Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Υπερψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα στη Βουλή

Μοιραστείτε το

Για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης

Με 153 «ναι» εγκρίθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ 84 ήταν τα «όχι» και συνολικά ψήφισαν 237 βουλευτές.

Από την συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση των τροπολογιών με τα προαπαιτούμενα μέτρα, αποχώρησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά και την ομιλία της επικεφαλής του κόμματος, Φώφης Γεννηματά, ο οποίος απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πτέρυγα, είπε: «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα συμπράξει στην κατάλυση της Βουλής. Ψηφίστε τα μόνοι σας». Ενώ, είχε προηγηθεί η αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ πριν ανέβουν στο βήμα οι εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων.

«πυρά» από την αντιπολίτευση

Βέλη κατά της κυβέρνησης τόσο για την οικονομία, όσο για την ψήφιση των προαπαιτουμένων μέσω τροπολογιών, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε ότι η αξιολόγηση φαίνεται ότι ανοιγοκλείνει κάθε εβδομάδα και επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές.
«Παραδώστε την εξουσία στον λαό», είπε μιλώντας στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Κάντε εκλογές και δώστε την ευκαιρία στον λαό να αποφασίσει».Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δεν έχει την παραμικρή πολιτική εντιμότητα» και ότι «έχασε τους στόχους που είχε η ίδια βάλει», σημειώνοντας ότι υποτίθεται πως είχαν κλείσει τα ζητήματα του χρέους, όσο και της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). «Μόνοι σας σηκώσατε ψηλά το θέμα του χρέους στους βουλευτές σας για να έρθουν να ψηφίσουν τα μέτρα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση περιφρονεί συστηματικά τη Βουλή. «Τα είπαμε όταν έπρεπε αλλά τίποτα δεν σταματά μια κυβέρνηση που δεν δείχνει σεβασμό στην λειτουργία του κοινοβουλίου. Υπουργοί που έλεγαν άλλα δεν τρέπονται να βάλουν την υπογραφή τους σε τροπολογίες που γράφουν “εκπρόθεσμη”», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Εισάγετε δημοσιονομικές τροπολογίες σε κύρωση συνθήκης για την αλιεία. Πέρα από την κακοποίηση των θεσμών, υπάρχει και το στοιχείο του γελοίου».Τόνισε επιπλέον ότι η χώρα θα είχε μπει στο QE από το 2015 αν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η χώρα «δεν σταματά να πληρώνει τα χρόνια που είσαστε στην εξουσία» και επανέλαβε ότι «μόνο μέσα από εκλογές μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει αλλαγές».

Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τα τελευταία προαπαιτούμενα με το στόχο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.Με αφορμή ότι την κατάθεση των προαπαιτούμενων ως τροπολογία σε νομοσχέδιο για την Αλιεία, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απαξιώνει για μία ακόμη φορά τον θεσμό του κοινοβουλίου και φιμώνει τους βουλευτές.«Η συζήτηση αφορά τους μισούς Έλληνες και η κυβέρνηση την ξεπετά μέσα σε μερικές τροπολογίες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Είστε κακός πρωθυπουργός όσο κι αν κόβετε το θέμα από τις πανελλαδικές, είπε η κυρία Γεννηματά, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως δίνει τη δυνατότητα στους δανειστές να εφαρμόσουν τη μείωση του αφορολόγητου έναν χρόνο νωρίτερα και ότι οι δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα εγκλωβίζουν τη χώρα στο διαρκές δίλημμα «λιτότητα ή grexit».

