Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ανατροπή στην Αυστρία: Νικητής των εκλογών ο υποψήφιος των Πρασίνων

Μοιραστείτε το

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΜΜΕ – ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Νέος πρόεδρος της Αυστρίας εκλέγεται ο ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από τους οικολόγους Πράσινους Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, νικώντας στο νήμα τον ακροδεξιό υποψήφιο για το ύπατο αξίωμα της χώρας Νόρμπερτ Χόφερ.

Ο τελευταίος είναι στέλεχος του ακροδεξιού, κατηγορούμενου και για φιλοναζιστικές συμπάθειες, Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ).

Η νίκη του κ. Βαν Ντερ Μπέλεν, με 50,3% έναντι 49,7% του κ. Χόφερ, ήλθε μετά την καταμέτρηση εκατοντάδων χιλιάδων επιστολικών ψήφων στον β’ γύρο της διαδικασίας, ο οποίος διεξήχθη την Κυριακή.

Ο κ. Χόφερ αναγνώρισε την ήττα του, κάνοντας λόγο για μια «ημέρα λύπης», τονίζοντας ωστόσο ότι η εκλογική του επιτυχία αποτελεί «επένδυση για το μέλλον».

Η πλατφόρμα του κ. Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το Πράσινο Κόμμα, είχε έντονα φιλο-Ε.Ε. χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με την αντιευρωπαϊκή, ξενοφοβική ρητορική του ακροδεξιού υποψηφίου.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας έχει περιορισμένες αρμοδιότητες ως αρχηγός του κράτους, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να διαλύσει το Εθνικό Συμβούλιο, κάτω σώμα του αυστριακού κοινοβουλίου, προκαλώντας γενικές εκλογές.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.