Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αλ. Τσίπρας από το Παρίσι: Το ΔΝΤ αντί να μιλάει τεχνοκρατικά έπαιζε πολιτικά παιχνίδια

Μοιραστείτε το

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Aλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι και το βράδυ της Τετάρτης συμμετείχε στα εγκαίνια της Έδρας «Δημόσιου Χρέους» του πανεπιστημίου Sciences Po στο Παρίσι.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τα δύσκολα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας την επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, υπό πολύ δύσκολες διαπραγματευτικές συνθήκες.

«Αν και το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης μετέθεσε σκοπίμως την ελάφρυνση χρέους στο τέλος της περιόδου προσαρμογής, παρά τη δική μας επιθυμία αυτή να προηγείται, εντούτοις επέτρεψε εντέλει την υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού «μονοπατιού» δημοσιονομικής προσαρμογής ακριβώς λόγω των διαπραγματευτικών προσπάθειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και συνέβαλε με τρόπο κρίσιμο στη σταθεροποίηση της οικονομίας, στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, και την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές με τρόπο διατηρήσιμο. Ακόμη και υπό αυστηρές οικονομικές παραδοχές, προβλέπεται πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν θα υπερβούν το 15 % σε χρονικό ορίζοντα 40 ετών, ενώ οι επισφάλειες από δυσμενή μεταβολή των επιτοκίων δανεισμού μεσοπρόθεσμα είναι μικρές καθώς στο μεγάλο μέρος του το χρέος έχει σταθερά επιτόκια και μεγάλη μέση ωρίμανση. Θεωρώ ότι η ανάκτηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, αποτελεί μία από τις μεγάλες επιτυχίες της κυβερνητικής μου θητείας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που μίλησε και για τον αρνητικό ρόλο του ΔΝΤ και τα παιχνίδια που έπαιξε με άλλους θεσμούς και τη Γερμανία, στις προσπάθειες αποκατάστασης των όρων επανένταξης της Ελλάδας στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

«Δυστυχώς πέσαμε στο τοίχο μιας συντηρητικής και ιδεοληπτικής Ευρώπης. Και ταυτόχρονα στον αμοραλισμό ενός ΔΝΤ που αντί να μιλάει τεχνοκρατικά έπαιζε πολιτικά παιχνίδια.  Επέλεξε, προς διευκόλυνση της Γερμανίας και της επιλογής της να φέρει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, να μην ζητήσει ούτε την προκαταβολική αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους, παρότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα διάσωσης. Προτίμησε μάλιστα να τροποποιήσει το καταστατικό του, αφήνοντας τη χώρα χωρίς μέτρα αντιστάθμισης απέναντι σε μία τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τη διακυβέρνηση βρισκόμασταν ήδη στη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ατελέσφορών προγραμμάτων λιτότητας, που είχαν ήδη συρρικνώσει το 25% του ΑΕΠ της χώρας, η ανεργία είχε σκαρφαλώσει στο 29% και στο 60% για τους νέους, η χώρα βρισκόταν σε βαριά ύφεση και μεγάλο μέρος του πληθυσμού στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης. Το χρέος είχε ανέλθει από το 124% πριν τα προγράμματα διάσωσης στο 184% μετά την εφαρμογή τους και 5η αξιολόγηση του 2ου προγράμματος που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έξι μήνες νωρίτερα, δεν είχε ποτέ ξεκινήσει. Ήταν απολύτως φανερό ότι τα δύο πρώτα Προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, το πρώτο από το Μάιο του 2010 έως το Μάρτιο του 2012 και το δεύτερο από το Μάρτιο του 2012 είχαν αποτύχει παταγωδώς. Και το σημαντικότερο είναι ότι απέτυχαν όχι γιατί δεν εφαρμόστηκαν σωστά, αλλά, ακριβώς επειδή εφαρμόστηκαν. Ο σχεδιασμός τους ήταν καταδικασμένος να αποτύχει. Το φάρμακο που επιλέχτηκε έκανε περισσότερο κακό στον ασθενή από ότι η ίδια η ασθένεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά και στις αδυναμίες της ΕΕ και τόνισε την αναγκαιότητα «η διαδικασία οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης να μπεί σε νέες βάσεις με την αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας και την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης», όπως είχε ζητήσει και ο Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πνύκα, αλλά και με την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων από χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία ή η Γαλλία σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων κάτι το οποίο, όπως είπε, «δεν οδηγεί σε αύξηση χρέους κι έχει σημαντικά οφέλη για τις ίδιες αλλά και για την οικονομική σταθερότητα στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.