Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Άγκυρα κατά ΗΠΑ για F-35 και Κύπρο: “Προσπαθούν να εμποδίσουν την επίλυση του Κυπριακού”

Μοιραστείτε το

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για εμπόδια από Κύκλους του Αμερικανικού Κογκρέσου στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού

Για κύκλους του Κογκρέσου στις ΗΠΑ που προσπαθούν να εμποδίσουν την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, αλλά και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και για ευκαιρίες συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι. 

Ο ίδιος, στην ανακοίνωσή του που έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο “μπλόκο” που βάζουν Γερουσία και αμερικανικό Κογκρέσο στην παράδοση F-35 στην Τουρκία, με το νομοσχέδιο για την Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ (γνωστό ως NDAA) που έχει λάβει “πράσινο φως”, κάνει λόγο για χρήση “αρνητικής γλώσσας που βάζει στο στόχαστρο την Τουρκία”, προσθέτοντας ότι μέλη του Κογκρέσου επιχειρούν να “καταστρέψουν τις διμερείς” σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, με κάθε μέσο. 

“Η Τουρκία καταδικάζει την εκμετάλλευση ακόμη και μιας συνήθους διαδικασίας κατάρτισης προϋπολογισμού για χάρη βραχυπρόθεσμων πολιτικών φιλοδοξιών πολιτικών των ΗΠΑ”.

“Αυτοί οι κύκλοι που προσπαθούν αθέμιτα να εμποδίσουν την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, ενώ επιχειρούν και να εμποδίσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και για ευκαιρίες συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συνειδητοποιήσουν ότι οι πρωτοβουλίες τους στην πραγματικότητα βλάπτουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και δεν βοηθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή”, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. 

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο για την Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ για δαπάνες ύψους 738 δισ. δολαρίων στην Άμυνα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει τις αντιδράσεις τους για τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, προχωρώντας στην αναστολή των παραδόσεων των F-35 στην Τουρκία. 

Στο ίδιο νομοσχέδιο, εν τω μεταξύ, προβλέπεται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κύπρο.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.