Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αλλάζει το ΤΧΣ παραιτήθηκε η εκτελεστική επιτροπή!

Μοιραστείτε το

Έβγαλαν τους «εξαιρετικά ικανούς» από το ΤΧΣ για να βάλουν ξένα στελέχη! – Οι δανειστές παίρνουν τον έλεγχο των τραπεζών μέσα από τα μνημόνια!

Συνεχίζεται το θρίλερ των ανακατατάξεων στο τραπεζικό σύστημα! Οι δανειστές βάζουν τους ανθρώπους τους σε θέσεις κλειδιά για να ελέγξουν πρώτα τις τράπεζες και μετά να πάρουν τις επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια, για ένα κομμάτι ψωμί! Την παραίτησή τους, από τις θέσεις τους στο ΤΧΣ  υπέβαλαν ο Διευθύνοντας Σύμβουλος Άρης Ξενόφος, ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος Γιώργος Κουτσός και το μέλος του συμβουλίου, Αναστάσιος Γάγαλης, μετά από τις πιέσεις των ξένων αξιολογητών  της Spencer Stuart! Αν και ανέλαβαν μόλις τον περασμένο Ιούλιο, με την πλήρη έγκριση του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM, τώρα μπήκαν στο στόχαστρο, επειδή αν και κρίθηκαν «εξαιρετικά ικανοί», σύμφωνα με του αξιολογητές, το πέρασμά τους από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια του κάνει να μην πληρούν τα κριτήρια του νέου νόμου! Μαζί με την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με την εκ των υστέρων ακύρωση της επιλογής του  Χρ. Παπαδόπουλου οι δανειστές τεντώνουν τους μυς στους, για να δουν πόση δύναμη έχουν μέσα στο ελληνικό σύστημα και πόσες αντιδράσεις θα ξεσηκωθούν!

Μέσα από υπολογισμένες κινήσεις, από τα μέσα των μνημονίων μέχρι τις εισηγήσεις στις τράπεζες, οι δανειστές,  όπως σε ένα παιχνίδι σκάκι, διαμορφώνουν το πεδίο, ώστε να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο του ελληνικού συστήματος! Στο τραπεζικό σύστημα, επικρατεί αναβρασμός για τις τελευταίες εξελίξεις, όμως ο νόμος είναι νόμος και η όρεξη των αξιολογητών μόλις άνοιξε, αφού μέχρι το Σεπτέμβριο το αργότερο, θα περάσουν στις αλλαγές στελεχών στις τράπεζες, ακόμα και στα Διοικητικά Συμβούλια.

Τώρα η διαδικασία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , προβλέπει την αντικατάστασή τους, η οποία θα γίνει μάλλον με στελέχη από την ξένη αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Korn Ferry Ουγγαρίας έχει ήδη ετοιμάσει την λίστα με τους καταλληλότερους υποψηφίους  και από την  τραπεζική αγορά θεωρούν ίσως τον πιο πιθανό αντικαταστάτη του κ. Ξενόφου για την θέση του Προέδρου, τον Πολωνό Μάρεκ Μπέλκα, πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών.

Στην ανακοίνωσή του το Ταμείο, τονίζει πως, ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβουλίων και των Επιτροπών των συστημικών τραπεζών. «Με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού και επιτυχημένου έργου η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) υπέβαλε την παραίτησή της, με ισχύ την 18η Ιουλίου 2016, προκειμένου να διευκολύνει τις μελλοντικές επιλογές για το ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει το ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία».

Κάνοντας ένα απολογισμό της προηγούμενης δύσκολης χρονιάς για την ελληνική Οικονομία αναφέρει πως, «έχοντας ολοκληρώσει, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, συνέβαλε με καθοριστικό τρόπο στη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες».

Παράλληλα επισημαίνουν πως, «εκπλήρωσε εγκαίρως και με τον απαιτούμενο επαγγελματισμό όλες τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης της Ελληνικής Δημοκρατίας με τους Εταίρους της. Ειδικότερα προέβη στην τροποποίηση του Νόμου του ώστε να αντικατοπτρίζεται ο νέος ρόλος του Ταμείου και οι εκτεταμένες εργασίες που απορρέουν από τη νέα Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (FAFA) και τις νέες δεσμεύσεις του Μνημονίου Συνεργασίας».

Τέλος, ειδικά για το θέμα των κόκκινων δανείων το ΤΧΣ, τονίζει πως, κατέγραψε σε σχετικές μελέτες αφενός τα εμπόδια νομικής και κανονιστικής φύσεως, η άρση των οποίων θα διευκόλυνε την επίλυση του προβλήματος αυτού, και αφετέρου την περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων περιγράφοντας ταυτόχρονα ένα μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των Τραπεζών.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.