών διακοπών» είναι η πιο παραγωγική περίοδος για έναν Δικαστή και έναν Εισαγγελέα καθώς ο ρυθμός έκδοσης δικαστικών αποφάσεων είναι τουλάχιστον ίδιος με αυτόν του υπόλοιπου έτους. Τονίσαμε ότι και κατά την διάρκεια των «δικαστικών διακοπών» τα Δικαστήρια και οι Εισαγγελίες είναι ανοιχτές και οι δικαστικοί λειτουργοί εργάζονται στα τμήματα διακοπών. Η μείωση των «δικαστικών διακοπών» έστω και για 15 ημέρες, θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα καθώς θα έχει ως αναπόδραστη συνέπεια την αύξηση της δικαστικής ύλης και την επιβράδυνση στην έκδοση των αποφάσεων. Η αγωνία των δικαστικών λειτουργών δεν είναι οι «διακοπές» τους αλλά ο τεράστιος όγκος εργασίας που καλούνται να περαιώσουν μέσα στο καλοκαίρι. Ως προς τον σχεδιασμό για ανακατανομή των 22 θέσεων στις Εισαγγελίες Εφετών, επισημάναμε ότι αυτή θα αποτελέσει την θρυαλλίδα πολύ αρνητικών εξελίξεων με την αποδυνάμωση ενός βαθμού που σηκώνει το κύριο βάρος στην επεξεργασία και εκδίκαση των δικογραφιών και την ενίσχυση ενός βαθμού που έχει εκτός από τα δικαστικά, ιδίως διοικητικά καθήκοντα. Με την υιοθέτηση και ψήφιση τέτοιας διάταξης θεωρείται δεδομένη η ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση στην απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης και η μέχρις εξαντλήσεως υπηρεσιακή απασχόληση των Αντεισαγγελέων Εφετών» αναφέρει η ανακοίνωση.

Μάλιστα, στα πλαίσια της προσπάθειας για την ανάδειξη των δύο αυτών ζητημάτων, πραγματοποιήθηκε χθες τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Ένωσης με τον Πρόεδρο του ΜΕΡΑ 25, κ. Βαρουφάκη και κατόπιν ενημέρωση μέσω Skype της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, κ. Γεννηματά, ενώ σήμερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα.

Εντός της ημέρας θα ακολουθήσει αντίστοιχη ενημέρωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα και του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης κ. Βελόπουλου.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.