Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αυτά είναι τα πιο παράξενα αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας!

Μοιραστείτε το

Με καμουφλάζ τις αποκριάτικες στολές οι καρναβαλιστές βγάζουν από μέσα τους όλα τα απωθημένα και τα κρυμμένα μυστικά, αφού αυτή την περίοδο σχεδόν όλα επιτρέπονται. Ποια είναι, όμως, τα πιο γνωστά, τα πιο αστεία, αλλά και τα πιο περίεργα αποκριάτικα έθιμα στην Ελλάδα; Ας τα δούμε ένα ένα.

Το στοιχειό της Χάρμαινας

Σαν σήμερα Σάββατο πριν την Καθαρά Δευτέρα στην Άμφισσα οι δρόμοι γεμίζουν με καρναβαλιστές και στοιχειά. Πρωταγωνιστής είναι το Στοιχειό της Χάρμαινας, ένα στοιχειό που κατεβαίνει από την συνοικία της Χάρμαινας ως τα σκαλιά της εκκλησίας του Άι Νικόλα. Μόλις φτάσουν εκεί, όλο το χωριό γίνεται μια μεγάλη παρέα που ο καθένας βγάζει τα… άπλυτα του ενός και του άλλου στη φόρα.

bourboulia

 

Τα Μπουρμπούλια

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει γίνει συνώνυμο με την απόλυτη ακολασία. Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή προέλευσή του, είναι ίσως το πιο γνωστό απ’ όλα. Άντρες και γυναίκες φορούν μαύρα ντόμινο και έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους… ανακατεύονται υπό τους δυνατούς ήχους της μουσικής και την επήρεια του αλκοόλ και χορεύουν μέχρι το πρωί. Οι κακές γλώσσες λένε πως πολλές νέες ζωές ήρθαν στον κόσμο μετά από τέτοια βραδιά στην Πάτρα.

Οι Μπούλες

Στην Ημαθία και συγκεκριμένα στη Νάουσα έχει τις ρίζες του ίσως το παλαιότερο αποκριάτικο έθιμο της χώρας. Οι Μπούλες, ουσιαστικά δεν έχουν κάποια σχέση με την αποκριά, αφού επρόκειτο για την τελετή ενηλικίωσης των νεαρών αγοριών. Ωστόσο, το γεγονός ότι τους νεαρούς τους έντυναν με γυναικεία ρούχα έχει παραμείνει μέχρι και σήμερα αυτή την περίοδο. Οι νέοι ήταν ντυμένοι με γυναικεία ρούχα και μετά από μύηση των μεγαλύτερων έβγαζαν τα ρούχα αυτά και μεταμορφώνονταν σε άντρες.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.