Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Το συνολικό χρέος της Ελλάδας έφτασε τα 1.150 δις ευρώ

Μοιραστείτε το

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, σε πρόσφατη ομιλία του στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), προέβη σε μια άκρως ενδιαφέρουσα αποκάλυψη αναφορικά με το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι το 2008 ο τότε επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα Μπομπ Τράα, σε απόρρητη Έκθεσή του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε ότι το χρέος του ευρύτερου δημόσιου τομέα συμπεριλαμβανομένου του αναλογιστικού χρέους των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, θα μπορούσε στο μακροπρόθεσμο να φτάσει το 800% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της Ελλάδας. Συνήθως, ως μακροπρόθεσμο διάστημα νοείται η χρονική περίοδος άνω των πέντε ετών. Σύμφωνα με την Έκθεση του Μπομπ Τράα, αν από το χρέος αφαιρεθεί το αναλογιστικό χρέος των κοινωνικοασφαλιστικών φορέων, τότε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ πιθανώς μετά από 10 ή 15 χρόνια, έστω το 2018 ή το 2023, να ξεπερνούσε το 400%.

Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, έπεισαν τον κ. Τράα να μην δημοσιοποιήσει την συγκεκριμένη Έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, γιατί αν τα αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία γίνονταν διεθνώς γνωστά, αναπόφευκτα θα προκαλείτο τεράστια πλήγμα στην ελληνική οικονομία. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι το καλοκαίρι του 2008, η ελληνική οικονομία άρχισε να εισέρχεται σε φάση ύφεσης και κυρίως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, με αποκορύφωμα την κατάρρευση των Δημοσίων Οικονομικών το 2009 και την υποταγή της χώρας το Μάιο του 2010 στα μνημόνια. Χωρίς να θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας, το 2008 το ΔΝΤ προέβη σε μια στατιστική διαπίστωση, που ο υποφαινόμενος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και έως σήμερα διαρκώς επισημαίνει, ότι δηλαδή το πραγματικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι κατά πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ας έλθουμε στο παρόν. Προσωπικά πιστεύω ότι το συνολικό χρέος της Ελλάδας υπερβαίνει σήμερα τα 1.000 δις ευρώ (€) και αποτελεί το 570% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Πολλά είναι τα ερωτήματα που κατά καιρούς έχουμε θέσει στα εκάστοτε κυβερνητικά οικονομικά επιτελεία και απάντηση δεν παίρνουμε. Με την πάροδο του χρόνου το τοπίο αναφορικά με την πραγματική κατάσταση των Δημοσίων Οικονομικών, γίνεται πιο ομιχλώδες και σκοτεινό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του υπουργείου Οικονομικών, τον Δεκέμβριο του 2015 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ανερχόταν σε 326 δις €. Αν στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αθροιστεί και το χρέος φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ύψους 103 δις €, τότε τον Δεκέμβριο του 2015 το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξάνει σε 429 δις €.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2015 υπήρχε ένα απόθεμα βραχυπρόθεσμου χρέους της τάξης των 740 δις €, το οποίο δεν συνυπολογίζεται στο επίσημο κρατικό χρέος της Ελλάδας. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι το χρέος των 740 δις αποτυπώνεται σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου και ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με αρκετά δις € σε τόκους για την εξυπηρέτησή του. Αν υποτεθεί ότι από τα 740 τα 500 δις € αθροίζονταν στο χρέος, τότε το πραγματικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτινάσσεται στα 930 δις €. Και αν στο δημόσιο χρέος συνυπολογιστεί και το εξωτερικό ιδιωτικό χρέος ύψους 220 δις €, που ουσιαστικά αφορά εξωτερικά δάνεια του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ληφθέντα με την εγγύηση του ελληνικού κράτους, συνάγεται ότι το συνολικό χρέος της Ελλάδας, εσωτερικό και εξωτερικό, εξακοντίζεται τον Δεκέμβριο του 2015 σε 1.150 δις € ή 657% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό, ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος του συνολικού χρέους της Ελλάδας.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.