Κυριακή, 4 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αιχμάλωτος πιέσεων και δελφίνων ο Κυριάκος

Μοιραστείτε το

Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews

ΓΙΑΤΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΚΑΝΕ… ΜΗ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει ο Πρωθυ­πουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που βλέπει ότι το πρωθυπουργικό ιμπέρι­ουμ έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό, καθώς ούτε ανασχηματισμό επί της ουσίας δεν κατά­φερε να κάνει. Οι αλλαγές που έκανε σημα­τοδοτούν ότι το εκλογικό σενάριο παραμέ­νει στο τραπέζι, ενώ την ίδια στιγμή δημι­ουργούνται νέες ισορροπίες στο κυβερνητι­κό σχήμα, χτίζονται προφίλ δελφίνων, ενώ πολλών οι μετοχές ανεβαίνουν στο εσωκομ­ματικό χρηματιστήριο και άλλων πέφτουν. Η παρούσα κυβέρνηση, όσο αυτό και εάν φαντά­ζει εξωπραγματικό λόγω της πανδημίας, έχει το νου της στο μέλλον και στις όποιες εξελί­ξεις δύναται να υπάρξουν. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος, υπήρξε συζή­τηση για τις δελφινομαχίες, για τους νέους συσχετισμούς και τις ομαδοποιήσεις, η οποία και υπονομεύει τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Εξάλλου, όπως έλεγαν πολύπειροι πολι­τικοί παρατηρητές από το χώρο της κεντρο­δεξιάς, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός υπονόμευ­σε το κύρος του. Και αυτό διότι, εκτός από το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα μέλη του υπουργι­κού συμβουλίου, ο ίδιος δεν κατάφερε –δεν μπόρεσε όπως έλεγε βετεράνος της κεντροδε­ξιάς- να διώξει υπουργούς που δεν έχουν την εμπιστοσύνη του ή εμφανώς βλάπτουν την κυβέρνηση του. Επί της ουσίας προσέκρουσε σε εξωτερικά και εσωκομματικά συστήματα πίεσης και οι περιπτώσεις του Χάρη Θεοχά­ρη, της Νίκη Κεραμέως, του Νότη Μηταρά­κη, του Κώστα Καραμανλή, της Λίνα Μενδώ­νη κ.α., ακόμα και του Βασίλη Κικίλια, είναι χαρακτηριστικές.

Ακόμη και ο Γιάννης Βρούτσης αν και έφυγε από το υπουργείο Εργασίας πήρε το πρώτο κοινοβουλευτικό αξίωμα του κόμμα­τος μετά τον αρχηγό του, ως κοινοβουλευτι­κός εκπρόσωπος.

Ενισχυμένος ο Σαμαράς

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο πρώην Πρω­θυπουργός Αντώνης Σαμαράς διατήρησε και αύξησε, με τη Σοφία Βούλτεψη αρμόδια υφυ­πουργό για την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών -την επιρροή του στο υπουργι­κό συμβούλιο. Μαζί με την ομάδα Σαμαρά που επέβαλε την επιβίωσή της, και η σκλη­ρή δεξιά τάση (σ.σ. ακροδεξιά για το ΣΥΡΙ­ΖΑ) ενισχύθηκε και βρίσκεται πλέον στον πυρήνα της διακυβέρνησης. Είναι σαφές αυτό μετά την αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη ως υπουργού Εσωτερικών που είχε μιλήσει στο παρελθόν για την ανάγκη να υπάρξουν θεσμικά μέτρα ώστε να μην ξανακυβερνή­σει η Αριστερά και μετά την κοινοβουλευτι­κή αναβάθμιση του Θανάση Πλεύρη.

Επιχείρηση …αποκαραμανλοποίησης

Παρά τα όσα λέγονται για τον κεντρώο Πρω­θυπουργό, η δεξιά μετατόπιση με την παράλ­ληλη ενίσχυση του σημιτικού συστήματος, είναι εμφανής, όπως και η εν εξελίξει απο­καραμανλοποίηση που προχώρησε ένα βήμα περισσότερο με την απόφαση του Κυρ. Μητσο­τάκη να μην αξιοποιήσει στελέχη, όπως π.χ. ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ή ο Θοδωρής Ρου­σόπουλος.

Η απομάκρυνση Θεοδωρικάκου

Παράλληλα ερωτηματικά προκάλεσε η απο­μάκρυνση του Τάκη Θεοδωρικάκου από το υπουργείου Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι θεωρούνταν πετυχημένος σε γενικές γραμ­μές και υπήρξε βασικός συντελεστής στην επικράτηση Μητσοτάκη το 2016 στη ΝΔ. Ο ίδιος όμως δεν ήταν ανεκτός από την δεξιά πτέρυγα του κόμματος, ενώ πολεμήθηκε από το σύστημα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου, δηλ. τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γερα­πετρίτη και τον διευθυντή του πρωθυπουρ­γικού γραφείου και ανιψιό του Κυρ. Μητσο­τάκη, τον Γρηγόρη Δημητριάδη.

