Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023

Αυτά είναι τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Μοιραστείτε το

Στην πιο κρίσιμη καμπή μπαίνουν από σήμερα οι συνομιλίες με τους Θεσμούς.

Όπως όλα δείχνουν εμπλοκή φαίνεται πως έχει ανακύψει στις συζητήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ σήμερα ξεκινούν οι καθοριστικές διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό σενάριο που θα κρίνει αν «βγαίνει» το ελληνικό πρόβλημα.
 
Τα “αγκάθια” είναι:
 
– Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: η κατάργηση του ΕΚΑΣ και άλλων προνοιακών επιδομάτων, εξελίσσεται σε ένα από τα δύσκολα θέματα της διαπραγμάτευσης. Η σχετική συζήτηση με τους θεσμούς θα γινόταν χθες το απόγευμα, αλλά τελικώς ακυρώθηκε.
– Το μακροοικονομικό σενάριο: από σήμερα αρχίζουν οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια. Χωρίς αυτό καμία συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει αλλά είναι ένα ζήτημα στο οποίο μπορεί να διαφωνήσουν ακόμα και οι θεσμοί μεταξύ τους. Θα πρέπει να υπολογιστεί η ύφεση και να κριθεί αν στην κατάσταση που είναι η ελληνική οικονομία μπορεί να αναλάβει να εκπληρώσει τους νέους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα.
Προβλήματα καταγράφονται στα:

– «Κόκκινα δάνεια»: η κυβέρνηση φαίνεται πως αφήνει στην άκρη τα σχέδια για bad bank όπου θα καταλήξουν τα «κακά» δάνεια, αλλά οι δανειστές δεν έχουν πει ακόμα «ναι» στις υπόλοιπες ελληνικές προτάσεις.
 
– Το νέο υπερ-Ταμείο: δεν υπάρχει διαφωνία πως θα φτάνει στα 50 δισ.ευρώ. Διχογνωμίες υπάρχουν όμως για το ποιας μορφής νομική υπόσταση θα λάβει το νέο Ταμείο και τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις που «τρέχει» ήδη το ΤΑΙΠΕΔ. Οι εισηγήσεις κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση, αλλά δεν θεωρείται πρόβλημα που μπορεί τελικά να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις.

Υπάρχει σύγκλιση για:
– Φορολογία: Η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται τώρα αλλαγές –και αναδρομικά ακόμη- για τις ρυθμίσεις χρεών με τις 100 δόσεις. Δεν διαπιστώνεται πρόβλημα για τη μεταβίβαση του ΣΔΟΕ από την κυβέρνηση στην ημι-ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Συμφωνία υπάρχει στις δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
 
– Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων: χθες συζητήθηκαν οι δράσεις για απελευθέρωση των επαγγελμάτων του συμβολαιογράφου και των δκαστικών επιμελητών. Η κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί στις προτάσεις του ΟΟΣΑ και των δανειστών.
– Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών: συμφωνείται ότι πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσα στο 2015, για να αποκλειστεί κάθε κίνδυνος για  «κούρεμα» καταθέσεων. Οι αποφάσεις όμως εξαρτώνται και από τις λύσεις που θα συμφωνηθούν για τα κόκκινα δάνεια.

– Εργασιακά: τα πρόβλημα «επιλύεται» με μία συμφωνία στο χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων από τον Οκτώβριο και μετά, αφήνοντας όμως προσωρινά κατά μέρος τη συζήτηση για το περιεχόμενο και τους όρους τους.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.