Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αναστασιάδης: Εποικοδομητική και δημιουργική η συνάντηση με τον Ακιντζί

Μοιραστείτε το

Εποικοδομητική και δημιουργική χαρακτήρισε την πεντάωρη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ο Μουσταφά Ακιντζί έθεσε το θέμα του τρίτου γύρου αδειοδότησης για την ΑΟΖ της Κύπρου, ωστόσο, σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο αυτό δεν απαντήθηκε.

Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη διαπιστώθηκε ότι «και εκεί που υπάρχουν συναντιλήψεις συναντώνται ακόμα προβλήματα και ως εκ τούτου θα τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα κατά την επόμενη συνάντηση, είτε από εμένα είτε από τον Μουσταφά Ακιντζί, για να ξεκαθαρίσουν ορισμένα θέματα και να δούμε πού οδεύουμε».

Ακόμα, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε, ότι υπάρχουν «επιμέρους θέματα, στα οποία φαίνεται να υπάρχουν ακόμα και να παραμένουν διαφορές». «Για αυτό μιλούσε πάντοτε για συναντίληψη και όχι για συγκλίσεις», πρόσθεσε ο Νίκος Αναστάσιαδης.

 

Ειδικά για το θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

 

1) Ελεύθερη διακίνηση – εγκατάσταση προσώπων.

 

2) Ελεύθερη διακίνηση αγαθών.

 

3) Ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών.

 

4) Ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι «υπάρχει μία συναντίληψη που τείνει να γίνει σύγκλιση».

 

Σε ερώτηση, αν ο Μουσταφά Ακιντζί έθεσε το θέμα του τρίτου γύρου αδειοδότησης για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι τέθηκε, αλλά δεν απαντήθηκε, διότι, εξήγησε, «αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

Σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Βολκάν Μποζκίρ σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τα κεφάλαια που παγώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκεί και δεδομένα και δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν ό,τι και αν ο Βολκάν Μποζκίρ λέει και ό,τι και αν οποιοσδήποτε άλλος θέλει να υπόσχεται.

Αυτό είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συνεπώς για να ανοίξουν τα όποια κεφάλαια θα πρέπει πριν και πάνω από όλα η Κυπριακή Δημοκρατία να δώσει ένδειξη ότι είναι διατεθειμένη να ανοίξουν».

Ακόμα, ο Κύπριος Πρόεδρος συμπλήρωσε ότι είχε επισημάνει τόσο στον Ντόναλντ Τουσκ όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι «κακώς ετέθησαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι επόμενες συναντήσεις των κυρίων Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Απριλίου, 25 Απριλίου και 9 Μαΐου.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.