Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

4 τρόποι για να μειώσετε τη χοληστερίνη σας

Μοιραστείτε το

Όταν η χοληστερίνη παίρνει την ανιούσα υπάρχουν τρόποι, διαμορφώνοντας ανάλογα τη διατροφή σας, για να τη μειώσετε.

Οι βασικοί κανόνες μείωσης της χοληστερίνης είναι απλοί. Καταναλώνοντας λιγότερο κρέας και αντικαθιστώντας το με περισσότερα φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης η χοληστερίνη αυτόματα μειώνεται κατά περίπου 25% ή και παραπάνω. Επίσης, αφαιρώντας τα κορεσμένα λιπαρά (που περιέχουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά) καθώς και τα τρανς λιπαρά από το διατροφικό σας πλάνο, τα επίπεδα χοληστερίνης μειώνονται από 5-10%. Δεν θέλει κόπο λοιπόν, απλά τρόπο…

Τα 4 βήματα μείωσης της χοληστερίνης μέσω της διατροφής

Καταναλώνετε ακόρεστα λιπαρά και αποφεύγετε κορεμένα και τρανς λιπαρά. Οι τροφές που περιέχουν καλά λιπαρά περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια καθώς και ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, σπόρους κ.ά. Εντάξτε τες στη διατροφή σας και ελαττώστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά τα οποία περιέχουν τροφές στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά.

Καταναλώνετε περισσότερες διαλυτές ίνες. Περιέχονται σε τροφές όπως βρώμη αλλά και στα φρούτα. Αυτός ο τύπος φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης όταν παράλληλα ακολουθείτε μια ισορροπημένη δίαιτα που περιλαμβάνει καλά λιπαρά.

Καταναλώνετε φυτικές στερόλες. Οι φυτικές στερόλες υπάρχουν σε μικρές ποσότητες στα φυτικά έλαια, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους, στα δημητριακά, στα φρούτα και στα λαχανικά. Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι μειώνουν τη χοληστερίνη γιατί δρουν ελέγχοντας μερικώς την απορρόφηση της χοληστερίνης από το έντερο. Αυτή η διαδικασία μειώνει την ποσότητα της χοληστερίνης που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Μιλήστε με διαιτολόγο για να βρείτε ποια δίαιτα είναι κατάλληλη για εσάς. Μία δίαιτα μείωσης της χοληστερίνης που είχε αποτελέσματα σε κάποιον άλλο δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και για εσάς. Ίσως μάλιστα να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορες δίαιτες προκειμένου να καταλήξετε στο ποια έχει τα κατάλληλα αποτελέσματα σε εσάς. 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.