Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αντεπίθεση Τσίπρα στη διαπλοκή για τη Δικαιοσύνη

Μοιραστείτε το

ΣΤΙΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ                                                

Με θέμα τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να οριστεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Στη σχετική του επιστολή προς κ. Βούτση ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις» σχετικά με την κυβερνητική πολιτική στον χώρο της Δικαιοσύνης. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε επίσης ότι «είναι χρέος μας να ανοίξουμε με ουσιαστικό τρόπο τον σχετικό δημόσιο διάλογο εντός του κοινοβουλίου και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο χωρίς υπεκφυγές και τεχνάσματα όπως επιχειρείται τις τελευταίες μέρες από την αντιπολίτευση».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κύριο Νικόλαο Βούτση

Την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δικαιοσύνης.

Οι αιτιάσεις αυτές προωθούνται από συγκεκριμένα κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη δικαιοδοτική λειτουργία.

Το πραγματικό δυστύχημα όμως είναι ότι οι αιτιάσεις αυτές αναπαράγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από άλλα κόμματα του κοινοβουλίου.

Κεντρικός όμως και δεδηλωμένος στόχος της Κυβέρνησης  είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη, εμπιστοσύνη, που τα τελευταία ειδικά χρόνια, έχει διαρραγεί εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και εξωθεσμικών και αντισυνταγματικών παρεμβάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η δέσμευση εξάλλου της Κυβέρνησης στο στόχο αυτό αποδεικνύεται από το ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Δικαιοσύνη αναπνέει ελεύθερα και προχωρά στην εις βάθος διερεύνηση υποθέσεων που είχαν μέχρι πρότινος εγκαταλειφθεί «στην τρωκτική κριτική των ποντικών». Ενδεικτικά αναφέρω την πρόοδο στην διερεύνηση των υποθέσεων της λίστας Μπόργιανς και Λαγκάρντ, των άνευ εγγυήσεων τραπεζικών δανείων αλλά και άλλων οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του ελληνικού δημοσίου που ενδεχόμενα αγγίζουν ακόμα και το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας.

Με δεδομένα τα παραπάνω είναι χρέος μας να ανοίξουμε με ουσιαστικό τρόπο τον σχετικό δημόσιο διάλογο εντός του κοινοβουλίου και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο  χωρίς υπεκφυγές και τεχνάσματα όπως επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες από την αντιπολίτευση.

Για τον λόγο αυτό σας ζητώ να ορίσετε ημερομηνία για την διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής.

Με τιμή, Αλέξης Τσίπρας

ΤΟ TWEET ΤΣΙΠΡΑ

Ανακοινώνοντας τη σχετική του πρωτοβουλία, στο λογαριασμό του πρωθυπουργού στο twitter, σημειωνόταν:

Χρέος μας να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και τις “λίστες” στο ανώτατο επίπεδο χωρίς τεχνάσματα και υπεκφυγές (1/2)

Prime Minister GR (@PrimeministerGR) Μάρτιος 9, 2016

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΥΓΗ

Ενδεικτικό του κλίματος το οποίο θα επικρατήσει στη Βουλή κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, αποτελεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή, με τίτλο «Ο Αλ. Τσίπρας σήκωσε το γάντι της διαπλοκής».

Στην εφημερίδα σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Αδιαπραγμάτευτη και αταλάντευτη είναι για την κυβέρνηση η απόφαση να σπάσει τους σκοτεινούς μηχανισμούς διαπλοκής και να επιβάλει την απόδοση δικαιοσύνης σε όλες τις υποθέσεις που σκανδαλίζουν την κοινή γνώμη, προσβάλλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον “και ενδεχομένως αγγίζουν ακόμη και το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας”. Για τον λόγο αυτόν και με αφορμή “δηλητηριώδεις, αβάσιμες και προσχηματικές” αιτιάσεις “συγκεκριμένων κέντρων”, που όμως “αναπαράγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης”, ο πρωθυπουργός ζήτησε να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, η οποία θα οριστεί σήμερα για τις επόμενες ημέρες.»

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.