Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

70 εκατομμύρια ευρώ από μίζες του Άκη

Μοιραστείτε το

Ξέπλυνε στη Ζυρίχη ο 52χρονος πρώην τραπεζίτης της Morgan Stanely  Ασύλληπτη λεηλασία δημοσίου χρήματος με τα εξοπλιστικά

 

Ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προέρχονταν από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων κρίθηκε από το ελβετικό δικαστήριο ο πρώην τραπεζίτης της Morgan Stanley, 

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του ελβετικού δικαστηρίου ο τραπεζίτης ξέπλυνε πενήντα εκατομμύρια ελβετικά φράγκα που ισοδυναμούν περίπου με εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Πρόκειται για ένα ποσό – μαμούθ που αποκαλύπτει τη λεηλασία δημοσίου χρήματος που συντελέστηκε με τις αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων κυρίως από την Ρωσία και την Γερμανία.

Την περίοδο κατά την οποία ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Εθνικής Αμύνης έγινε πάρτι με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Τα μπαταρισμένα υποβρύχια από την Γερμανία πληρώθηκαν σε τιμή τετραπλάσια του πραγματικού κόστους γιατί ο σκληρός πυρήνας των συνεργατών του Άκη Τσοχατζόπουλου ανέβαζε διαρκώς τις απαιτήσεις για μίζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν μέσα σε χρόνο ρεκόρ νέου τύπου υποβρύχια για να μπορέσουν να ανεβάσουν την τιμή πώλησης και να καλύψουν το τεράστιο ποσό που απαιτούσε για μίζες το σύστημα Τσοχατζόπουλου.

Λεηλασία συντελέστηκε και με τις αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Μάλιστα ένας από τους αντιπροσώπους των Ρώσων που εντελώς τυχαία ήταν και στενός φίλος του Άκη Τσοχατζόπουλου βρέθηκε δολοφονημένος σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα.

Οι Ρώσοι είχαν δημιουργήσει ένα σύστημα εταιρειών σε Ελλάδα και Κύπρο από τις οποίες περνούσαν οι λεγόμενες διακριτικές πληρωμές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι μίζες που έδιναν οι Ρώσοι με κάθε αγορά οπλικών συστημάτων ξεπερνούσαν το 30% της σύμβασης που υπέγραφαν με το Πεντάγωνο.

Ο τραπεζίτης μαζί με ένα Ελβετό τραπεζίτη είχε εγκατασταθεί για μεγάλο διάστημα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να συντονίζει την επιχείρηση ξεπλύματος από μίζες εξοπλιστικών.

Ο ίδιος τραπεζίτης είχε αναλάβει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για πολλούς μεγαλόσχημους επιχειρηματίες.

Με τις διασυνδέσεις του σε ελβετικές τράπεζες είχε καταφέρει να παίρνει μετρητά από επιχειρηματίες που ήθελαν να φυγαδεύσουν μεγάλα ποσά στην Ελβετία και τους άνοιγε λογαριασμό χωρίς καν να αναγκαστούν να ταξιδέψουν στην Ζυρίχη.

Ένα μέρος από τα μετρητά που έπαιρνε στην Αθήνα τα χρησιμοποιούσε για λαδώματα πολιτικών ενώ τους λογαριασμούς των φοροφυγάδων τους τροφοδοτούσε από διάφορες παράκτιες εταιρείες, οι οποίες όμως ήταν συνδεδεμένες με τα ταμεία εξοπλιστικών κολοσσών.

Καταδικάστηκε στην Ελβετία ο τραπεζίτης του Άκη Τσοχατζόπουλου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Το ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο της Ελβετίας καταδίκασε την Δευτέρα το απόγευμα τον πρώην τραπεζίτη  σε φυλάκιση 30 μηνών, εκ των οποίων οι 15 μήνες χωρίς αναστολή.

Ο 52χρονος βρέθηκε ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πέρα από την ποινή φυλάκισης, από την οποία θα αφαιρεθούν οι 348 ημέρες τις οποίες έχει ήδη περάσει στη φυλακή, το δικαστήριο επέβαλε χρηματική ποινή 250.000 ελβετικών φράγκων, ενώ έχουν ήδη κατασχεθεί περιουσιακά του στοιχεία η αξία των οποίων αγγίζει τα 2.000.000 ελβετικά φράγκα.

Σύμφωνα με την ελβετική ιστοσελίδα «Tribune de Genève», o ελληνογερμανικής καταγωγής πρώην τραπεζίτης της Morgan Stanley οφείλει επίσης να καταβάλλει στο ελβετικό κράτος το ποσό των 500.000 ελβετικών φράγκων και να καλύψει τα δικαστικά έξοδα που αγγίζουν τα 200.000 φράγκα.

Ο 52χρονος βρέθηκε ένοχος για ξέπλυμα περίπου 50.000.000 ελβετικών φράγκων, τα οποία προέρχονταν από μίζες από τις πωλήσεις όπλων που διαπραγματεύτηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο δικηγόρος του 52χρονου, Όλιβερ Κουντς, δήλωσε ότι έχει ήδη καταθέσει έφεση, αλλά δεν ήθελε να σχολιάσει περαιτέρω τη δεδομένη στιγμή.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.