Κυριακή, 4 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ανάβει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB

Μοιραστείτε το

Μεγάλο ενδιαφέρον, από εννέα εταιρίες για τη δέσμευση δυναμικότητας στον Ελληνο-Βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB. Ο αγωγός, αποτελεί μία στρατηγικής σημασίας επένδυση υποδομής, η οποία ενισχύει την πορεία της χώρας, ως ενός σημαντικού «παίκτη» στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα. 

Στο πλαίσιο του μη δεσμευτικού «market test», υπεβλήθησαν συνολικά εννέα μη-δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τη διαμετακόμιση συνολικά 4,3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος σε κανονική ροή από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και περίπου για 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος σε σταθερή ανάστροφη ροή, από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Η εταιρεία ICGB AD, που είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του Διασυνδετήριου Αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, ανακοίνωσε  την ολοκλήρωση της Μη Δεσμευτικής Φάσης του Διαγωνισμού Δέσμευσης Δυναμικότητας (Market Test), ο οποίος πραγματοποιείται με σκοπό τη δέσμευση μεταφορικής δυναμικότητας στον αγωγό. 

Η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος έληξε την 8η Απριλίου 2016, σε συνέχεια σχετικών παρατάσεων που εγκρίθηκαν από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας, ΡΑΕ και EWRC αντίστοιχα.

Η δεύτερη Δεσμευτική Φάση, θα ξεκινήσει κατόπιν λήψης των σχετικών κατευθύνσεων και εγκρίσεων από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η Δεσμευτική φάση αφορά στην επιβεβαίωση των σχετικών εκδηλώσεων ενδιαφέροντος μέσω της σύναψης συμβάσεων διαμετακόμισης.

Η εταιρία που θα κατασκευάσει τον αγωγό

Ο Ελληνο-Βουλγαρικός Διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου (IGB Project) αναπτύσσεται από την εταιρεία ICGB AD, η οποία ιδρύθηκε το 2011 στη Σόφια της Βουλγαρίας, με μετόχους την βουλγαρική BEH EAD (50%) και την ελληνική εταιρεία ΥΑΦΑ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.(50%). Η τελευταία, με έδρα την Αθήνα, ανήκει ισομερώς στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Edison S.p.A.

Λεωφόρος 182 χιλιομέτρων για το φυσικό αέριο!

Ο αγωγός IGB θα διασυνδεθεί με το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) στην περιοχή της Κομοτηνής και με το αντίστοιχο Βουλγαρικό στην περιοχή της Stara Zagora.

Με σχεδιαζόμενο μήκος 182 χιλιόμετρα και διατομή του αγωγού 32 ίντσες, η αρχική μεταφορική του ικανότητα θα είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα (δισ. κ.μ.) φυσικού αερίου σε κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.