Έχει χασει τον έλεγχο

Ο ανασχηματισμός έδειξε ότι ο Κυρ. Μητσο­τάκης δεν έχει τον έλεγχο των εξελίξεων, καθώς οι εσωτερικές ομαδοποιήσεις τον ακυ­ρώνουν και δεν τόλμησε να συγκρουστεί με τις βαρονίες, τα τζάκια, τις οικογένειες και τις διάφορες ομάδες και γι’ αυτό και οι κατά γενική ομολογία υπουργοί που απέτυχαν δραματικά κράτησαν το χαρτοφυλάκιό τους.

Σε αυτό το πλαίσιο όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο στέκονται ακόμα και στην καλή σχέση που έχει ο Πρωθυπουργός με τον Ευάγ­γελο Βενιζέλο, ο οποίος και κατάφερε να κρα­τήσει την Λ. Μενδώνη στην κυβέρνηση αν και ως υπουργός Πολιτισμού παρότι έχει στρέ­ψει εναντίον της τον κόσμο του πολιτισμού.

Σαφές ιδεολογικό πρόσημο

Το σχήμα που ανακοινώθηκε έχει εμφανώς εκλογικά στοιχεία, υποδηλώνοντας και το είδος των εκλογών που σχεδιάζει, με δια­φαινόμενες αντιδημοκρατικές πρακτικές και ακραίες ιδεολογικές επιλογές.

Όμως, από τον ανασχηματισμό φάνηκε ότι ο παραγκωνισμός του υπουργού Οικο­νομικών Χρήστου Σταϊκούρα από τον ανα­πληρωτή του Θοδωρή Σκυλακάκη θα συνε­χίζεται, ενώ ο δεύτερος με την συνδρομή του Αλέξη Πατέλη, βασικού συμβούλου του Κυρ. Μητσοτάκη επί των οικονομικών, θα ελέγ­χουν το αναπτυξιακό πακέτο από την Ε.Ε.

Οι δελφίνοι

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που θα συνεχίσει να πληροφορείται εκ των υστέ­ρων τις επιλογές εξωτερικής πολιτικής που χαράσσουν από το Μέγαρο Μαξίμου, έχει βάλει υποθήκη για το μέλλον ως δελφίνος καραμανλικής σφραγίδας.

Ο νέος δελφίνος είναι ο Μ. Βορίδης που αύξησε την τιμή της πολιτικής του μετοχής και πλέον είναι υπολογίσιμος παίκτης στο εσωκομματικό παιχνίδι.

Από την άλλη πλευρά δεν περνάει απα­ρατήρητη η επιλογή του Αδ. Γεωργιάδη που είναι υπουργός χωρίς αρμοδιότητες ουσια­στικά, να στείλει σαφές μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά την εκ των υστέρων χαλαρή προσπάθεια να πει ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του.

«…Κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλο­νίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καρα­ντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παρα­δέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή».

Η παρέμβαση του Αδ. Γεωργιάδη μόνο τυχαία δεν ήταν σε μια χρονική στιγμή που είδε τον ομοϊδεάτη του, Μ. Βορίδη να ανα­κτά τα πρωτεία που είχε απέναντί του στον ΛΑΟΣ, καθώς αξιοποιείται κατάλληλα από την αντιπολίτευση.

Η επόμενη μέρα

Η επόμενη περίοδος για την κυβέρνηση προ­βλέπεται με εντάσεις, ενώ οι στρατοί εσωκομ­ματικά αναδιατάσσονται μετά και τις αλλα­γές στο κυβερνητικό σχήμα.

Πλάι στους δελφίνους Ν. Δένδια και Μ. Βορίδη, υπάρχει ο Β. Κικίλιας, η σχέση του οποίου είναι άθλια με τον Πρωθυπουργό, αλλά κατάφερε με εξωγενή στήριξη να παρα­μείνει στο σχήμα. Ο Κ. Καραμανλής αν και δέχεται πυρά για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παραμένει στο παιχνί­δι, ενώ ρόλο θα διαδραματίσει η Όλγα Κεφα­λογιάννη που συνειδητά έμεινε εκτός κυβέρ­νησης και κινείται πιο έξυπνα απ’ όλους.

Ερωτηματικό είναι πως θα κινηθεί ο Δ. Αβραμόπουλος που πολλοί περίμεναν να γίνει υπουργός Εθνικής Άμυνας, αν και προ­χθές πολιτικοί του φίλοι έλεγαν ψευδώς ότι δεν είχε συμφωνηθεί με τον Κυρ. Μητσοτά­κη η υπουργοποίησή του.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.