«Ο κ. Τσίπρας απέτυχε. Ταπεινώθηκε όμως η χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κάνοντας λόγο για «εθνική ήττα που δεν χρειαζόταν η Ελλάδα». Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των διατάξεων με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, ο κ. Λεβέντης επεσήμανε ότι «δεν ταπεινώνεται όμως η κυβέρνηση ή ο κ. Τσίπρας αλλά η χώρα, καθώς η Βουλή υποχρεώνεται να ψηφίσει γελοία πράγματα υπό τη μορφή τροπολογιών».Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επανέλαβε την πρόταση του για τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών.Επιτέθηκε επίσης στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι το 2017 αντιλήφθηκε τι περνάνε οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ «που επικρίνει τις σημερινές διαδικασίες, ενώ τα ίδια έκανε και αυτό όταν ήταν στην εξουσία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Άγρια κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για τα προαπαιτούμενα

Με σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στιγματίστηκε η συζήτηση για την ψήφιση των πέντε τροπολογιών για τα προαπαιτούμενα.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας,  ο Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης μίλησαν για γελοιοποίηση του κοινοβουλίου και  εξευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Και οι δύο βουλευτές έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας των  τροπολογιών και ρώτησαν την κυβέρνηση ποιος είναι ο λόγος του κατεπείγοντος και δεν θα μπορούσαν οι τροπολογίες να ψηφιστούν αύριο ή τη Δευτέρα και γιατί με  αυτή τη διαδικασία εξευτελίζει έτσι κυβέρνηση τη Βουλή. Ο πρόεδρος της Βουλής από την πλευρά του υπερασπίστηκε την σημερινή συζήτηση είπε Ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία συζήτηση για την επίλυση των θεμάτων της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι η Βουλή πρέπει να έρθεις στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει το έκτακτο της κατάστασης.

Έχουμε κάνει διάφορες προσπάθειες να αμβλύνουμε την επιτήρηση και την επιτροπεία ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Η βασική μας στρατηγική όλον αυτό τον καιρό είναι να φύγουμε από την επιτροπεία. Φυσικά η επιτροπεία δεν θα είναι ποτέ διπολική μία μέρα την έχουμε, μία μέρα δεν την έχουμε και οι αγορές είναι μια μορφή επιτροπείας Αλλά οι συνεχείς προσπάθειες μας θα είναι για να την μειώσουμε».

Εξηγώντας το λόγο της βιασύνης της κυβέρνησης να ψηφιστούν σήμερα οι τροπολογίες ο κύριος Τσακαλώτος είπε πως είναι ότι  οι αντίπαλοι της χώρας δεν είναι ενιαίοι. «Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την συζήτηση της Πέμπτης στο Eurogroup αντί να είναι για το χρέος να είναι για τα προαπαιτούμενα. Να μην αφήσετε αυτή την δυνατότητα που θέλουν πολλοί  αντίπαλοί μας να την εκμεταλλευτούν να υπάρξει.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ξυδάκης παραδέχθηκε ότι συμφωνεί σε αρκετές από τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισε όμως ότι το «εθνικό συμφέρον» επιτρέπει την κατ΄εξαίρεση νομοθέτηση. «Ακούω προσεκτικά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Σε αρκετά συμφωνώ» είπε αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει «Από το 2010 όμως το κοινοβούλιο τελεί σε καθεστώς εξαίρεσης. Να μιλήσουμε την γλώσσα των εθνικών αναγκών. Υπάρχει μείζον κυβερνητική πολιτική να εξαντληθούν  τα προαπαιτούμενα των δανειστών όπως εξαντλούνται από το 2010 για να πάμε σε καθαρό διαπραγματευτικό πεδίο στο Εurogroup». «Ήδη έχουν αναληφθεί έντονες διαπραγματευτικές πρωτοβουλίες και εκτός Ελλάδας για να πάμε σε κάποια διατύπωση για το χρέος που θα μας οδηγήσει σε ξέφωτο» και συμπλήρωσε «Τα προαπαιτούμενα μπήκαν στο τραπέζι τελευταία στιγμή από τους δανειστές. Ετέθησαν την τελευταία στιγμή για τις δικές τους σκοπιμότητες και λογική. Θα αφήσουμε πέντε ουρές επουσιώδεις να υπονομεύσουν την μείζονα διαπραγματευτική προσπάθεια; Κάνω έκκληση στο νου τη λογική ενός πολιτικού πραγματισμού και εθνικής ανάγκης να τα κατανοήσουμε».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.